En Mike Puchol és nou vocal de l’EMD de Bellaterra, i s’encarrega de tasques de seguretat, des que fa pocs mesos va agafar el relleu de Chus Cornellana, qui va renunciar al càrrec el passat mes de desembre per diferències amb el president de l’EMD. 

En Mike és enginyer aeronàutic, però es dedica al sector de les telecomunicacions. És molt actiu als grups i xarxes socials de Bellaterra i fa només set anys hi va venir a viure amb la seva família. Des de petit ha viscut a Corbera de Llobregat.

En aquesta entrevista, us presentem el nou vocal, la seva experiència professional, recopilem els seus reptes per aquest mandat i abordem qüestions relacionades amb la seguretat ciutadana, la pacificació del trànsit, la prevenció d’incendis o qüestions administratives i de comunicació.

Mike, quina vinculació tens amb Bellaterra?

És un lloc que sempre m’ha agradat molt. Uns anys abans de venir-hi a viure,  vaig venir-hi de passada i recordo veure l’estació i la plaça del Pi com un lloc molt agradable i molt de poble. Vam estar mirant una parcel·la per venir viure aquí, però era una època en què els preus pujaven i ens vam haver d’esperar.  

Després vaig estar als Bombers de la Generalitat i al Parc Central de Bellaterra des del 2001 fins al 2005 i la proximitat a la zona i també el meu interès per la zona va ser un factor que em va ajudar a acabar-hi venint a viure. Un lloc així, que sigui tan a prop de Barcelona, és difícil de trobat, la veritat.

De fet, jo vaig ser bomber voluntari en una agrupació de Bombers Voluntaris a Corbera de Llobregat durant vint-i-tres anys. Vaig començar al Parc de Bombers com a objector de consciència i m’hi vaig quedar. Ara bé, ser bomber voluntari, si no vius prop del parc, és complicat. Per això, quan vaig venir a viure a Bellaterra, ho vaig deixar córrer.

Soc enginyer aeronàutic i quan vaig acabar els estudis hi havia poca feina a la indústria aeronàutica. És per això que em vaig encaminar-me cap a les branques de telecomunicacions, electrònica, radiocomunicació, soft power i tecnologies i és el que m’he dedicat sempre.

Ara porto la part tècnica d’una empresa que dona accés a internet a gent que té pocs mitjans, és a dir, zones pobres i amb gent sense recursos. Donem un servei a internet de banda ampla, com el que podem tenir aquí, però molt econòmic. Treballo des de casa. Tinc el despatx a casa, però viatjo sovint.

Tenint en compte el teu perfil tècnic, quines són les tasques que faràs aquí com a vocal?

Em van  proposar d’assumir les tasques de la part de seguretat. I jo la seguretat l’entenc com un concepte ampli, no només relacionat amb robatoris o seguretat viària, sinó també des del punt de vista de salut pública: incendis, rates, colònies de gats… però, al final, aquí tots fem de tot.

L’altre dia, per exemple, vaig haver d’anar com a president de la Taula de Licitacions de la brigada de l’EMD, per la qual es van presentar tres empreses. Tothom fa una mica de tot, però dins dels àmbits de cadascú.

Havies tingut anteriorment algun contacte amb el món de la política o la gestió pública?

Dins l’àmbit polític no, però sí que vaig ser al grup de bombers voluntaris de Corbera, on tenia molt contacte amb els ajuntaments, els partits polítics i l’equip de govern i ens afectaven els diversos canvis de govern que hi havia.

Per tant, podríem dir que he viscut la política des de l’altra banda, des de la part de qui demana: un parc de bombers nou, un nou camió nou perquè en tenim un que té 35 anys i s’està caient a trossos… Vaja, anar a demanar! (riu)

 “El que hi ha d’haver és una bona comunicació entre el veïnat i l’administració, però també entre les administracions”

Quan entres a l’administració, veus una mica realment el que costen les coses. Jo no hi havia estat, però sí que és cert que quan vius més de prop des d’una associació o una agrupació hi mantens un contacte més estret i ja et comences a adonar dels costos que suposa el manteniment, demanar permisos, requalificar zones…

A Bellaterra, en el cas de la brigada, haurem estat tres mesos per aconseguir que dues persones facin tasques de jardineria i manteniment. Tres mesos per licitar una cosa que és molt senzilla i que tampoc és un pressupost desorbitat.

“Aquí a Bellaterra també tendim a culpar molt a l’Ajuntament de Cerdanyola, però la comunicació és una cosa de tots”

Tots els tràmits suposen un procés i un temps. Tothom veu la seva, però si això ho extrapolem a 5.000 persones, cadascú amb els seus problemes… El que hi ha d’haver és una bona comunicació entre el veïnat i l’administració i també entre les administracions.

Aquí a Bellaterra també tendim a culpar molt a l’Ajuntament de Cerdanyola, però la comunicació és una cosa de tots. Justament ho parlàvem ahir mentre estàvem fent el tema de la taula de la concessió de la brigada.  El que cal és sempre donar una resposta.

Precisament he portat impresa una part d’un informe tècnic (ens l’ensenya), perquè tinc una reunió amb en Jordi Bas, de l’associació de la BV-1414, que criticava que ningú els feia cas, i penso que no és un tema senzill i cal diàleg.

Quan jo formava part del parc de bombers, sovint ens passava que ens enquistàvem en barallar-nos amb l’Ajuntament i al final no arribàvem enlloc. Si arribes a l’enfrontament directe constant, allò es converteix una batalla campal i no beneficia ningú.

L’altre part, aleshores, se sent insultada i es concentra en altres projectes amb les quals la gent sigui més agraïda. Quan hi ha diverses parts, la comunicació, la claredat i l’enteniment és fonamental. Per això, jo vinc amb aquesta idea, d’escoltar tothom. No tinc prejudicis ni res contra ningú.

