La Larysa i en Dmytro, – músics ucraïnesos residents a Bellaterra i desplaçats per la Guerra amb Rússia – ens van sorprendre durant la passada Festa de Primavera, quan van oferir un petit i inesperat concert de jazz a l’escenari de la Font de la Bonaigua. Després de l’èxit de la passada improvització, ara l’associació Bellaterra Solidària ha organitzat una nova actuació solidària per tal de recaptar fons i ajudar-los a pagar l’entrada d’un allotjament de lloguer.

Aquesta vegada la cita prendrà forma d’un Concert de Jazz Solidari interpretat per ells mateixos i que tindrà lloc el dilluns 27 de juny a les 20 hores al Centre Cívic de Bellaterra, amb el suport d’El Musical. Les entrades seran limitades i tindran un preu de 15 euros, que es podran reservar a través del correu electrònic concertsolidaribellaterra@gmail.com o bé comprar directament a guixeta. Els menors acompanyats tindran l’entrada gratuïta i, a més, hi haurà l’opció de fer una donació voluntària per tal d’ajudar-los a sufragar els primers costos necessaris per emancipar-se de la família que actualment els acull.

A què es destinaran exactament els diners?

Tal com explica l’associació Bellaterra Solidària, els diners aniran destinats a buscar-los un allotjament de lloguer. En Dmytro ha trobat feina com a músic al restaurant Els Quatre Gats de Barcelona. Per ara, la Creu Roja els ha ofert allotjament a Navàs, un municipi que se situa entre les poblacions de Manresa i Berga. Tanmateix, els seus problemes de visió li impedeixen fer el viatge en cotxe fins al seu lloc de feina i la mala connexió en transport públic li suposen gairebé quatre hores de transport diari.

Com a solució provisional, la veïna bellaterrenca i coordinadora de l’arribada de famílies refugiades a Bellaterra, l’Elisenda, els acull voluntàriament a casa seva fins que aconsegueixin emancipar-se. L’organització calcula que, en cas que es venguin totes les entrades del concert, es podran cobrir els costos de la fiança i probablement el primer mes de lloguer.


“En els casos de refugiats n’hi ha dos grans tipus: els que realment volen tornar a Ucraïna i els que ja han decidit no tornar-hi més perquè no poden i han de començar una nova vida, en aquest cas a Catalunya” explica l’Elisenda. “Aquest segon supòsit és molt complicat de gestionar” afegeix.

En el cas del Dmytro i la seva família, lamenta que “seria una llàstima que tot el talent artístic que tenen a dintre es perdés per falta d’un sostre (…) Ja és prou trist que la guerra es carregui vides i cases, però si us plau que puguem conservar el talent d’un artista que va néixer per ser conegut”, reclamava.

L’Elisenda és una de les veïnes bellaterrenques que s’encarrega de coordinar i gestionar l’acollida de famílies ucraïneses al poble, juntament amb molts altres bellaterrencs que hi aporten el seu gra de sorra, com en Roger Pallàs, administrador del grup de Whats App des d’on es coordinen i creador de la web Bellaterra Solidària.

Qui són la Larysa i en Dmytro?

La Larysa Pereyra és cantant, procedent de Kíev, Ucraïna, actualment refugiada a Bellaterra, arran de la guerra que pateix el seu país. A més de ser cantant, també ha estat professora de cant en un estudi a Ucraïna i actiu de teatre musical a diverses obres.

En Dmytro Pereyra, també de procedència ucraïnesa és teclista i pianista de baix. Abans de venir a Catalunya, exercia com a teclista en una banda musical, també havia estat pianista de diverses orquestres i acompanyant musical. Va estudiar a la Universitat Nacional de Lugansk on es va llicenciar com a professor d’art musical.

Des de Bellaterra Solidària animen a tots els veïns a assistir a aquest concert que continuarà, segurament, amb un pica-pica posterior al Club Bellaterra. Aquí us deixem el cartell de l’actuació i podeu fer les vostres donacions, si així ho considereu, a través del Bizum amb el concepte ConcertSolidari, l’import i el vostre nom i cognoms: 639 75 45 26

FOTO: El concert espontani a la Festa de Primavera | Pau Quintana