Per aquest Sant Jordi 2022 us vàrem preguntar quins llibres recomanaríeu als vostres veïns i veïnes per la festa literària de Catalunya. I la resposta va venir de 4 veïnes, la Lydia, la Mar, la Neus i la Queralt que aquest any ens comparteixen quines lectures han gaudit més i recomanen de llegir a tot el veïnat.

La primera en contestar va ser la Lydia que ens compartia que havia gaudit molt fent aquestes 5 lectures:

 • La història de Pingru i Meitang, Rao Pingru, Ed. Salamandra

És una novel·la basada en fets reals i que recupera la memòria escrita per Rao*Pingru i publicada originalment en xinès. Des de nen, *Rao *Pingru tenia talent per a la pintura. Mai va assistir a classes, però li agradava dibuixar figures i ideogrames en un món subjecte a l’imperi dels signes: l’escriptura, la cal·ligrafia i la il·lustració amb tinta i aquarel·la. Quan el 19 de març de 2008, després de seixanta anys de vida en comú, la seva esposa mor a causa d’una malaltia, l’única forma que troba *Pingru d’apaivagar el dolor punyent és deixar als seus nets constància dels seus records per escrit i en forma de dibuixos. Quatre anys després, aquesta vintena de quaderns van donar cos a aquest llibre extraordinari.

 • Fronteres, Vicent Partal, Ed. Comanegra

Les fronteres són punts clau de confluència cultural i de conflicte polític, de mixtura lingüística i de transformació històrica. Són un fenomen social magnífic i de lectura inesgotable. Resseguint el traç d’aquestes línies dibuixades sobre els mapes, ens endinsem en la història dels seus pobles de manera privilegiada. Vicent Partal n’ha viscut de tots colors i en moments de gran transcendència, i aquí en deixa una bona mostra. Belfast, Moscou, Sarajevo, Hong Kong… Trenta-set espais fronterers en què assistirem a l’esmicolament de la Unió Soviètica, als estralls de la guerra dels Balcans, al naixement de repúbliques i al renaixement de llengües oficialment extingides. Un viatge fascinant.

 • L’Infinit dins d’un jonc, Irene Vallejo, Ed. Siruela. Biblioteca de ensayo

Aquest llibre tracta sobre la història dels llibres. Un recorregut per la vida d’aquest fascinant artefacte que vam inventar perquè les paraules poguessin viatjar per l’espai i el temps. La història de la seva fabricació, de tots els tipus que hem assajat al llarg de gairebé trenta segles: llibres de fum, de pedra, d’argila, de joncs, de seda, de pell, d’arbres i, els últims d’arribar, de plàstic i de llum.

 • La mañana de un terrateniente, Lev Tolstoi, Ed. Acantilado

El príncep Nejliúdov està decidit a millorar les vides dels pagesos que treballen les terres de la seva família. Convençut de l’èxit de la seva missió, el jove aristòcrata desoeix les veus dels seus familiars que pretenen dissuadir-lo i, sense concloure els seus estudis, torna a la finca familiar per a posar remei a les dificultats dels pagesos. Aquest relat de rerefons indubtablement autobiogràfic publicat originalment en 1856—en la mateixa època en què Tolstoi establia les bases de la seva singular concepció de les relacions entre la pagesia i l’aristocràcia rural—constitueix un testimoniatge de l’obstinació de l’escriptor per contribuir a la renovació de la Rússia rural, entesa com un retorn a una vida més senzilla i fidel als preceptes cristians, i a un estat més bondadós de la humanitat.

 • La col.lecció invisible, Stefan Zweig, Ed. Centelles

La col·lecció invisible és una novel·la curta de l’escriptor austríac Stefan Zweig publicada per primera vegada el 1927.Amb el subtítol d’«Un episodi de la inflació alemanya», relata la trista trobada entre un antiquari d’art berlinès i un vell client seu, “el millor col·leccionista de gravats d’Alemanya”.

D’altra banda la Mar ens recomanava…

 • Les gratituds, de Delphine de Vigan, Ed. 62

La Michka està perdent l’habilitat per parlar. Ara que les lletres i els sons li volten pel cap en un remolí incontrolable, l’anciana ha de lliurar-se a l’evidència: ja no pot viure sola. Fins i tot si això significa deixar casa seva. A la residència on s’instal·la, dues persones l’acompanyen: les visites de la Marie, una veïna molt propera a ella, i les sessions setmanals amb en Jérôme, un jove logopeda que l’ajuda a trobar les paraules. Ells seran els que li permetran realitzar un important últim desig: dir «gràcies» a aquells que, molts anys abans, la van acollir i li van salvar la vida.

La Neus, veïna de Bellaterra i propietària de la Llibreria Éfora de Cerdanyola del Vallès (Passeig Cordelles, 18) ens explicava que tenia llibres de totes les temàtiques a la llibreria… i ens en recomanava uns quants!

