El ple de juliol de l’EMD de Bellaterra ha rebutjat la proposta de posar un servei de bar a la plaça Maragall, just davant del Centre Cívic de Bellaterra. El que volia l’oposició – ERC i Convergents – era que “es comencés a valorar la instal·lació d’un servei de bar” amb l’objectiu de “crear nous espais de reunió i trobada més enllà de la Plaça del Pi“. Un servei que, afirmen, es podria articular en forma de “foodtruck” o camió de cuina sobre rodes. Els vocals suggerien aprofitar activitats bellaterrenques, com ara les tertúlies del Fòrum Bellaterra, les inauguracions en la nova Sala d’Exposicions, la Festa Major o altres reunions per avaluar el funcionament d’un espai de trobada que afavoriria la creació de “vincles” i de “comunitat”.

Per la seva banda, el president de l’EMD, Ramon Andreu, ha recalcat que el centre de restauració de Bellaterra és la Plaça del Pi i considera que és difícil que funcioni fora d’aquest espai. Ans al contrari, ha opinat que podria crear “despeses” i “problemes”.

On sí que hi haurà un nou servei de bar és el Centre Cívic del Turó de Sant Pau, ja que s’ha aprovat al plec de contractació per licitar aquest servei a les empreses que es presentin per gestionar-lo. I és que la voluntat del govern és que el bar estigui en funcionament ja entre els mesos de setembre o octubre vinents. Aquesta qüestió va estar aprovada després d’incloure el punt en caràcter d’urgència, motiu pel qual el grup d’ERC no va mostrar el seu suport, ja que consideren que això evidencia que “les coses es fan de pressa i corrents”. Una qüestió també molt demanada per l’associació de veïns del Turó.

Per contra, s’ha aprovat per unanimitat la delegació dels deutes de l’antic bar del Turó de Sant Pau a la Diputació de Barcelona.

El ple de la Junta de Veïns i Veïnes de l’EMD de Bellaterra es va celebrar de forma virtual i el podeu recuperar a través d’aquest enllaç.

L’EMD haurà d’afrontar el pagament de diversos contenciosos

Així mateix, en aquest mateix ple, s’ha donat compte del pagament de costos judicials que haurà d’afrontar l’EMD després de perdre nombrosos judicis contra l’Ajuntament de Cerdanyola. Recursos que fan referència a quatre temes diversos relacionats amb les pilones ubicades al Camí Antic i a la plaça Verge de Montserrat, la instal·lació de les càmeres de videovigilància, que han estat col·locades com a càmeres de trànsit, i amb relació a la modificació urbanística que permet l’ampliació de l’escola Ramon Fuster. (Enumerats al final de l’article).

Preguntes de la Unió de Veïns

Així mateix, com és habitual, hi va haver lloc pels precs i preguntes, en aquest cas, de la Unió de Veïns de Bellaterra (UvB), que van reclamar informació sobre l’estat del projecte de pacificació de la carretera BV-1414 i van qüestionar la decisió de l’EMD de no donar a la UvB l’ajut econòmic de 1.500 euros pel seu 75è aniversari: la festa de primavera.

Per una banda, el president de l’EMD s’ha defensat assegurant que “es treballa molt per poder pacificar la carretera des de fa anys”. També ha concretat que l’estudi del qual es parla encara és “un document de treball”, però garanteix que, quan el projecte estigui consensuat entre la Diputació de Barcelona, l’EMD i l’Ajuntament de Cerdanyola, “passarà a ser aprovat pel ple” i “es presentarà alhora a tots els veïns“.

Això sí, ha recalcat que estan “oberts a què es pugui presentar qualsevol proposta” i ha afegit que ajuda molt el fet de saber que “hi ha una clara demanda que aquesta carretera es pacifiqui. Quan vam començar, això no hi era”.

L’UvB qüestiona la col·laboració de l’EMD a la Festa de primavera

Per altra banda, fetes arribar les assignacions econòmiques del 2022 de l’EMD a les entitats, l’entitat ha preguntat al ple si es considera “just i lògic que a la UvB no se li doni l’ajut econòmic de 1.500 euros que va demanar per la celebració del seu 75è aniversari“.

