“Treballar per un municipi lliure i divers” va ser un dels compromisos que l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès va fer durant la celebració del Dia Internacional de l’Alliberament LGTBIQ+. Aquest 28 de juny, la plaça de l’Abat Oliba va acollir l’acte central de la jornada amb l’actuació dels alumnes de l’Institut Banús, la lectura del manifest i l’espectacle de la Churry Clown.

Durant els pròxims dies continua el programa d’activitats amb propostes culturals i participatives.

Manifest reivindicatiu i amb compromisos

L’Iván Garnelo, la Griselda Sesé i l’Aiden Yeres van ser les tres persones del col·lectiu LGTBIQ+ portaveus del manifest pel Dia Internacional de l’Alliberament LGTBIQ+ a Cerdanyola. Davant del públic assistent a l’acte, van expressar els compromisos que l’Ajuntament ha pres davant les agressions al col·lectiu i per la igualtat de drets.

“Des de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, de la mà d’altres administracions com la Diputació de Barcelona, tenim el repte de continuar impulsant polítiques LGTBIQ+ d’abast transversal, des del treball conjunt amb les administracions públiques i el món associatiu per generar les sinergies necessàries en la representació d’aquesta realitat social i la lluita pel reconeixement dels drets”, diu la declaració institucional.

El text reconeix que malgrat els avenços fets fins ara, “encara és necessari reivindicar que queda molt camí per recórrer en la lluita per la igualtat de drets de les persones LGTBIQ+, atès que les dades mostren que l’LGTBI-fòbia encara és present al nostre voltant”. Des de l’octubre de l’any 2014, es comptabilitzen 1.155 incidències per LGTBI-fòbia a Catalunya, i des de principi d’any ja n’hi sumem 84, “fet que representa un augment significatiu de les agressions, que va lligat a una preocupant proliferació de discursos d’odi cap a les persones LGTBIQ+”, alerta el manifest.

Més llibertat en les generacions joves

El manifest llegit a la plaça de l’Abat Oliba també assenyala un canvi en la societat, posant el focus en les generacions més joves: “És innegable que la societat està canviant i moltes de les ments més joves comencen a viure la sexualitat i els desitjos de manera més oberta, tal com indiquen les dades de l’enquesta del CIS del 2021, en què un 82,7% de les persones entre 18 i 24 anys es considera heterosexual, quan l’any 2016 superava el 90%”.

Com a institució, l’Ajuntament indica que assumeix el repte de dissenyar polítiques i ciutats amables i segures per a l’expressió de la diversitat de desitjos LGTBIQ+: “Des de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, continuarem treballant per una política municipal pública integral que incorpori la perspectiva i la defensa dels drets de les persones LGTBIQ+ i esperem poder-ho fer plegades, ciutadania, entitats i administració assumint el repte de visibilitzar el 28 de juny i mantenir, la resta de l’any, el compromís pel desenvolupament de polítiques transversals per a les diversitats sexuals i de gènere“.

L’acte va comptar amb l’actuació de l’alumnat de 4t d’ESO i Batxillerat Escènic de l’Institut Banús de Cerdanyola. Els alumnes van representar dues peces, Drag Queen Hope, que reivindiquen els drets del col·lectiu LGTBIQ+ i fan una crida a la llibertat. A més a més, es va instal·lar La SexTruck!, una caravana pedagògica sobre sexualitat i la companyia Churry Clown va tancar l’acte amb una actuació humorística