En Roger Pallàs, informàtic i veí de Bellaterra, ha estat el creador de la pàgina web Bellaterra Solidària, un espai virtual clau per vertebrar tot el moviment veïnal que s’ha activat per ajudar a la població ucraïnesa.

L’entrevistem des de BellaterraDiari amb la intenció de conèixer la seva aportació tècnica a la xarxa i saber com ha estat tot el procés. Una pàgina web que ha permès – i està permetent – coordinar totes les forces que el veïnat de Bellaterra, entre altres, també està fent.

Roger, com va sorgir la idea de crear aquesta pàgina web?

Ha estat un procés de pedreta en pedreta. S’ha anat consolidant sobre la marxa. Tot va començar quan els meus veïns del Carrer Pedregar van suggerir la idea d’acollir gent ucraïnesa en grup de venda i intercanvi d’objectes de Bellaterra. Tot va sorgir d’aquí, del grup de Whatsapp. Vaig veure com la gent començava a participar en un canal que no era del tot adequat per això, la Maria Emilia em va demanar que creés un grup específic de Whatsapp i en vaig crear un per aplegar famílies que volguessin acollir famílies ucraïneses. La gent s’hi va unir de seguida i el grup va començar a créixer fins al punt que, com sol passar en tots els grups de Whatsapp, la informació s’anava diluint, els missatges es perdien, la informació no quedava estructurada i era molt difícil treballar des d’aquest àmbit.

FOTO: La pàgina web també es pot veure i és accessible a través del mòbil

Aleshores vam proposar fer una reunió presencial a l’EMD perquè pensàvem que era la manera a través de la qual ens podríem entendre millor. Vam ser unes seixanta persones a la sala gran de l’EMD i d’allà en van néixer totes les idees.

En primer lloc, vam decidir organitzar tot aquest moviment en tres grups de treball: acollida, logística i intendència i activitats socials, que s’encarrega de proporcionar recursos emocionals i activitats als desplaçats: classes de francès, de català, de castellà, activitats lúdiques… Un munt de coses que la gent ofereix de manera altruista.

“També hi ha accés sota contrasenya al registre de famílies acollides i ha estat espectacular com la gent ha ofert el seu gra de sorra”

Si bé cada grup de treball tenia els seu espai de Whatsapp, això suposava un gruix de treball que s’havia de conjugar d’una manera molt més estructurada. Aleshores va sorgir la idea de canalitzar la informació via pàgina web, que agruparia des de documentació de protocols d’acollida, d’escolarització, totes les activitats que s’organitzen per a les famílies. També hi ha accés sota contrasenya al registre de les famílies acollides i la llista d’establiments que han col·laborat. Ha estat espectacular com la gent ha ofert el seu gra de sorra, i la veritat és que jo no he fet gran cosa, només he intentat que la gent treballi bé.

Tu et dediques a la informàtica?

Sí, jo sóc informàtic, el que passa és que no treballo en aquesta àrea normalment. Em dedico a una altra cosa. També és cert que no calia fer alguna cosa massa pensada, havia de ser una solució molt ràpida. De moment, la pàgina web funciona amb un servidor de casa meva i encara és una mica precària.

Si hi entrem, un dels apartats que veiem primer és aquesta recopilació de documents  legals que ens comentaves.  T’has hagut d’encarregar tu de tota la feina de recopilar aquest recursos?

En realitat jo m’he dedicat a penjar bàsicament les fonts que m’han fet arribar. Hi ha una persona dedicada a cada àmbit i m’ho feien arribar. Per exemple, la meva veïna, que és advocada, m’ha fet arribar informació que els podia ser molt útil. Jo simplement m’he posat al servei dels altres.

L’última gran notícia que hem tingut és del Col·legi La Vall. Ho ha gestionat la Marta, que ha col·laborat amb l’escolarització i adaptació dels infants ucraïnesos, i que malgrat ser una escola per a nenes, s’adapta en aquest sentit a proporcionar espai i mestres de la Vall voluntaris per escolaritzar-los i fer la transició escolar.

FOTO: La secció amb l”agenda de totes les activitats previstes i ofertades pels voluntaris

El fet que hi hagi tantes persones implicades encara deu suposar per tu més feina de coordinació i et deu obligar a estar contínuament en contacte amb el veïnat.

Això sí. Els tres grups de treball, es comuniquen per vies diferents, has d’estar al cas de tot el que diuen, recollir totes les informacions que diuen o, fins i tot, agendar. En definitiva, fer d’imant, però els qui fan feina de veritat són els altres.

És la primera vegada que t’organitzes en forma de xarxa veïnal?

No. Ja hi estic bastant habituat. La meva altra feina està vinculada al teatre amateur. Estic dins d’una companyia teatral i dirigeixo obres de teatre.

Quan et poses dins d’aquest tipus de “fregaos”, acostumes a lidiar i gestionar els grups de persones que han de treballar juntes, minimitzar els egos i intentar que totes les persones treballin a gust i motivades. Tot el que he après he intentat aplicar-ho també aquí.

I quin repte se us planteja per les pròximes setmanes?

El repte és aconseguir el màxim de persones acollides i intentar coordinar o posar-nos amb contacte amb totes les associacions o entitats possibles: fer un treball cooperatiu amb altres entitats per extreure’n també els seus punts forts.

Tal com van les coses, malhauradament, les notícies són desastroses i realment el principal repte que podem tenir és acollir més famílies i que les activitats cada vegada siguin molt més compartides entre bellaterrencs i ucraïnesos.

Si només s’organitzen activitats per als ucraïnesos, sembla que d’alguna manera tu els estiguis fent teràpia i no crec que se’ls hagi de tractar com a malalts. S’ha de tenir molt de tacte en com ajudar-los sense que ells se sentin malament. Això és un repte molt difícil, però s’ha de tenir clar.

“Si només s’organitzen activitats per ucraïnesos, sembla que d’alguna manera tu els estiguis fent teràpia i no crec que se’ls hagi de tractar com a malalts. S’ha de tenir molt de tacte”

Com valores les activitats que s’han fet fins ara?

Han participat força i cada vegada va a més. Sí que tenim problemes per aconseguir que les famílies acollidores transmetin les necessitats que tenen. De vegades ens falta una mica d’agilitat en aquest sentit, però cada vegada va a millor.

Les activitats són com un termòmetre que indica com evoluciona aquesta situació i cada vegada hi ha més persones que s’hi apunten. La sessió d’arteràpia estava completa, per exemple. I això és mèrit de tota la gent de Bellaterra. Felicitats.

FOTOGRAFIA: L’informàtic bellaterrenc, Roger Pallàs | Cedida per Roger Pallàs