Des de la matinada d’aquest dimecres 27 d’abril, els treballadors del servei de neteja i recollida de residus han començat una vaga indefinida. El Comitè d’Empresa de Prezero va fer la convocatòria fa uns dies i la manca d’acord amb l’empresa s’ha mantingut fins a esgotar el termini per a l’inici de la vaga. La situació coincideix amb l’inici de la Festa Major del Roser de Maig a Cerdanyola i s’han decretat uns serveis mínims mentre duri la protesta. La companyia en qüestió també dona servei a Bellaterra amb la recollida porta porta, mobles, comercial i neteja viària. Aquesta protesta no afectarà al servei de recollida de reforç que es fa dimarts a Bellaterra, contractat directament a una altra companyia per part de l’EMD.

Serveis mínims a Bellaterra

Com a conseqüència de la vaga del servei d’escombraries, a Bellaterra la recollida porta a porta de les fraccions de paper i envasos es farà una setmana sí i una setmana no. La resta de fraccions es recolliran com fins ara.

En relació als contenidors del Turó de Sant Pau, la recollida d’orgànica es farà cada 48 hores i la fracció rebuig cada 72 hores. La recollida de paper i envasos es prestarà al 50%. Per a qualsevol dubte amb el servei, el veïnat podrà trucar a l’EMD o l’Ajuntament de Cerdanyola.

Manca d’acord

Prezero (antiga CESPA-Ferrovial) treballa a Cerdanyola a través del contracte públic per gestionar el servei públic de neteja de carrers i recollida de residus. CCOOUGT i CGT formen el Comitè d’Empresa de la companyia i expliquen que han passat mesos de negociació del nou conveni laboral en el qual l’empresa plantejava una reducció salarial del 2% en els anys 2022 i 2023. L’empresa va proposar una congelació dels salaris, però els sindicats demanen un increment salarial relacionat amb l’evolució de l’IPC per tal de “recuperar el poder adquisitiu salarial perdut en els últims anys”.

L’Ajuntament de la ciutat ha actuat com a intermediari entre l’empresa i els treballadors per apropar posicions, i des del govern municipal asseguren que s’han posat a disposició “d’ambdues parts des de l’inici de les negociacions a fi d’apropar posicions i valorar possibles opcions de resolució del conflicte”. Alhora, apunten que tot i l’inici de la vaga, “les converses continuen obertes”. 

Serveis mínims

“Des de l’Ajuntament es continuarà treballant per minimitzar les afectacions de la vaga, entenent que si no s’arriba a un acord imminent, la protesta conviurà amb la tan esperada Festa Major Roser de Maig 2022“, assenyala el consistori. Durant els dies que duri la vaga, el Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat ha decretat uns serveis mínims per a la recollida de residus i la neteja dels carrers a Cerdanyola:

  • 100% del servei habitual de recollida d’escombraries (fracció orgànica, de rebuig, recollida selectiva -paper/cartró, vidre i envasos-) i de neteja de l’entorn dels centres sanitaris, els centres assistencials, els centres escolars amb servei de menjador i les àrees dels mercats d’abastament de productes peribles.
  • Recollida de la fracció orgànica cada 48 hores.
  • Recollida de la fracció de rebuig cada 72 hores.
  • 50% del servei de recollida selectiva -paper/cartró, vidre i envasos.
  • Si durant les diferents jornades de recollida d’escombraries indicades en els punts anteriors (rebuig, fracció orgànica i selectiva) no s’ha retirat totalment, s’haurà de continuar durant les jornades laborals següents fins a la seva retirada total.
  • Neteja viària dos cops per setmana.
  • Recollida de residus voluminosos: només en els casos que impedeixin el pas dels vianants o la circulació viària. En cas de celebració d’actes lúdics programats, cal fer la recollida dels residus que es generin, ja sigui el mateix dia o l’endemà.

FOTO: El camió del servei de recollida d’escombraries a Bellaterra | Pau Quintana