Per aquest mes, i amb l’arribada de l’estiu i les vacances per a molts, he pensat fer una llista de coses que moltes vegades no fem prou bé i que contribueixen a reduir el nostre impacte negatiu sobre el planeta.

Optimitzeu el consum d’aigua. Si fóssim un país del centre o nord d’Europa, aquesta potser podria ser una recomanació secundària. Però vivim en un país purament Mediterrani, on els rius són petits i l’aigua escassa. L’aigua no surt del no res, encara que l’enginyeria hidràulica gairebé ens ho hagi fet oblidar. El cas és que part de l’aigua que surt quan obrim una aixeta prové de rius, com ara el Ter, que veuen reduït el seu cabal pel consum hídric cada vegada més elevat. Aquests rius són ecosistemes de gran riquesa, hàbitat de moltes espècies que actualment estan amenaçades per l’elevada pressió humana que pateixen. Altra part de l’aigua prové d’aqüífers, que tampoc són infinits, i que si s’esgoten més del compte poden derivar en l’assecament de fonts i torrents, afectant també els hàbitats que en depenien. O sigui que és bo tenir-ho en compte: vingui d’on vingui, l’aigua que consumim nosaltres deixarà d’estar disponible en un altre lloc.

Optimitzeu la mobilitat. Aquest estiu es preveu que la gent surti en massa, delerosa de compensar els dos anys anteriors marcats per certes restriccions. Tampoc no cal passar-se tots els dies a casa, però sense ni tan sols sortir de la comarca es poden fer moltes activitats i veure molts llocs que estan molt bé. D’altra banda, si aneu lluny, mireu d’aprofitar el viatge. Cada dia se sent més de gent que va a escalar un cim al Pirineu i a l’hora de berenar ja és a casa, o que agafa un avió per anar a visitar una ciutat per un cap de setmana. Els viatges són una font de contaminació i un consum energètic considerable, si es fan, almenys val la pena aprofitar-los.

Eviteu i reduïu l’ús de l’avió si és possible. Els viatges amb avió s’han disparat en els darrers anys, sent el sector que més ha augmentat les emissions de diòxid de carboni (un increment de fins a un 30% entre el 2013 i el 2019). En molts casos es tracta de viatges innecessaris, que haurien estat impensables fa tot just 10 o 15 anys. Qui no ha agafat l’avió el darrer any? O els darrers 5 anys? S’ha assimilat el viatjar a indrets situats a centenars de quilòmetres de distància gairebé com una necessitat imprescindible. Aquest sector ha pogut créixer en bona part gràcies a la protecció de governs i mitjans de comunicació, que han afavorit el creixement dels aeroports, han minimitzat la importància dels seus efectes negatius i pràcticament es podria dir que han promogut el seu ús. Una dada més, perquè us feu una idea, un passatger d’avió emet gairebé quatre vegades més de diòxid de carboni que si fes el mateix viatge amb tren. Sense comptar que l’avió emet també altres gasos d’efecte hivernacle i que l’efecte de les emissions és major i més persistent, en trobar-se en capes més elevades de l’atmosfera. En la mateixa línia, també és recomanable evitar els creuers, ja que són un altre dels mitjans de transport amb un major impacte en els ecosistemes.

Si bé cada any són un clàssic d’aquestes dates, nosaltres us proposem els gorgs que aquest estiu no cal que visiteu. La moda d’anar-se a banyar a les mal anomenades “piscines naturals”, promoguda per molts mitjans de comunicació no prou conscients i per la moda imperant del “postureig”, ha convertit alguns indrets naturals en verdaderes piscines públiques, i suposa un impacte molt negatiu en ambients aquàtics molt complexos i preuats a nivell ecològic. Un parell d’exemples molt gràfics. Per aquestes dates, el sol pica fort, i per arribar als gorgs, és recomanable, a nivell sanitari, haver utilitzat protector solar. Protector solar que es dissoldrà en l’aigua si us banyeu. Quan són centenars de persones les qui fan aquesta aportació, parlem de concentracions gens menyspreables, que poden arribar a perjudicar plantes, peixos, amfibis i molts altres organismes aquàtics. I un altre exemple, des de fa uns anys i afavorides pel canvi climàtic i la major mobilitat lligada a la globalització, a casa nostra, i de fet a molts altres llocs del planeta, s’han estès de forma preocupant malalties com la quitridiomicosi. Es tracta d’un fong innocu pels humans, però que pot arribar a eliminar la pràctica totalitat dels amfibis d’un ecosistema. Els humans, especialment els qui es dediquen a recórrer gorgs, són un vector esplèndid per a l’expansió d’aquesta malaltia, com ho són els mosquits per la malària. 

