Parlem amb Josep Maria Riba, president de la Unió de Veïns des de fa 7 anys, qui ens explica com ha sorgit la idea de celebrar la Festa de Primavera de Bellaterra aquest diumenge 15 de maig i els objectius que persegueix, a més de comentar el futur de les associacions de veïns i el funcionament veïnal i administratiu de Bellaterra actualment.

Què heu preparat per aquest diumenge Josep Maria?

Bé, al ser els 75 anys de la Unió de Veïns de Bellaterra vam fer un exercici de parlar amb veïns i veïnes que sempre estan atents a coses que es puguin fer al nostre poble i de seguida va sortir la idea de recuperar els Jocs Florals i col·laborar també amb el grup de famílies joves que estan organitzant altres esdeveniments com el Carnestoltes… Llavors vam arribar a la idea que havíem de fer alguna cosa per a diferents edats i oberta a tothom. I ho fem agafant l’estel del que antigament havia estat la Festa Menor i fins i tot les Festes de Primavera que havia fet l’escola Tagore en el seu moment. I per què no, vam dir: “Fem-ho!”

Quins objectius persegueix?

Aquesta trobada vol ser una festa oberta per a tots els veïns i veïnes i tindrà diferents activitats per a totes les edats. Des de pàdel a El Club, fins a recollir brossa, fer ioga… Sí que hi ha un tarannà que és el que ha guiat a la Unió de Veïns al llarg de tot aquest temps i que també guia als segments més joves: prioritzar el medi natural i el mediambient. Com a objectius seria celebrar el 75è aniversari de la Unió de Veïns i fer-ho en un to festiu, perquè ja vam fer-ho amb un to històric i reivindicatiu amb la retrospectiva feta a la tertúlia del Fòrum Bellaterra el mes de febrer. Després també voldrem fer un acte més formal més endavant, quan faci exactament els 75 anys de la creació, que serà el 15 de setembre vinent. La d’aquest cap de setmana busca ser una celebració més festiva, popular i de compartir amb tothom, siguin o no socis de la Unió de Veïns. 

Teniu previst que tingui continuïtat altres anys?

Doncs la veritat és que ens agradaria. Si veiem que hi ha resposta de la gent i que l’esdeveniment cobreix una època en la qual no es fa gaire coses d’aquest tipus, estaríem encantats. El que hem de veure ara és si hi haurà resposta de la gent i si n’hi ha podríem mantindre-ho, en aquest format o en un altre, però la meva il·lusió seria que ho poguéssim mantenir, sí…

Josep Maria, si no m’equivoco has estat president de la Unió de Veïns durant aquests darrers 7 anys…

Sí, sí. Des del 2015!

Continuaràs sent-ho?

Ha, ha ha! Bé aquestes coses sempre es diu que un ha de mirar de no perpetuar-se i el format dels 8 anys em sembla un format bastant bo, però bé, anirem veient… La veritat és que penso que sempre és bo buscar un cert relleu a les coses. Ara he pogut dedicar-hi més temps perquè la pandèmia ha fet que la meva feina habitual em donés més temps i hem anat a veure molts veïns per conèixer-los i s’han fet socis i això també ens ha permès créixer… Però vaja, tampoc vull atrapar al Joan Ros, que va estar 10 o 12 anys com a president i després va quedar-se a la junta! Ha, ha ha…

Quin futur tenen les associacions de veïns segons tu? Hi ha suficientment implicada?

Està clar que el tema polític i les administracions, com tots sabem, tenen un nivell de burocràcia i uns ritmes lents que fan esfereïr. Les associacions de veïns normalment les composem un divers i heterogeni grup de gent que tots junts fem un pes molt necessari que contrasta amb el ritme al qual van les administracions… A més ens dona la sensació que l’EMD se’n ha aprofitat, a més, una miqueta i s’ha arrossegat en aquest temps. Cosa que al principi no va ser així i alguns veïns es van donar de baixa pensant: “ara ja tenim una EMD i aquest serà l’òrgan administratiu ideal que ens defensarà i vetllarà per nosaltres”… però s’ha anat veient que certament va bé que hi hagi també una unió de veïns que apreti, que demani més celeritat… Jo crec que seria bo que continués, però sempre depèn que hi hagi voluntarisme per part d’un grup de veïns que espero que hi sigui. En definitiva, jo diria que el futur depèn molt de si realment agafem consciència de poble i hauria de recuperar-se més.

“El futur de la Unió de Veïns depèn de si realment agafem consciència de poble”

Sí. La frase que cadascú està tancat “al seu castell” a Bellaterra, us l’he sentit a dir...

Bé, sí! Però sabem que això és un valor també per molta gent que viu o ve a viure aquí a Bellaterra. “La tranquil·litat del meu castell”: allà hi tinc la piscina, el jardí, l’hort… i passejo quan vull. I si em trobo un veí, fantàstic, però no ho necessito per dir-ho així. Quan no és ben bé així, perquè hi ha un component social que tenim tots, llavors pots gaudir d’activitats culturals, recreatives, activitats que també ens donen seguretat, perquè si ens coneixem entre tots, tenim més seguretat… I si les associacions veïnals faciliten aquest tipus d’esdeveniments crec que és positiu. De fet, també crec que s’haurien de facilitar més des de les administracions, però bé…

Un altre dels temes recurrents que han aparegut en la teva presidència és el mediambient i el tema climàtic. La sostenibilitat passarà de moda?

