La tertúlia d’aquest mes de març de Fòrum Bellaterra va estar dedicada a un tema punter com és la investigació científica i tecnològica: la visió per computador dins el marc general de la intel·ligència artificial.

La presentació del ponent va anar a càrrec de Juanjo Villanueva, veí del Turó de Sant Pau i catedràtic emèrit de Ciències de la Computació (UAB). Ell va ser, l’any 1984, el promotor del grup d’investigació “Visió per computador”. Aquest nucli inicial va evolucionar i el 1994 es va crear oficialment el Centre de Visió per Computador (CVC) amb una estructura i edifici propi que Villanueva va dirigir fins a la seva jubilació.
La moderació va ser a càrrec de Miquel Àngel Ramos, arquitecte i Vocal de la Junta Directiva de Fòrum Bellaterra.


En Josep Lladós, actual Director del CVC, va estructurar la seva conferència en dos grans apartats. El primer dedicat a explicar què és i com funciona la visió per computador. Una tecnologia que relaciona la funció de veure imatges (els ulls) i la seva estructuració i interpretació (el cervell). Aquests dos òrgans, ulls i cervell, la intel·ligència artificial els substitueix per càmeres de tipologia molt variada, que capten les imatges, i pels ordinadors, que les computen i interpreten.


En segon lloc va tractar les aplicacions pràctiques d’aquesta tecnologia, que són molt variades i amb demanda creixent. Els actuals camps d’investigació són les indústries productives més variades, com l’automoció, la medicina i ciències de la salut, la vigilància i seguretat, l’alimentació i nutrició… Però també hi ha un camp per a les ciències humanes com la demografia i l’anàlisi i interpretació del contingut dels arxius històrics.


Finalment, la conferència va acabar amb algunes preguntes del públic i tots els assistents van quedar impressionats per la recerca que es fa des del CVC i van agrair al seu Director la invitació per a una futura visita a aquest Centre que tenim tan a prop de Bellaterra, dins el campus de la UAB. La post tertúlia va continuar, com és habitual, amb un sopar al restaurant UMAMI de Bellaterra.

Què és Fòrum Bellaterra?

Les trobades mensuals del Fòrum Bellaterra volen promoure intercanvis veïnals per aprofitar els coneixements i experiències dels que tenim més a prop. En aquest cas, connectar amb una part tan important de Bellaterra com és la UAB representa un privilegi que fins ara no s’havia aprofitat.

FOTOS: Cedides Fòrum Bellaterra