 • Despertar a l’infern, Kenneth Cook, Ed. Males Herbes

En Hohn Grant és professor de literatura a un poblet de l’Autràlia profunda, i vol aprofitar les vacances escolars per viatjar a Sidney. Però per arribar-hi abans haurà de fer nit a la localitat de Bundanyabba i les cerveses i una sèrie de males decisions no ajudaran…

 • La llibretera de París, Kerri Maher, Ed. Navona

Una novel·la sobre l’epopeia de la fundació i l’auge d’una de les llibreries més mítiques del món. Un cant emocionant a l’ofici de llibreter i a la literatura universal.
Quan la Sylvia Beach, una jove americana amant dels llibres, obre Shakespeare and Company en un carrer tranquil del París de 1919, no s’imagina que canviarà el curs de la literatura. Shakespeare and Company és molt més que una llibreria. Hemingway i molts dels escriptors de la Generació Perduda la consideraran la seva segona casa. 

 • Canijo, Fernando Mansilla, Ed Barrett

Sevilla, anys vuitanta. Després de la ressaca del Mundial del 82, l’heroïna aterra per a quedar-se de la mà dels Molina —una família gitana que ha d’abandonar el barri marginal de les Tres Mil Viviendas després d’una guerra de clans—, del terrible i violent Rafael el Gamba i dels altres camells que fan tripijocs per la zona del Pumarejo —o Espumarejo, com anomenen els seus habitants—. El protagonista de Canijo comença a flirtejar amb l’heroïna, una addicció que inevitablement va a més, fent-nos sentir de forma descarnada l’angoixanti insuportable mono, la lluita per aconseguir els duros suficients per a una dosi i els estralls que la droga va causar en bona part de la generació que va viure aquella època.

 • La Bibliotecaria de Auschwitz, Salva Rubio i Loreto Aroca (novel·la gràfica)

A la Dita li encanta llegir. Però a Auschwitz els llibres estan prohibits sota pena de mort. La Dita Adlerova és una adolescent que, al costat de la seva família i tants altres jueus, és portada al més letal camp de concentració de la Segona Guerra Mundial: Auschwitz.

No obstant això, quan descobreix un grapat de llibres, decideix convertir-se en la “Bibliotecària d’Auschwitz”, arriscant la seva vida perquè nens i adults puguin evadir-se, encara que només sigui per unes hores i amb la imaginació, de la terrible vida en el camp d’extermini. Però ha d’anar amb compte: el letal doctor Mengele, famós pels seus terribles experiments, la vigila de prop.

Salva Rubio i Loreto Aroca adapten a novel·la gràfica la reeixida novel·la d’Antonio Iturbe que explica aquesta increïble història real, i que ha venut més de milers d’exemplars a tot el món.

Finalment, la Queralt, directora de l’escola bressol La Llar d’en Pitus ens feia unes propostes per infants de 0 a 3 anys. Recursos perquè comparteixin paraules, imatges i sons que els ajudin a seguir adquirint competències lingüístiques!

 • 10 ditets, Mem Fox. Helen Oxenbury (il.) Maria Lucchetti (trad.) Kalandraka, 2018

Deu ditets és un tendre àlbum il·lustrat per pre-lectors i primers lectors que, a partir d’un senzill text rimat, una estructura repetitiva i una fórmula acumulativa, mostra a diversos bebès nascuts en diferents llocs del món, destacant el que tenen en comú: deu ditets a les mans i deu ditets als peus. El to rítmic del text afavoreix la lectura en veu alta i la participació dels destinataris.

 • Minillibres per a nadons, Janet Alhberg, Ed. Flamboyant 2020

Minillibres per a nadons és un imaginari de paraules bàsiques per aprendre vocabulari. Una eina que es convertirà en el joc preferit dels més petits de la casa. Els nou llibres reflecteixen la diversitat de les societats contemporànies i no associen rols específics de gènere. Un projecte inclusiu que fomenta la igualtat.

 • Bona nit, lluna, Margaret Wise Brown. Ed. Corimbo, 2013

A l’habitació verda i tranquil·la, dins del seu llit es troba conillet. “Bona nit, habitació tranquil·la. Bona nit, lluna”. En aquest clàssic de la literatura infantil, apreciat per generacions de lectors, la poesia pausada de les paraules i les imatges suaus i plàcides es combinen per crear un llibre perfecte per al final del dia.

 • Papá, por favor, consígueme la luna, Eric Carle. Ed. Kókinos 2004

Papà, si us plau, aconsegueix-me la lluna, d’Eric Carle és un preciós àlbum il·lustrat del famosíssim Eric Carle, tot un clàssic de la literatura infantil i d’Editorial Kókinos. Un llibre amb pàgines desplegables i uns colors intensos que ens submergeix en la màgia de la història d’un pare capaç de pujar a la lluna per a aconseguir-la-hi a la seva filla.

 • Una mida perdut, Chris Haughton. Ed. Nubeocho 2018

El Petit Mussol s’ha perdut i no troba a la seva mare. Esquirol l’ajudarà. Tot i així, aconseguirà el Petit Mussol tornar al seu niu? Més de 600.000 llibres venuts. Una petita obra mestra. Tendresa i rialles a parts iguals.

 • Perdut i trobat, Oliver Jeffers. Ed. Andana 2011

Una meravellosa història sobre el significat de l’amistat. Un dia arriba un pingüí a la porta d’un nen. Aleshores, el nen pensa que el pingüí s’ha perdut i tracta ajudar-lo a tornar al Pol Sud. Quan arriben allí, però, el nen descobreix que potser el pingüí no s’havia perdut, i en realitat estava buscant una altra cosa…

Si voleu més recomanacions infantils podeu visualitzar-les a continuació.

Bon Sant Jordi 2022!