Faig aquest escrit de presentació com a inici d’una col·laboració amb el BellaterraDiari, que espero que resulti constructiva i d’interès pels lectors. Es tracta d’una secció dedicada a temes relacionats amb natura i medi ambient, que d’entrada mirarem que tingui una freqüència mensual. 

Dins d’aquest àmbit, tractarem temes molt diversos, ja siguin purament divulgatius… Sabríeu dir quantes espècies de roure hi ha a Catalunya? O de tortugues autòctones? Sabeu que, no fa ni un segle, es podien observar foques a les nostres costes? Quins són els ocells més freqüents que podem observar en el nostre entorn i quin són els seus hàbits?

O també temes d’actualitat que ens afecten a tots de forma directa i que previsiblement ens afectaran més en els propers anys si no canvien molt les coses. Quina és la previsió de sequeres al Mediterrani i les seves conseqüències. Quins són els majors problemes que afronten els nostres boscos. Què és la pèrdua de biodiversitat i per què és un dels problemes ecològics més greus del nostre segle. Quins hàbits tenim que són nefastos pel planeta i molta gent ni coneix. Com afecten el despoblament d’unes àrees i la massificació d’altres a la flora i la fauna dels espais.

I cada mes farem una agenda de propostes naturalistes que puguin ser d’interès. 

Per començar, sabeu què és un Bioblitz? Es tracta d’un esdeveniment de ciència ciutadana, obert a tothom, dirigit a identificar les espècies animals i vegetals d’un indret. A part d’aportar dades ecològiques valuoses és una oportunitat per aprendre sobre la natura que ens envolta de la mà d’experts en la matèria. Els qui vulgueu, els dies 6 i 7 de maig teniu l’oportunitat de participar en el que organitza la UAB a l’entorn del campus. Seguint aquest enllaç podeu veure tots els detalls:

El divendres 13 de maig a la tarda, l’ADENC, entitat de Sabadell, organitza la Nit amfíbia al riu Ripoll, una oportunitat per a conèixer millor els amfibis de la nostra zona.

Pel diumenge 15 de maig, pels qui no estiguin participant de la caminada de Bellaterra a Montserrat organitzada pel cau, una proposta gastronòmica: el col·lectiu Eixarcolant ha organitzat una activitat de reconeixement de plantes silvestres comestibles a l’entorn de Can Montmany (Valldoreix) seguida d’un tast de plats elaborats amb les mateixes plantes que s’hauran anat veient durant el matí.

I per acabar, permeteu que escombri una mica cap a casa. El dissabte 30 d’abril us podeu apuntar a fer senderisme de proximitat, als boscos i turons al nord de Castellar del Vallès, on tindrem ocasió de gaudir del patrimoni natural i històric de la nostra comarca. Romànic, camps i masies, miradors, boscos que no s’acaben, rieres i salts d’aigua… Tot a menys de 20 km de casa! Podeu trobar més informació aquí.

Àngel Bistué<br>
Àngel Bistué

Sóc un apassionat de la natura, des de petit que gaudeixo sortint a caminar pel bosc i la muntanya, atent a tot allò que vaig veient i sempre amb ganes d’aprendre. Vaig estudiar Biologia a la UAB i després em vaig especialitzar en Biologia i Biotecnologia Vegetal. Sempre he tingut una especial predilecció per la botànica, el cultiu de plantes i tot el món vegetal en general, però en realitat he tocat temes molt diversos: vaig estar fent investigació en el camp de la farmacologia i la fitoteràpia a l’Institut Carreras, divulgació i educació ambiental en col·laboració amb diverses entitats, ensenyament en el camp de la zoologia a l’Institut d’Estudis Aplicats, organització d’excursions amb el Club Alpí de la UAB… Actualment estic mirant de tirar endavant diversos projectes relacionats amb la biologia i la natura. Si en voleu saber més, podeu visitar la web www.naturaibiologia.cat, o seguir @naturaibio a Twitter.