El punt clau del darrer ple extraordinari convocat per l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Bellaterra va ser l’aprovació de la millora del trànsit a l’entorn de l’Escola Ramon Fuster. La sessió va tenir lloc el 31 de març de forma virtual i en ella també es va donar la benvinguda als dos nous vocals de Gent per Bellaterra que s’han incorporat en substitució de Mei Barceló i Chus Cornellana: Carles Triginer i Miquel Puchol. Triginer va entrar en substitució de Mei Barceló qui va dimitir per una polèmica al voltant d’unes piulades xenòfobes al seu compte de Twitter, que ella assegura mai no haver fet. En segon lloc, Puchol va agafar el relleu de  Chus Cornellana, qui va renunciar al càrrec el passat mes de desembre per diferències amb el president de l’EMD.

En aquest primer ple extraordinari de l’any 2022, a més d’abordar les modificacions a l’entorn de l’escola Ramon Fuster, també es va fixar el lloc on s’ubicarà la bandera de Bellaterra, que serà a la vorera de davant de l’edifici de l’EMD, a la plaça Joan Maragall. Per contra, també es va decidir prorrogar l’acord sobre el contracte de manteniment de la via pública, parcs i jardins de Bellaterra, a petició de l’oposició, per tal de treballar conjuntament una nova licitació.

S’ha aprovat la modificació del trànsit a l’entorn de l’escola

En aquesta sessió es van aprovar definitivament i per unanimitat els canvis orientats a descongestionar el trànsit que es es crea en hores punta al voltant de l’escola Ramon Fuster. L’aprovació final de la proposta, que ja es va aprovar inicialment al mes de juliol, es concretarà en zones de Petó i Adéu, passos de zebra, zones elevades davant de l’escola i un stop entre els carrers Pin i Soler i Joan Valera. Es preveu que els treballs de pintura comencin ja aquesta Setmana Santa.

Així doncs, es faran dos circuits únics de fàcil accés: els vehicles que entrin pel carrer Joaquim Ruyra hauran de marxar pel carrer Joan Valera. Qui entri pel carrer del Pedregar sortirà pel de l’Escultor Vallmitjana. No es tractarà, però d’una plataforma única com s’havia comentat.

En canvi, la modificació del carrer Miquel Servet i el carrer Sant Pancraç es posposarà a causa de tres al·legacions que han presentat veïns de les zones afectades.

Crítiques per manca d’un informe de la Policia

El vocal d’Esquerra, Quim Oltra, es va tornar a mostrar crític amb la gestió de la proposta i va retreure al govern la falta d’un informe de la policia que acompanyés el punt: “Han presentat els punts al ple sense la informació que mencionen”, criticava. “Això seria motiu per impugnar qualsevol decisió que es prengui a partir d’ara”, afegia.

Tanmateix, i després de discutir-ho amb la seva companya de partit, Laura Batalla, van anunciar que votarien a favor com a “gest de bona voluntat” després que el govern retirés el punt cinc de l’ordre del dia i es pogués aprovar per unanimitat aquest tema que ha arrossegat 2 anys i mig de negociacions. “Ho farem com a gest de bona voluntat (…) Després de dos anys i mig de negociacions, més val això que no pas cap actuació”, etzibava malgrat reiterar que l’oposició no havia rebut la informació necessària: “No és voluntat ni pràctica habitual de la gent d’Esquerra votar coses que no hem pogut veure”.

Pel que fa a Convergents, Jordi Macarulla expressava que també “havia trobat a faltar informació sobre la proposta”. Tot i així, celebrava “el treball en profunditat” que s’havia fet sobre la qüestió del trànsit al voltant de l’escola, malgrat no poder-se implementar en la seva totalitat.

Amb tot, el president de l’EMD, Ramon Andreu, agraïa a tothom la participació i pronunciava que “les mesures de mobilitat no saps massa bé com aniran fins que les poses en pràctica, però creiem que seran unes mesures que ajudaran a descongestionar el trànsit al voltant de l’escola i donaran una agilitat que actualment no hi ha”. I afegia: “Sabeu que amb el tema Ramon Fuster, l’entitat municipal ha intentat sempre parar la grandària i volum d’alumnes que acollia, però no ens en hem sortit jurídicament, pel que hem d’abordar el problema actual així, i si hi hagués qualsevol cosa ja ho aniríem corregint sobre la marxa”.

La bandera de Bellaterra es col·locarà davant l’EMD

D’altra banda, aquesta sessió també va servir per aprovar la ubicació de la bandera de Bellaterra. El president de l’EMD, Ramon Andreu, va recordar que fa dos anys va començar un procés de participació per crear els símbols de l’EMD al qual ara es vol posar fi amb la col·locació d’una bandera a la Plaça Joan Maragall.

El punt va despertar, de nou, crítiques sobretot per part del vocal d’ERC, qui va retreure que l’informe jurídic que es va fer fa temps començava plantejant “El president de l’EMD ha adquirit un suport per la bandera (…), és a dir que teníem el suport comprat des de fa 2 anys i només ens calia trobar on carai posàvem la bandera”, afegia amb un to irònic que va despertar rialles entre els membres del ple, inclosos els membres del govern. “Està bé que tanquem aquesta carpeta que fa temps que hem allargat perquè teníem un pal de 8 metres que no sabíem ni on posaríem”, tancava provocant rialles entre tots els representants.

El proper ple es convoca pel 25 d’abril

Després d’aquest ple extraordinari, la propera trobada amb els nous vocals de Gent Per Bellaterra, Carles Triginer  i Miquel Puchol tindrà lloc el dilluns 25 d’abril a les 20 h, més tard de la data prevista a causa de la celebració de Setmana Santa.

Podeu veure la totalitat de la sessió aquí i la presa de possessió dels nous vocals al següent vídeo:

FOTO: Imatge del ple virtual | EMD