Fins a tres grups de treball s’han creat aquesta setmana a Bellaterra per tal de coordinar l’ajuda a les persones ucranianes que estan fugint de la guerra i arribant al nostre país aquests dies. L’ajut es vol concentrar en les famílies que decideixin acollir aquestes persones, però també en els ucrainesos i totes les seves necessitats. És per aquest motiu que els veïns ja s’han organitzat aquests dies i s’estan reunint a través de tres comissions de treball: acollida, logística i intendència i activitats socials.

En les reunions – n’hi va haver una el dissabte 12 de març i una altra el dimarts 15 – es parla de facilitar llençols, mascaretes, classes d’anglès o fins i tot àpats en cases o menús en restaurants. Tota acció serà benvinguda per tal d’ajudar a les famílies que decidiran o que ja han decidit acollir als refugiats provinents d’aquesta guerra. Entre elles es troba una família bellaterrenca que ja ha rebut els primers desplaçats ucranians a casa seva: una parella jubilada amb les seves dues filles d’uns 25 anys. D’altra banda, es preveu que aquest 16 de març arribi una família de 5 integrants més i dissabte quatre nens amb dues mares més. Tots ells ja amb casa assignada.

Així, el Club Bellaterra ja s’ha ofert i serà un punt d’emmagatzematge i coordinació de reunions dels grups, famílies i gestió de recursos, a més d’oferir-se d’espai de trobada per a tota la comunitat d’ucranians desplaçats.

Pel que fa a la tipologia de persones que estan arribant, l’Elisenda, la coordinadora del grup, explica que n’hi ha de dos tipus: els que estan de pas per anar a altres localitats i els que es queden. I les estades solen anar des de dies, fins a un mes o ja instal·lats a llarg termini. Els principals aspectes que es discutien anaven des de recollir objectes més detallistes com oferir peluixos a l’arribada dels infants, fins a questions més cotidianes o essencials com medicines o frescos de menjar. L’objectiu principal és esdevenir un suport per a totes les famílies que vulguin acollir oferint-los objectes, materials i fins tot un dossier amb tota la informació i documentació que poden necessitar.

Una de les altres idees que es van proposar van ser oferir àpats a casa, com una “acollida de dia“, o bé una “caixa de resistència” per tal d’ajudar a sufragar els costos addicionals per a les famílies que decideixin acollir. D’aquesta manera, qui estigui interessat en oferir àpats a casa demanen que es posi en contacte directament amb la coordinadora d’aquesta qüestió +34 610 28 55 82

D’altra banda, l’autoorganització dels veïns ja ha produït també un web on es pot consultar tota la informació actualitzada. En l’introducció de la pàgina s’hi pot llegir: “Els veïns de Bellaterra s’han unit per tal d’acollir a totes les persones que fugen de la guerra, famílies senceres, han deixat enrera tot el què tenien. Milers i miles de persones creuant totes les fonteres dels països europeus cerquen un sostre, un lloc on viure, on educar els seus fills.Per això Bellaterra no ha dubtat ni n segon en organitzar-se, en treballar colze a colze per proporcionar un sostre, un llit, un esclaf. Treballem per no només per acollir-los i garantir les seves necessitats més bàsiques sino que unim esforços per calmar el cop psicològic que han patit, per cuidar dels més petits, perquè puguin aprendre la nostra llengua,perquè puguin treballar”. Podeu accedir al web clicant en aquest enllaç.

Deixar pagats menús o mig menús en restaurants

Ara per ara, els restaurants de Bellaterra encara no s’han organitzat del tot, però des del grup de treball de recursos es planteja que els habituals comensals dels restaurants puguin deixar pagats “dinars solidaris” de mig menú o menú complet per a ells. També es preveu que altres comerços o establiments vagin col·laborant i es vagin organitzant en properes visites i reunions.

Una trobada que va acabar amb l’esperança que el conflicte acabi aviat i que aquestes accions puguin contribuïr a suavitzar aquest cop tan dràstic que ha sacsejat a tota la comunitat internacional, a més que es fomenti l’acollida entre les famílies que tinguin capacitat de fer-ho. Perquè, tal com deia una de les integrants a la reunió: “avui és Ucraïna, però demà podem ser nosaltres els necessitats”.

Finalment, qui vulgui oferir-se com a família acollidora pot apuntar-se al web icanhelp.host i per a donacions materials es podran entregar a la recepció d’El Club Bellaterra (plaça del Pi 3) i hauran d’estar prèviament empaquetades per al seu bon emmagatzematge i conservació. D’altra banda, cal recordar que en un principi i per dificultats logístiques de seguiment, cap dels objectes cedits no es retornaran. Per acabar, l’acollida de menors no acompanyats es podrà gestionar a través de la web de DGAIA atenció a la infància de la Generalitat o bé al correu icaa.dso@gencat.cat

FOTO: Imatge d’una reunió de treball el 15 de març a la sala petita del Club Bellaterra | Laia Tardós