Plàcid Garcia-Planas i Santiago Vila-Puig honoraran les seves àvia i mare, ambdues fotògrafes a principis del segle XX

by | abr. 29, 2022 | Cultura

El proper dilluns 2 de maig els bellaterrencs Plàcid Garcia-Planas i Santiago Vila-Puig honoraran i reivindicaran la figura de la seva àvia i mare, respectivament, ambdues fotògrafes a l’inici del segle XX.

La conferència i passi de fotografies tindrà lloc a a les 18.30 h al Cercle Artístic de Sant Lluc (carrer Mercaders número 42, Barcelona), en el marc de les conferències mensuals de l’entitat cultural dedicada a promoure la investigació, conservació i difusió de la fotografia, Fotoconnexió. En aquesta ocasió el protagonisme recaurà sobre dues fotògrafes sabadellenques de principis de segle XX: Maria Codina Duran (Sabadell, 1897-1978) i Anita Figueras Crehueras (Sabadell, 1903-1985).

La conferència serà un col·loqui format per David González Ruiz (arxiver de la Secció d’Imatge i So de l’Arxiu Històric de Sabadell) i destacarà també per tenir la presència de dos personalitats bellaterrenques. D’una banda, el periodista i net d’Anita Figueras, Plàcid Garcia-Planas i, de l’altra, l’antic viatjant tèxtil, fotògraf, cineasta aficionat i fill de Maria Codina, Santiago Vila-Puig.

L’acte es podrà seguir també en directe a través de l’enllaç https://meet.jit.si/FOTOTERTULIES2022 


Qui eren Maria Codina i Anita Figueras?

Maria Codina Duran i Anita Figueras Crehueras eren dues adolescents quan, a mitjans de la dècada de 1910, els seus pares els van regalar una càmera Vest Pocket de la marca Kodak perquè s’iniciessin a la fotografia d’una manera lúdica. Ambdues mostraren una gran sensibilitat artística i creativitat. Per una banda, durant els primers anys, Anita Figueras mostrava escenes inquietants marcades per un humor negre corrosiu que, amb el pas del temps, es transformaria en el registre gràfic d’una vida esplendorosa amb alguns viatges exòtics. En canvi, Maria Codina, fixaria el seu objectiu en l’entorn més proper.

Principalment retratava el poble de Caldes d’Estrac on passava llargues estades a l’estiu. Allà quedaria fascinada pel treball dels pescadors realitzant reportatges a cavall entre l’etnografia i la plasticitat. A més, destacar que Maria Codina va ser la primera sabadellenca a ser premiada en un concurs de fotografia a Sabadell el 1916. Elles són l’exemple de que les dones no van quedar al marge, i fins i tot van arribar a ser protagonistes, de l’expansió comercial de la fotografia entre els aficionats/des a principis del segle XX.

Escena d’humor negre. Dècada de 1910 / Anita Figueras Crehueras [Col·lecció familiar Garcia-Planas]


FOTO PORTADA: UNS BOUS TIREN D’UNA BARCA DE PESCA A CALDES D’ESTRAC. ENTRE 1916 I 1919 / MARIA CODINA DURAN [ARXIU HISTÒRIC DE SABADELL]

Vols llegir més…?

La Festa de Primavera: L’èxit d’una jornada “pensada, organitzada i feta pels veïns”

La Festa de Primavera: L’èxit d’una jornada “pensada, organitzada i feta pels veïns”

Aquest cap de setmana ha tingut lloc a Bellaterra la primera Festa de Primavera en motiu de la celebració dels 75 anys de la Unió de Veïns de Bellaterra (UvB), una jornada festiva organitzada per l’associació veïnal juntament amb altres veïns i veïnes de Bellaterra que ha aplegat un seguit d’activitats esportives, mediambientals, culturals, literàries gastronòmiques i lúdiques.

Veniu a gaudir de la Festa de Primavera de la Unió de Veïns de Bellaterra!

Veniu a gaudir de la Festa de Primavera de la Unió de Veïns de Bellaterra!

La Unió de Veïns ja té enllestit el programa de la Festa de Primavera prevista pel pròxim diumenge 15 de maig a Bellaterra. Serà una jornada festiva i sense cotxes que acumularà un seguit d’activitats esportives, mediambientals, culturals, infantils, literàries, gastronòmiques i lúdiques que tindran lloc principalment a la Font de la Bonaigua de Bellaterra. L’objectiu, gaudir d’una festa ecològica i sostenible i celebrar els 75 anys de l’associació veïnal que ja insta, en la mesura del possible, a desplaçar-se sense cotxes, tot passejant per Bellaterra.

0 Comentaris

0 Comments

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Rep les notícies de BellaterraDiari al teu correu

Gràcies per subscriure't al butlletí de BellaterraDiari!

%d bloggers like this: