Capturar la quotidianitat des la perspectiva de dues dones que tenien una càmera Kodak entre les mans a principi de segle XX. Aquesta va ser la premisa de la fototertúlia sobre Anita Figueras i Maria Codina, ambdues dones pioneres de la fotografia feta “amb ulls de dona” i figures que van reivindicar els bellaterrencs Plàcid Garcia-Planas (nét d’Anita Figueras) i Santiago Vila-Puig (fill de Maria Codina) el passat 2 d’abril al Cercle Artístic de Sant Lluc.

I és que, des del moment en què neix, es democratitza i esdevé una pràctica amateur habitual entre la burgesia que adquireix les primeres càmeres lleugeres a principis de segle XX, la fotografia es presentava com un món exclusivament masculí. Tanmateix, els documents gràfics que van presentar Garcia-Planas, Vila-Puig i David González – arxiver de la Secció d’Imatge i So de l’Arxiu Històric de Sabadell – van oferir una altra perspectiva.

Parlem de dones de fotògrafs professionals, que malgrat esdevenir una figura a l’ombra, van apropar-se a l’art de la fotografia a través dels seus marits i en més d’una ocasió van decidir també prémer el disparador. Parlem de dones aficionades a les col·leccions de targetes postals, que malgrat no ser necessàriament elaborades per dones, les col·leccionaven i les arxivaven, fet que després ha servit per proveïr a arxius i museus. Però sobretot parlem de dones genuïnament aficionades a la fotografia.

Els tres conferenciants al Cercle Artístic de Sant Lluc | Aina Sanllehí Galera

Fotògrafes difícils de rastrejar

“Al tractar-se de fotògrafes aficionades, eren difícils de rastrejar”, explicava David González, qui va descobrir Maria Codina sobretot gràcies a una exposició fotogràfica que va fer a Caldes d’Estrach, el seu lloc d’estiueig. L’arxiver va voler acudir a la seva família per conèixer la seva obra i va explicar que va poder fer-ho gràcies a un article de BellaterraDiari on Santiago Vila-Puig parlava sobre la seva mare. Així va entrar en contacte amb la seva família.

Són dones que van començar a fotografiar amb la seva càmera lleugera a principis del segle XX, un fet insòlit que l’arxiver sabadellenc explicava a través d’una curiosa anècdota, que no només dona sentit a l’activitat fotogràfica de Codina i Figueras, sinó que també explicava l’afició fotogràfica de tota una generació a la ciutat de Sabadell. Aquesta petita història tenia com a protagonista el futbolista sabadellenc Pere Monistrol Masafret, que davant de la prohibició de la seva mare de dedicar-se professionalment al futbol, va començar a vendre càmeres Kodak a la botiga de queviures familiar, on la mare insistia en què treballés.

“És gràcies a l’oferta de càmeres Kodak d’aquest negoci familiar, que bona part de la burgesia sabadellenca va poder començar a practicar l’art de la fotografia, en la majoria de casos de forma completament amateur”, detallava González.

Una de les fotografies de Maria Codina | Aina Sanllehí Galera

L’activitat fotogràfica de Maria Codina va començar justament amb l’adquisició de la seva càmera el 1916 i la va abandonar deu anys després, el 1926 a partir del seu matrimoni. “Mai més va tenir la temptació de prémer el disparador de la càmera, cosa que sempre ha estat per a mi un motiu de reflexió”, explicava Santiago Vila-Puig.

L’imaginari de Codina el formaven, sobretot, les imatges de la seva quotidianitat a Sabadell i al poble d’estiueig de Caldes d’Estrach. Imatges innocents i de joventut, que va començar a capturar entre els 13 i 14 anys.

La mare de Vila-Puig va ser la primera dona que va guanyar un concurs de fotografia a Sabadell en la categoria amateur. Això va fer que, posteriorment, publiquessin les seves fotografies a revistes del moment, com “Feminal” o “La Hormiga de Oro“. Actualment es troben exposades a l’Arxiu Municipal de Sabadell, des que el seu fill va decidir entregar al centre una maleta de fusta on s’hi recopilaven fotografies i material artístic de la seva mare, però també del seu pare; Joan Vilapuig, Joan Morera i d’ell mateix.

Dues fotògrafes de tarannàs diferents

Malgrat ser dues fotògrafes que conviuen a la mateixa ciutat i temps i que, fins i tot, es coneixen entre elles, els seus familiars asseguren, els seus estils i el seu tarannà diferia completament.

L’Anita semblava tenir una mirada més àmplia en el temps i en l’espai. En primer lloc, perquè malgrat el seu matrimoni i la seva condició de mare, seguia emportant-se la seva càmera arreu on anava i, en segon lloc, perquè tenia la possibilitat de sortir del territori català, viatjar als Estats Units, Jerusalem o Palestina.

Va ser a l’estiu de 1917 quan li van regalar una de les primeres càmeres lleugeres del mercat. Des d’aleshores i fins als anys 70, l’Anita figueres va retratar escenes a diversos pobles, ciutats i països, que ella mateixa positivava en una habitació fosca de casa seva.

“Ningú li va ensenyar a fer servir això” remarcava el seu nét, Plàcid Garcia-Planas, i assegurava que l’única referència que tenia era la del seu pare, pintor i fundador de l’acadèmia de Belles Arts de Sabadell: “Al final tot consistia en delimitar el món en quatre ratlles”.

Les seves imatges, per tant, són com el seu “tancar i obrir d’ulls”, escenes capturades sense filtre, des d’una mirada onírica “pocasolta”, “surrealista” i “carregada d’humor negre”, que la portava, fins i tot, a escenificar crims amb la seva colla d’amics. Els ponents van explicar que recollien un humor que tothom practicava a Sabadell, això sí, a casa seva en la intimitat. “Ella no sabia ben bé el que feia i nosaltres tampoc mai ho sabrem”, afegia.

David González explicant una de les fotografies d’Anita Figueras | Aina Sanllehí Galera

 “Amateur fa referència a amator, a aquella persona que estima, que cultiva”, destacava en Plàcid fent referència a la tasca d’aquestes dues fotògrafes que coneixem avui dia gràcies als seus familiars.

Dues de les múltiples fotògrafes amateurs que fa més d’un segle deurien donar forma a imatges que ja mai es trobaran, “que s’han perdut perquè un dia algú, per ignorància o pel que fos, va decidir llançar àlbums de fotografies a les escombraries” lamentava González.

FOTO: Els tres conferenciants al Cercle Artístic de Sant Lluc | Aina Sanllehí Galera