Jordi Panyella, periodista especialitzat en l’àmbit judicial, és l’autor d’obres com “Per què corren els presos?”, sobre la història de dotze homes empresonats a Quatre Camins, “Barcelona 2020, crònica visual d’una ciutat confinada” o “Causa General”, el llibre que reuneix per primera vegada tots els casos de repressió relacionats amb el moviment independentista català.

Justament per presentar el seu darrer llibre serà a Bellaterra aquest dimecres 20 d’abril, en un acte que organitza l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) de Bellaterra en col·laboració amb Paper’s Bellaterra, que tindrà lloc a les 19 hores a la sala d’actes del Club Bellaterra.

 

Reuneix el testimoni de diversos represaliats i presidents de la Generalitat 

La repressió per part de l’estat espanyol és el punt de mira d’aquest relat creat a partir del testimoni de fins a 100 represaliats i cinc presidents de la Generalitat. Una obra que parla en definitiva sobre “la por que ha imposat l’estat a la gent activa del moviment”. Així ho defineix l’autor. 

“El poble de Catalunya la tardor del 2017 no va tenir por (…) i qui venç la por, esdevé lliure” afirma l’autor, Jordi Panyella en relació al paper de l’estat després de l’1 d’octubre: “Han volgut imposar aquesta por com a instrument de desmobilització (…) i en part ho han aconseguit”, afegeix.

 

Comptabilitza un total de 3.628 repressaliats

En aquest sentit, a Causa General, Panyella defineix el concepte de “represaliat” fent referència a qualsevol persona que hagi estat no només perseguida, sinó també assenyalada, sigui administrativament, econòmicament o políticament. “Els 721 alcaldes que es va dir que s’investigaria són represaliats”, segons l’autor, “per molt que finalment se n’han investigat 70”, afirma. “El simple fet d’haver-lo assenyalat ja condiciona l’acció d’aquesta persona”, assegura l’autor.

Segons el seu recompte en són 2.562 persones les represeliades per l’estat, sumades a les 1.066 persones agredides l’1 d’octubre, que fan un total de 3.628 represaliats.

 

Panyella a Bellaterra 

Aquestes són algunes de les qüestions que Jordi Panyella posa sobre la taula amb la creació d’aquest llibre que, en definitiva i tal com ho defineix l’autor, documenta la persecució judicial al moviment independentista i sobre el qual parlarà aquest dimecres a la sala d’actes del Club Bellaterra. 

WhatsApp Image 2022-04-20 at 09.25.06

Imatge principal: L’escriptor i periodista Jordi Panyella | El Temps