La considerada primera Festa Major de Bellaterra es va celebrar els dies 23, 24 i 25 de setembre de l’any 1983. L’any vinent farà 40 anys. I és que, històricament, la Festa Major de Bellaterra l’havia organitzat sempre la Unió de Veïns, fins que l’EMD amb el primer govern de Gent per Bellaterra i Ramon Andreu al capdavant, es va voler apropiar de la festa, deixant per la Unió de Veïns només l’organització d’algunes activitats. D’això ja fa 10 anys.

Tot i així, en els darrers 5 anys abans de la pandèmia, la Unió de Veïns va organitzar les Nits de Dissabte de Festa Major, amb espectacles memorables com el de “Moulin Rouge” de l’any 2017, el de “Bollywood” de l’any 2018 o el de la “Nit Surrealista del 2019”. Sempre era la nit estrella.

De cop i volta, però, l’any 2021 i encara en pandèmia, es va decidir en un Consell de Cultura amb una mínima representació d’entitats, que la nit de dissabte deixaria de ser només per a la Unió de Veïns i es faria un sorteig entre totes les entitats. Aquesta idea promoguda per la divisionària vocal de cultura Mei Barceló, es pensava que es revisaria un cop passada la pandèmia. No obstant, no va ser així i aquest any s’ha assignat directament l’organització del sopar a l’Associació Esportiva Naise Camp. Una entitat que mereix tots el respectes, però que no té la seva seu a Bellaterra, ni suficient arrelament al poble com per organitzar el sopar gran de Festa Major. Lamentem molt que s’hagi arribat fins aquest extrem. Només voldríem que l’EMD hagués fet com abans feia l’Ajuntament de Cerdanyola – i encara es fa al Turó de Sant Pau – que és deixar que la Festa Major l’organitzin bàsicament els veïns. És la millor manera si volem que sigui una festa ben arrelada i viva. A Bellaterra, coincidint amb aquest canvi d’organitzador, fa anys que la Festa Major ha perdut el vincle tan fort que havia tingut amb el veïnat.

Govern de l’EMD: ha estat una mala decisió apartar la Unió de Veïns de la nit estrella. El que funciona bé, no s’hauria de tocar.

Unió de Veïns

FOTO: Imatge d’un sopar i espectacle organitzat per la Unió de Veïns l’any 2018. A. TREPAT