Han tornat amb èxit de participació i, per la bona acollida dels veïns de Bellaterra, amb tota la intenció de quedar-se i fer-se un lloc en el calendari cultural de la nostra comunitat i en el panorama cultural poètic de Catalunya. 

El lema que han adoptat els nostres Jocs Florals: “Remembra el passat, ordena el present, proveeix el futur” és tota una declaració d’intencions que ens ha de portar a entendre que passat, present i futur estan íntimament lligats perquè una societat prosperi.

Remembrar el passat és recuperar la iniciativa valenta d’uns homes i dones que en ple Franquisme van tenir la gosadia de convocar i celebrar un Jocs Florals durant 16 anys (1949-1963). 

Ordenar el present és el compromís d’organitzar els jocs que hem celebrat donant-los-hi un cos que garanteixi la seva continuïtat. 

Proveir el futur és fixar la idea que els jocs no siguin solament una festa de guardons (o una flor d’estiu, com se sol dir) sinó que esdevinguin una festa poètica més enllà d’un sol acte. Amb això ja hi estem treballant.

El lema escollit l’hem tret d’un armari que era propietat de Marià Aguiló; poeta, bibliògraf, bibliòfil, erudit i lingüista mallorquí. (Palma 1825 – Barcelona 1897). Un moble imponent que està dipositat a la seu de la Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya. En Joan Manuel Treserras, membre del jurat, en la seva etapa de Conseller de Cultura va tenir cura de documentar-lo i donar-li la rellevància que es mereix un moble que va contenir l’arxiu literari de Marià Aguiló. 

Aquesta és la llista de guardonats i finalistes dels 17ens Jocs Florals de Bellaterra

FLOR NATURAL

  • P R I M E R   P R E M I

“Tenir algú” de MONTSERRAT BASTONS GARCIA

  • F I N A L I S T E S

“Poema a la mare” de TONI LORENTE MARTÍNEZ

“Mentre dorms” d’ANNA MARÍA CASANOVAS CATALÀ

“Joc Floral Po(e)ma” de JOAN DURAN FONTANALS

ENGLANTINA

  • P R I M E R   P R E M I

“Retorn” de CESC CLARAMUNT

  • FINALISTES

“BELLA -TERRA 1/1 CAN DOMENEC” de JOAQUIM SIMÓ

“Benvinguts” de ROSA FÉREZ SAUCE

“Auca de Bellaterra del segle XXI” de JORDI MACARULLA

VIOLA

  • P R I M E R   P R E M I

“Tu i jo” de DIDAC QUINTANA ESCALANTE (16 anys)

  • F I N A LI S T E S

“La teva llum platejada” de POL JARQUE MARTIN ( 15 anys)

“Poema” de ELOI LUI GUSI VIEGAS (14 anys)

PREMI FRANCESC GARRIGA

  • P R I M E R   P R E M I

“Assajos de solitud” de PERE RAICH I VENDRELL

  • F I N A L I S T E S

“La pròpia mirada” d’ÀNGEL FABREGAT I MORERA

“Entre la closca i la pell” de MERITXELL MARTÍN I PARDO

Tots els guardonats van rebre un fermall amb el dibuix d’una branqueta de boix dissenyat per la joiera Sílvia Serra. No és endebades la tria del boix. Un dels promotors d’aquells jocs florals dels anys 40/50/60 fou en Frederic Roda, que també fou fins la seva mort, el 2006, el gran promotor i animador cultural de Bellaterra. Era costum seu posar-se a la solapa una branqueta de boix per simbolitzar el vincle que mai hem d’oblidar dels éssers humans amb la natura. 

Junt al fermall els guardonats van rebre un diploma signat pels membres del jurat i un ramet de ginesta, ara florida, símbol primaveral i referent per a tots els Jocs Florals de Catalunya.

Aquesta represa dels Jocs Florals de Bellaterra ha estat gràcies a la iniciativa de la Unió de Veïns de Bellaterra, el Club Bellaterra, on es celebraven els Jocs Florals d’antany, al diari digital Bellaterra Diari i també a la participació d’un jurat il·lustre format per: Àuria Galzeran, mestre de l’escola El Til·ler; Víctor Monferrer, llibreter; Ignasi Roda, poeta, dramaturg i cronista de Bellaterra; Joaquim Sala Sanahuja, poeta i traductor; Joan Manuel Treserras, professor de comunicació de la UAB; Santiago Vila-Puig, cronista i històric veí de Bellaterra; i Quim Vidal, director de l’escola Ramon Fuster.

Bellaterra ha recuperat els Jocs Florals i esperem que sigui per molts anys.

TEXT: Jurat dels Jocs Florals de Bellaterra 2022