Malgrat aquesta voluntat de no posicionament, formaràs part de Gent per Bellaterra?

Si, jo ara mateix substitueixo la Chus Cornellana, que era vocal de Gent per Bellaterra.

En principi formo part de Gent per Bellaterra, però no tinc aspiracions polítiques. Jo no vull arribar a president de la Generalitat, només escoltar si puc donar un cop de mà a Bellaterra amb el que pugui. No tinc un rerefons polític ni em vull dedicar a la política.

Per exemple, em van trucar del Turó de Sant Pau, on tenen dos hidrants que no existeixen segons el pla de Bombers. Vaig estar parlant amb la cap del veïnat allà  i hem estat fent instàncies a Aigües de Barcelona per veure com aconseguir que  hi col·loquin hidrants.

Però vaig estar gairebé tres quarts d’hora el telèfon, mentre m’anaven passant de departament. Al final em van demanar que enviés un correu, que ves a saber quan em respondran. Segurament tindrem hidrants però, quan trigaran, no ho sabem.  

Quan et van proposar si volies ocupar aquesta vocalia?

El president de l’EMD, el Ramon Andreu em va dir que havien vist que jo participava molt en els grups de WhatsApp i Telegram de Bellaterra i a les xarxes socials i havien vist que tenia una posició neutra, un rol de pacificar les coses i intentar arribar a l’enteniment. D’altra banda, a Bombers de la Generalitat, vaig estar treballant amb temes de seguretat des de la banda de prevenció d’incendis.

“Voldria tornar a establir diàleg amb entitats i veïns”

I en aquests mesos que queden de mandat, quins reptes et planteges?

A curt termini, en el temps que quedi de mandat, voldria tornar a establir diàleg amb diferents entitats i veïns en l’àmbit particular, en els àmbits que més em pertoquen, relacionats en la prevenció d’incendis, seguretat, robatoris…

Pel que fa als robatoris, hi ha unes càmeres a l’entrada del poble que estem a punt d’aconseguir que passin a estar controlades per la policia. Fins ara les càmeres no estaven controlades, a la nit no hi havia ningú mirant les càmeres i l’únic que podíem fer era cedir les imatges als Mossos en cas que ens ho demanessin. Però el més eficient és que aquestes càmeres les tingui directament un cos policial, no l’EMD.

El tema del trànsit a mi, des que vaig arribar, em fa por. Em fa por passejar amb els nens,  tal com veus que van els cotxes a vegades i les bestieses i l’incivisme de la gent.  Jo crec que és un problema bastant important. Aleshores, voldria intentar veure què és el que podem fer a curt termini i a llarg termini, perquè suposa una inversió de centenars de milers d’euros, ja que hi ha d’intervenir l’Ajuntament i la Diputació, que és la titular. També tenim sobre la taula la peatonalització de la plaça del Pi, per la qual volem fer alguna cosa participativa i que els veïns també diguin la seva. 

És alguna cosa que requereix temps. I segurament hi ha coses a curt termini que es puguin començar a fer així. El que voldria realment és això, començar a iniciar com més coses d’aquest tipus millor.

També tenim pendent el tema de franges de protecció d’incendis. Estan una mica despullades. Davant i cap a l’Autònoma hi ha franges que no estan gaire ben definides amb molta densitat d’arbres.

Ara fa tres o quatre mesos que tens el càrrec de vocal. Quan s’acabi aquest mandat, tens la intenció de seguir ocupant un espai a l’administració?

Sí. Jo em plantejo seguir. Mentre jo pugui aportar coses i el que faig serveixi i la gent estigui més o menys contenta amb el que faig, no tinc cap inconvenient. Ara, en el moment en què pensi que no estic o m’estic donant cops contra la paret i no estic arribant enlloc, ho deixaré córrer.

La gent que ocupa càrrecs polítics per petits que siguin han de ser gent que puguin aportar i fer coses, però també volem un poble on es pugui viure i tothom hi contribueixi. Una part de l’administració que posi les coses fàcils, però és una cosa de tots.

Per exemple, avui en dia es parla molt dels excrements dels gossos al carrer i, al final, és un tema de civisme. Es poden posar mil policies o, per exemple, em sembla que a Girona van començar a demanar registres d’ADN dels gossos per després poder analitzar quin gos havia estat. Això arribarem si no hi ha civisme.  

Per altra banda, de vegades la gent s’oblida del que és la prevaricació o la intromissió en funcions que no et corresponen, que poden arribar a ser delictes. Hi ha moltes coses que ja sabia, però també n’hi ha de moltes que estic aprenent. Quan una administració envaeix competències d’una administració, això té conseqüències.

“Tots tenim molt clar que s’ha de fer més tasca de comunicació”

Creus que la població està ben informada sobre quines són aquestes competències i feines que està fent l’EMD?

Crec que a vegades hi ha dubtes. La gent no ho sap, però l’Ajuntament podria demandar a l’EMD i suposar, fins i tot, responsabilitats a títol personal per a qui hagi pres aquesta decisió. Per això penso que s’hauria de comunicar més als ciutadans què és el que pot fer l’EMD i què no.

És més, s’hauria de donar l’opció que tu puguis venir a l’EMD i t’ajudem a fer una instància, per molt que aquesta hagi d’anar dirigida a l’Ajuntament.

Preteneu engegar algun pla per millorar la comunicació de l’EMD?

No hi ha res específic, però tots tenim molt clar que s’ha de fer més tasca de comunicació. La comunicació s’ha de millorar, sigui fer xerrades o trobades amb els veïns. El format és el que queda per veure.

FOTO: El nou vocal de l’EMD, Mike Puchol | Aina Sanllehí Galera