A partir d’ara l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Bellaterra podrà rebre fons europeus per projectes singulars locals d’energia neta, una línia d’ajudes de les quals fins ara n’eren excloses. Així ho ha aprovat aquesta setmana el Parlament de Catalunya a petició d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC).

Aquesta mesura suposarà un seguit de modificacions legislatives per part de l’estat perquè les 65 EMD de Catalunya es puguin acollir a certes línies d’ajudes com ara la del Programa DUS 5000 o, si més no, que es puguin beneficiar de programes “amb les mateixes condicions per a tothom a l’Estat, ja que Europa no fixa cap tipologia de població”, així ho expliquen des d’ERC.

“D’això va la Catalunya sencera”

“Entenem que la recuperació social i econòmica de Catalunya, que permeten també les ajudes provinents dels Fons Europeus, ha de passar, sí o sí, pels municipis. I ha de passar pels municipis de 140.000 habitants, com Lleida, pels pobles de 5.000 habitants i per les Entitats Municipals Descentralitzades que no arriben a 1.000 habitants. D’això va la Catalunya sencera”, ha assegurat la diputada Jordina Freixenet.

El marc legislatiu espanyol, fins ara, no contemplava que les EMD es poguessin acollir a aquestes ajudes i això suposava per elles “una doble exclusió“, ja que no podien participar-hi ni directament des de la seva administració, ni a través del municipi en el qual pertanyen.

En una situació semblant es troben les EMD de Raimat (Lleida), Jesús (Tortosa), Bítem (Tortosa), Bellaterra (Cerdanyola del Vallès), Campredó (Tortosa), Picamoixons (Valls). “Moltes d’elles estan doblement excloses perquè no poden participar-hi ni directament per no ser municipi, ni a través del municipi al què pertanyen“, ha alertat Freixenet en defensar la proposta de resolució al Parlament. En total, a Catalunya hi ha 65 EMD.

FOTO: La diputada que va defensar el punt, Jordi Freixenet | ERC