El Bar Restaurant Grau de Cerdanyola del Vallès és un dels establiments històrics de la ciutat. Els seus propietaris, a més, tenen una forta vinculació amb Bellaterra al ser els gerents del també restaurant bellaterrenc UMAMI Bellaterra. Aquesta setmana, el bar celebrarà el seu 75è aniversari al carrer Sant Ramon de Cerdanyola amb diferents activitats. 

Tres dies d’activitats

L’establiment celebrarà els seus 75 anys amb tres dies d’activitats al carrer Sant Ramon. La inauguració de la festa es farà el divendres 22 de juliol amb l’actuació dels Diables de Cerdanyola i un concert d’havaneres amb rom cremat. 

El vespre del dissabte 23, serà el torn de les actuacions dels Castellers de Cerdanyola i un tribut a la banda Creedence Clearwater Revival. tot seguit, el DJ Eros punxarà música per ballar. El diumenge 24 serà l’últim dia de celebracions amb partides simultànies d’escacs, sardanes, l’actuació de la Coral Collserola, la Colla Gegantera i una xaranga dixieland. Per cloure la festa es farà un vermut popular a la font del Martinet. 

75 anys d’història

Fa més de set dècades, el Bar Grau va obrir per primer cop les seves portes. Els seus fundadors van ser Jaume Grau i Altayó – qui havia estat alcalde de Cerdanyola, per ERC, durant la república – i Josefa Sobrino. En un primer moment, només obria les seves portes els caps de setmana. A partir de 1949, però, ja va començar a obrir tots els dies. 

En una revista commemorativa publicada ara fa dues dècades per commemorar el 50è aniversari,  els responsables d’aquest històric establiment recordaven, entre d’altres coses, a les entitats locals que l’havien convertit en la seva seu social. La primera va ser la Penya Ciclista Victòria, a la qual s’afegirien poc més tard la Penya d’Escacs, la Societat Coral Els Novells, la Societat Colombofila, la Societat de Festes Sant Martí i la Penya Blaugrana de Cerdanyola, entre moltes d’altres.

Punt de trobada 

Posteriorment, i a partir de la transició democràtica, el Grau va passar a convertir-se en el punt de trobada de tota mena de grups i partits polítics. Cal destacar l’existència de les ja imprescindibles per a moltes entitats“Golfes del Grau”, un ampli espai de trobada que els responsables de l’establiment sempre han posat a disposició de totes les entitats que necessiten un lloc per fer les seves reunions.

A la revista editada amb motiu del seu 50è aniversari, l’historiador local Miquel Sánchez destacava, com entitats significatives d’entre les que s’havien reunit al Grau, al GEPIC (Grup d’Esquerres Populars i Independents de Cerdanyola), fundat al mateix bar al 1977 i que va tenir una trajectòria de dos anys. També assenyalava al Bar Grau com punt de naixement de l’Entesa per Cerdanyola, una candidatura independent d’esquerres que es va presentar a les eleccions municipals de 1979 o espai on es van realitzar les primeres reunions del que, amb el temps, acabaria convertint-se en el Museu d’Història de Cerdanyola. El Grau mai ha perdut aquesta funció que el mateix Miquel Sánchez definia en el seu article com de “punt de trobada per als utòpics irreductibles de Cerdanyola”. A tall d’exemple, fa només unes poques setmanes, es va presentar un llibre editat per l’Ateneu Republicà i també, recentment, s’han fet en el local les reunions preparatòries d’una nova entitat cultural que té com a objectiu preservar el patrimoni documental de la ciutat.

Un altre aspecte del Grau, que és impossible que passi desapercebut per a qualsevol persona que el visiti, és la gran quantitat d’objectes relacionats amb la història cultural de Cerdanyola que adornen les seves parets. Conseqüència lògica de la intensa activitat cívica. Caricatures originals, banderes, trofeus, fotografies…

Per si teniu curiositat, aquí teniu el programa d’activitats que han previst:

FOTO PORTADA: Fotografia històrica del Bar Grau publicada al TOT l’any 1997 / Arxiu del TOT Cerdanyola