En aquesta darrera revetlla de Sant Joan, en plena alerta per alt risc d’incendi, no hi ha hagut cap foc a la localitat de Bellaterra, on els Bombers de la Generalitat asseguren que entre les 20 hores del dijous 23 fins a les 8 hores del divendres 24, no van haver d’enviar-hi cap dotació per causa d’incendi. Sí que van assistir, però, al passeig de les Acàcies un ciclista accidentat amb ferides lleus a les 3.41 de la matinada.

Pel que fa al municipi de Cerdanyola, hi va haver 8 accidents lleus, que no van requerir la intervenció de més d’una dotació de bombers, als carrers Josep Tarradellas, carrer del Francolí i avinguda de la Primavera, entre altres.

Alt nombre d’incidents a la comarca

En canvi, per la població veïna de Sabadell, la revetlla va comportar més de 300 trucades al telèfon 112, la qual cosa representa un increment impressionant respecte els darrers anys. Així doncs, Sabadell va ser la segona ciutat catalana amb més accidents (documentats pel servei d’emergències), després de la ciutat de Barcelona (amb 1.608 incidències).

De fet, el Vallès Occidental es posiciona com a primera comarca amb més incidents identificats durant la revetlla, un 15 % més en relació amb la resta del territori català. Així ho assegura el servei d’emergències 112 que va haver d’atendre 83 incidències globals en comparació a les 39 del Baix Llobregat, 34 del Barcelonès, 32 del Tarragonès i 29 del Vallès Oriental. A continuació el balanç de la Revetlla de Bombers:

D’altra banda, a Sant Cugat del Vallès fins a 4 focs van cremar a diferents punts del municipi: al parc de l’Arborètum, uns 600 metres quadrats de matolls i un altre a l’avinguda de Roquetes n’ha cremat 255 metres quadrats més, darrere les piscines municipals i al barri de les Planes. ADF i Bombers de la Generalitat van controlar els incendis.

Com podem evitar els incendis?

Davant d’aquest risc elevat d’incendis, el Departament d’interior recomana:

  • No llencis burilles enceses ni llumins, ni caminant ni per la finestra del cotxe.
  • Si vas al medi natural amb vehicle particular, aparca bé, sense envair camins i pistes. Cal deixar lliures les vies d’accés perquè hi puguin circular els vehicles d’emergència si fos necessari. S’ha d’aparcar als espais habilitats, i sempre fora de les finques particulars.
  • Si vius en una casa, neteja el jardí de vegetació, mantingues una distància de 6 metres entre els arbres i evita que les capçades es toquin entre elles i a la façana. Mantingues netes les franges de protecció perimetral.
  • No llancis coets, petards, focs d’artifici, globus (com ara fanalets) o altres artefactes que continguin foc en zones de perill, ni que sigui a camp ras, ni en terrenys agrícoles ni, sobretot, en urbanitzacions envoltades per bosc ni a menys de 500 metres de zones boscoses. 
  • No utilitzis barbacoes que no estiguin autoritzades. Recorda que han de ser d’obra i amb mataguspires.
  • Les cremes de residus al jardí estan prohibides, cal portar-los a l’abocador o triturar-los, i en faran compost.
  • No deixis mai escombraries ni deixalles al bosc. Utilitza els serveis de recollida i els contenidors adients.
  • Elimina les branques que toquin la façana i allunya de la casa les reserves de llenya.
  • Tingues a punt eines bàsiques contra incendis (mànegues, destrals) i alguna reserva d’aigua.

FOTO: Servei d’emergències davant d’un incendi | Cedida ADF Sabadell