Eviteu els llocs massificats. La massificació de llocs emblemàtics és un altre clàssic del calendari festiu. Quelcom cada vegada més difícil d’evitar, en un país petit encaminat cap els 8 milions. D’altra banda, cada vegada més habitants viuen en grans ciutats, i això augmenta les ganes d’anar als entorns naturals quan hi ha ocasió. El cas és que la massificació d’aquests espais és una tragèdia ecològica, que genera un impacte nefast en els ecosistemes, la flora i la fauna. Per això us animem a reduir el vostre impacte evitant, si podeu, els llocs que ja tothom sap que aquest estiu tornaran a patir aquest problema recurrent. Hi ha molts altres indrets igualment interessants, però menys coneguts i freqüentats.

Sigueu respectuosos amb el medi. Sigui on sigui que aneu, cuideu l’entorn: eviteu erosionar els espais fràgils, eviteu fer soroll en entorns naturals, respecteu ramats, ocells i qualsevol animal que us trobeu, respecteu també la flora, no deixeu deixalles… Sigueu igualment respectuosos amb els habitants de la zona: cuideu el patrimoni, els camps, les tanques…

Tot plegat, unes observacions que val la pena considerar. Tenir-les en compte i ser conscients ens permet millorar, en molts casos sense haver de fer un gran esforç. Així doncs, esperant que aquest consells no hagin esguerrat les vacances a ningú, us desitjo un bon estiu!

Agenda:

Per aquest mes he trobat poques activitats relacionades amb la natura en el nostre entorn.Faig unes propostes, en tots els casos, qui hi tingui interès, pot escriure a abistue@naturaibiologia.cat. Per tal d’afavorir l’assistència dels interessats, la data es decidiria de forma acordada amb els inscrits.

Els habitants de la Serra de Galliners: activitat de tarda-vespre per conèixer part de la fauna del nostre entorn natural. Esperem trobar rastres, sentir cants i, si hi ha sort, és possible que alguns es deixin veure.

  • Punt de trobada: Bellaterra, indret exacte a concretar. 
  • Preu: activitat gratuïta. 

El Torrent dels Alous: es tracta d’un itinerari agradable, per zona ombrívola, que segueix aquest torrent per un bosc de ribera força madur i espès. Tindrem la possibilitat de descobrir una gran varietat d’espècies, moltes curiositats i a més, un camí natural fàcil de recórrer que uneix Bellaterra, Sant Cugat i Rubí.

  • Durada: mig dia. Preu: activitat gratuïta.

El Turó de Can Calopa: una masia del segle XIII. Un paratge regat per un curs d’aigua nascut a Sant Llorenç del Munt. Terra vermella que forma paratges que semblen de Mart. Un turó que és un dels indrets de major interès geològic de Catalunya. En aquesta sortida tindrem ocasió de conèixer un indret ple de sorpreses, que s’havia mirat d’incloure al parc natural de Collserola, però que malauradament es troba envoltat a l’actualitat d’un entorn altament degradat per l’acció de l’home. Per sort, això no ens impedirà descobrir els tresors que amaga aquest espai.

  • Durada: mig dia. Preu: activitat gratuïta.

Per aquestes vacances, consulteu les rutes a mida, per una gran varietat d’indrets i personalitzables a demanda (https://www.naturaibiologia.cat/page3.html). Durant el trajecte tindrem l’oportunitat de descobrir diversos elements de flora, fauna, geologia, paisatge, història… 

  • Preu: ruta de tot un dia, 100 €/grup. Ruta de mig dia, 50 €/grup (grups de màxim 15 persones).

Àngel Bistué<br>
Àngel Bistué

Sóc un apassionat de la natura, des de petit que gaudeixo sortint a caminar pel bosc i la muntanya, atent a tot allò que vaig veient i sempre amb ganes d’aprendre. Vaig estudiar Biologia a la UAB i després em vaig especialitzar en Biologia i Biotecnologia Vegetal. Sempre he tingut una especial predilecció per la botànica, el cultiu de plantes i tot el món vegetal en general, però en realitat he tocat temes molt diversos: vaig estar fent investigació en el camp de la farmacologia i la fitoteràpia a l’Institut Carreras, divulgació i educació ambiental en col·laboració amb diverses entitats, ensenyament en el camp de la zoologia a l’Institut d’Estudis Aplicats, organització d’excursions amb el Club Alpí de la UAB… Actualment estic mirant de tirar endavant diversos projectes relacionats amb la biologia i la natura. Si en voleu saber més, podeu visitar la web www.naturaibiologia.cat, o seguir @naturaibio a Twitter.