En resposta a aquesta qüestió, el vocal de Convergents, Jordi Macarulla, ha demanat que es reconegui la vàlua de la UvB i ha carregat contra l’EMD, que considera que “segueix amb la mateixa tessitura de col·laborar el mínim possible amb els actes que vol fer la UvB”.

“És llàstima que un govern com el de l’EMD no valori aquests 75 anys. Tenir una institució de 75 anys a Bellaterra és alguna cosa que ens hauria d’omplir d’orgull a tots nosaltres i a l’EMD la primera, perquè arran de les pressions de la UvB avui podem tenir una EMD de la qual en gaudim tots”, ha afegit.

Acusen l’EMD de poc col·laborativa amb les entitats

El vocal d’ERC, Quim Oltra, per la seva part, ha esgrimit que “el partit de Gent per Bellaterra no ajuda a les entitats“, malgrat reconèixer que “les entitats ho accepten i traguen en lloc de plantar-se”. “Tinc la sensació que quan el govern té algun problema amb alguna entitat li fa el buit i l’aparta o fins i tot li busca substituts”, ha afegit.

Així mateix, ha fet referència a un informe, que recorda que ja es va exigir al ple anterior, on s’especifiqui la despesa que l’EMD assegura que destina a les entitats, de 30.000 euros.

Ramon Andreu ha donat resposta a la pregunta, assegurant que l’EMD intenta “ser equitatiu amb tothom” donant una contractació “a preu de mercat” a les entitats.

“Tothom té els seus 5, 25 o 50 anys. Tothom té altres festes i amb aquestes l’EMD col·labora, posa a disposició els serveis, però no fa una aportació econòmica, tot i que la col·laboració de la Festa de la primavera ha estat de més de 800 euros, pel generador i els lavabos que es van haver de contractar”, ha etzibat.

En aquest sentit, ha recalcat la seva implicació amb la festivitat: “Jo mateix vaig assistir a la festa de primavera. Jo mateix vaig dedicar unes paraules d’agraïment a la UvB, només faltaria. La UvB és una de les entitats que juntament amb El Musical, el Cau, La Inestable, configuren la identitat pròpia de Bellaterra perquè pugui esdevenir un poble i tenir una EMD: perquè es pugui considerar poble. No hi ha cap EMD, si no hi ha una identitat pròpia. En el mateix expedient de l’EMD es fa referència a aquestes entitats. La UvB n’és una. Ara bé, el que no pot assumir són festes de celebracions de les entitats per diferents motius i donar 1.500 euros a cada una, no és negociable”.

Aquí trobareu la llista de referències de costos dels contenciosos administratius:

  • Recurs de cassació número 2407/2018 del tribunal suprem és el recurs contra l’absolució que aprovava l’aportació econòmica a favor de l’EMD de l’exercici 2011
  • Recurs de cassació número 2488/2017 del tribunal suprem contra l’aprovació de la modificació del pla general metropolità en l’àmbit de l’equipament educatiu Ramon Fuster i en l’àmbit discontinu Parc de la Bonaigua Can Domènech
  • Recurs contenciós administratiu número 113/2017: demanda de l’ajuntament contra l’actuació d’instal·lació de dues pilones al camí antic de Sant Cugat
  • Recurs d’apel·lació número 791/ 2017: contra l’adopció de les mesures cautelars en el recurs contenciós administratiu 113/2017
  • Recurs d’apel·lació número 3/2019: recurs d’apel·lació en els incidents d’execució de mesures cautelars
  • Recurs contenciós número 113/2017.
  • Recurs d’apel·lació número 791/2017 contra l’adopció de les mesures cautelars en el recurs contenciós administratiu 113/2017
  • Recurs d’apel·lació número 9/1019 incident d’execució en recurs contenciós administratiu 113/2017.
  • Incident de nul·litat: el recurs administratiu: referent a les càmeres de videovigilància
  • Contenciós administratiu 455/2016: demanda de l’ajuntament contra l’ordenança aprovada per la junta de veïns de l’EMD reguladora de control de trànsit als accessos de la plaça vella de Montserrat i taxa d’expedició de les targetes