No! No, no… Al revés! Bé… si entenem per moda que ja s’aplicarà en tot i ens haurem de deixar d’esforçar perquè ja ho tindrem tot integrat, sí! Però serem sostenibles o no serem. O tots canviem el model econòmic o desapareixerem. A més del mapa! O sigui que estem parlant fins i tot de l’extinció de la humanitat, si no parem aquest canvi climàtic… El repte és mirar de no superar aquest 1,5ºC màxim 2º de temperatura global mitjana de la terra, comparat amb l’era pre-industrial. Però si això no s’aconsegueix, si no frenem el ritme al qual anem ara, aleshores es pot produir un cataclisme. I això ja ho saben els polítics – encara que no corrin el que s’ha de córrer – ho saben els empresaris – que córren més que els polítics ara, almenys algunes empreses… – i la societat anem una mica a remolc. Hi ha uns quants que sí, però altres són més seguidistes, així que tocarà fer-ho tots. Hem d’arribar a això i que sigui la normalitat i jo confio que sí que hi arribarem.

A la convocatòria de la festa també parleu d’integrar als nous veïns. Hi teniu contacte? Què us diuen?

Aquí ha estat fonamental el que et deia abans. Passejar durant el confinament per trobar veïns nous, que n’hi ha molts més dels que ens pensem. Igual que hi ha cases noves que s’estan fent, hi ha hagut moltes ventes, molts canvis… I aquests veïns nous quan els vas a veure estan encantats. Són els que es fan més ràpid socis de la Unió de Veïns, perquè volen conèixer una mica què es fa aquí, integrar-se i tot plegat. I aleshores si tu facilites el tema de les trobades, aquests socis vénen a la Festa de Primavera per això també, per conèixer els seus veïns.

Quants socis té ara la Unió de Veïns?

210 i pujant. La veritat és que fa 2 anys estàvem a 140 perquè havia anat baixant i no és fàcil… Ara hem trencat una dinàmica de baixada i ara comencen a venir ells pel seu propi peu. Això vol dir que hem creat una tendència positiva en favor del paper que pot jugar la Unió de Veïns també a Bellaterra. 

Penses que hi ha bona relació entre els veïns?

El que hi ha és poca relació. Com sempre hi ha gent organitzada en grups com els que es mouen pel Club etc., però potser falten precisament llocs que sumin i que ajudin més a la gent. Ara manca relació.

Els xats veïnals no ajuden?

Sí, també suposo… però vaja, jo veig més baralles que sumes als xats veïnals. Tot i així, no sóc un gran usuari dels xats… sento a dir que hi ha hagut una picabaralla al grup de gossos, al de seguretat, al de temes… No ho sé, veig més tensions que trobades com aquesta que volem fer, on realment pots conèixer i aprofundir amb la gent presencialment i no telemàticament, de tu a tu. Això crec que ajuda molt.

“Jo veig més baralles que sumes als xats veïnals”

I què passa amb l’EMD? Quina relació heu tingut, fent una valoració global, al llarg de tots aquests anys?

Ha estat una relació correcta, però ens hem sentit sempre poc escoltats, poc consultats, poc informats… Més aviat hem tingut una sensació que comptaven poc amb nosaltres. I això és lamentable perquè nosaltres pensem que hi ha molta gent implicada amb la Unió de Veïns que havia fet molt per Bellaterra. Gent que té molt coneixement i, d’acord que no sumem tot el veïnat com al Turó de Sant Pau, on pràcticament tots els veïns són socis de la seva pròpia associació. Però en gran mesura és perquè quan es va crear l’EMD, molts socis van pensar que ja no caldria la unió i es van donar de baixa. Tot i així, estem a prop de grups de veïns importants i jo crec que seria bo compartir més les coses. Diguéssim que la relació ha estat correcta però no rica. 

“La relació amb l’EMD ha estat correcta, però no rica”

Heu convidat al president i a l’alcalde a la Festa de Primavera?

Sí. Els hem convidat formalment a venir diumenge i també els convidarem al proper acte del setembre. A l’alcalde de l’Ajuntament de Cerdanyola, el sr. Carlos Cordón, al president de l’EMD de Bellaterra, el sr. Ramon Andreu, i també al regidor de l’Ajuntament de Cerdanyola encarregat de les Relacions amb l’EMD de Bellaterra, el sr. David González. Els hem convidat igual que a tot el govern de l’EMD. Poden venir almenys a la gran trobada de les 12 hores i si es volen quedar tot el dia, estarem encantats. És una jornada oberta a tothom, fins i tot a gent de fora. 

Perfecte.

Sí que volia dir que l’EMD ens ha ajudat en aquesta ocasió amb alguns elements. En un inici nosaltres ho volíem fer a la plaça Maragall, però vam tenir la negativa de l’EMD a tallar el trànsit i llavors ens van suggerir que ho féssim a la Font de la Bonaigua, que també és un bon espai, molt natural i ens aportaran la tarima, els lavabos i un generador elèctric. I això està bé, només volia deixar constància d’aquesta col·laboració.

Molt bé. Alguna expectativa, crida o desig per aquesta 1a Festa de Primavera que celebrarem?

Doncs que vingui força gent! Ja sabem que hi ha molts veïns i veïnes que tenien compromisos aquest cap de setmana i no ho canviaràs ara una cosa que havies planificat per venir-hi, a més una festa que no saps encara com anirà, ni què és… però que vingui el màxim de gent i certament tinguem la sensació que val la pena anar-ho fent cada any, perquè crec que cau en una bona data i si ja fixem a la memòria dels veïns aquesta cita, serà una cosa molt bona. A més serà una trobada organitzada íntegrament pels veïns, així que recuperem l’esperit aquell de l’antiga Festa Major i d’organitzar-nos-ho tot nosaltres. I a gaudir de Bellaterra en aquesta època de l’any.