“Us presentem la nova secció de Natura i Medi Ambient”

by | abr. 21, 2022 | Opinió

Faig aquest escrit de presentació com a inici d’una col·laboració amb el BellaterraDiari, que espero que resulti constructiva i d’interès pels lectors. Es tracta d’una secció dedicada a temes relacionats amb natura i medi ambient, que d’entrada mirarem que tingui una freqüència mensual. 

Dins d’aquest àmbit, tractarem temes molt diversos, ja siguin purament divulgatius… Sabríeu dir quantes espècies de roure hi ha a Catalunya? O de tortugues autòctones? Sabeu que, no fa ni un segle, es podien observar foques a les nostres costes? Quins són els ocells més freqüents que podem observar en el nostre entorn i quin són els seus hàbits?

O també temes d’actualitat que ens afecten a tots de forma directa i que previsiblement ens afectaran més en els propers anys si no canvien molt les coses. Quina és la previsió de sequeres al Mediterrani i les seves conseqüències. Quins són els majors problemes que afronten els nostres boscos. Què és la pèrdua de biodiversitat i per què és un dels problemes ecològics més greus del nostre segle. Quins hàbits tenim que són nefastos pel planeta i molta gent ni coneix. Com afecten el despoblament d’unes àrees i la massificació d’altres a la flora i la fauna dels espais.

I cada mes farem una agenda de propostes naturalistes que puguin ser d’interès. 

Per començar, sabeu què és un Bioblitz? Es tracta d’un esdeveniment de ciència ciutadana, obert a tothom, dirigit a identificar les espècies animals i vegetals d’un indret. A part d’aportar dades ecològiques valuoses és una oportunitat per aprendre sobre la natura que ens envolta de la mà d’experts en la matèria. Els qui vulgueu, els dies 6 i 7 de maig teniu l’oportunitat de participar en el que organitza la UAB a l’entorn del campus. Seguint aquest enllaç podeu veure tots els detalls:

El divendres 13 de maig a la tarda, l’ADENC, entitat de Sabadell, organitza la Nit amfíbia al riu Ripoll, una oportunitat per a conèixer millor els amfibis de la nostra zona.

Pel diumenge 15 de maig, pels qui no estiguin participant de la caminada de Bellaterra a Montserrat organitzada pel cau, una proposta gastronòmica: el col·lectiu Eixarcolant ha organitzat una activitat de reconeixement de plantes silvestres comestibles a l’entorn de Can Montmany (Valldoreix) seguida d’un tast de plats elaborats amb les mateixes plantes que s’hauran anat veient durant el matí.

I per acabar, permeteu que escombri una mica cap a casa. El dissabte 30 d’abril us podeu apuntar a fer senderisme de proximitat, als boscos i turons al nord de Castellar del Vallès, on tindrem ocasió de gaudir del patrimoni natural i històric de la nostra comarca. Romànic, camps i masies, miradors, boscos que no s’acaben, rieres i salts d’aigua… Tot a menys de 20 km de casa! Podeu trobar més informació aquí.

Àngel Bistué<br>
Àngel Bistué

Sóc un apassionat de la natura, des de petit que gaudeixo sortint a caminar pel bosc i la muntanya, atent a tot allò que vaig veient i sempre amb ganes d’aprendre. Vaig estudiar Biologia a la UAB i després em vaig especialitzar en Biologia i Biotecnologia Vegetal. Sempre he tingut una especial predilecció per la botànica, el cultiu de plantes i tot el món vegetal en general, però en realitat he tocat temes molt diversos: vaig estar fent investigació en el camp de la farmacologia i la fitoteràpia a l’Institut Carreras, divulgació i educació ambiental en col·laboració amb diverses entitats, ensenyament en el camp de la zoologia a l’Institut d’Estudis Aplicats, organització d’excursions amb el Club Alpí de la UAB… Actualment estic mirant de tirar endavant diversos projectes relacionats amb la biologia i la natura. Si en voleu saber més, podeu visitar la web www.naturaibiologia.cat, o seguir @naturaibio a Twitter.

Vols llegir més…?

Agraïment a Jaume Sarramona

Agraïment a Jaume Sarramona

Estic absolutament d’acord amb l’afirmació: Davant d’uns temps d’incertesa, de canvi permanent, una de les fites de l’educació sistemàtica ha de ser la capacitat de superar dificultats, d’adaptació a noves situacions, revisar i adquirir nous coneixements. I tot això demana voluntat, esforç, continuïtat. A banda d’alguns privilegiats que hi pugui haver per naixement o fortuna, la discriminació en la gran massa de ciutadans vindrà donada pels qui saben i poden seguir aprenent i els qui no saben ni saben aprendre.

0 Comentaris

0 Comments

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Rep les notícies de BellaterraDiari al teu correu

Gràcies per subscriure't al butlletí de BellaterraDiari!

%d bloggers like this: