Ja fa gairebé un mes des que les forces armades de la Federació Russa van entrar a la veïna Ucraïna, i des d’aleshores, han emergit nombroses i diverses veus condemnant la brutalitat d’aquest conflicte i clamant a favor dels drets humans, que s’estan veient contínuament vulnerats i, encara amb més fervor, reclamant els drets dels infants.

Si la pandèmia global ja ha afectat el dia a dia i la quotidianitat dels infants i joves i va evidenciar la desigualtat existent entre països, el conflicte a Ucraïna ha posat de manifest de nou la violència explícita que atempta contra els drets d’aquest col·lectiu.

Les organitzacions reivindiquen els drets vulnerats

Aquest conflicte, però, no ha fet més que posar sobre la taula la vulneració de drets que s’exerceix sobre la població civil de forma continuada des de fa anys també en les anomenades “guerres invisibilitzades” que han precedit el conflicte actual. Parlem dels conflictes que han perpetrat el Iemen, Palestina, Síria, Iraq o Líbia.

En aquest sentit, la xarxa d’escoles mundials, associades a la UNESCO treballa per la cooperació i a favor de la Cultura de La Pau, clamant contra el conflicte bèl·lic actual i els que l’han precedit.

Els petits pobles es mobilitzen

És evident, doncs, que la situació ha despertat una forta mobilització ciutadana, però no només en clau global, sinó que els actes i campanyes s’han teixit també en l’àmbit local, en petites reaccions reivindicatives o solidàries per plantar-hi cara. Bellaterra no ha quedat enrere en aquesta lluita. Parlem del cas de l’Escola de Bellaterra, que es va voler solidaritzar el passat dijous amb les persones afectades pel conflicte a Ucraïna.

En sortir de l’escola, el passat dijous famílies, mestres i alumnes es van reunir per expressar el seu rebuig a la guerra i la resta de conflictes que assetgen el planeta i adherint-se al manifest de la UNESCO que els condemna de forma severa.

La comunitat educativa es mobilitza

Justament en aquesta línia l’Escola de Bellaterra també va organitzar un berenar solidari per recaptar diners per la campanya engegada de la mà de l’organització Save The Children, que està treballant en xarxa per acollir persones refugiades a les fronteres de països propers com Romania, Polònia i Lituània. Una acció solidària conduïda per l’Associació de Famílies d’Infants (AFI) de l’escola a partir del qual ja s’ha recaptat al voltant d’uns 2.000 euros.

La campanya convida a la comunitat escolar a col·laborar a partir de donacions econòmiques per aconseguir kits d’higiene, aliments, roba, aigua i medicaments amb la finalitat d’ajudar a “protegir i garantir el suport als infants i famílies afectats pel conflicte bèl·lic”

Tota la comunitat educativa també dóna el seu suport

L’Escoleta, a més, va participar a la Xocolatada Popular que es va celebrar just davant de l’Ajuntament de Cerdanyola el passat divendres. Un acte organitzat per Plataforma AMPA de Cerdanyola “contra les guerres i en solidaritat amb el poble d’Ucraïna” amb beneficis dedicats íntegrament a l’ONG Save The Children que va recollir fins a 1.600 euros.

Un recull de fotografies

Aquí trobaràs un recull de fotografies de l’acte solidari de l’Escola de Bellaterra, cedides pel centre escolar:

FOTOGRAFIES: Xocolatada solidària a l’Escola de Bellaterra / Famílies de l’escola