El Ple Municipal del mes de juliol a l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès ha aprovat prorrogar el contracte actual del servei de recollida de residus i neteja dels carrers de la ciutat. El govern ha explicat que necessiten més temps per establir un nou sistema de recollida de residus.

En aquest Ple també ha destacat el comiat de les regidores Sonia Rodríguez (Ciutadans) i la regidora bellaterrenca Laura Benseny (Guanyem), que han renunciat a l’acte de regidores i han deixat el càrrec. Dies abans Benseny ho va anunciar a través de les xarxes socials assegurant que seguirà “fent servei al carrer”. La regidora va formar part de l’última meitat del govern de Compromís per Cerdanyola i el 2019 va passar a ser regidora de l’oposició amb Guanyem.

“Plego tranquil·la de la feina feta i les hores dedicades per construir una Cerdanyola millor i un país més lliure. Soc conscient que la feina no ha acabat i que hi ha coses que van quedar a mig fer i en demano disculpes”, assegura. La substituirà Anna Montfort, membre de la candidatura de Guanyem el 2019.

Sonia Rodríguez, regidora i portaveu del grup municipal de Ciutadans, va accedir al plenari l’any 2015 i va ser candidata a l’alcaldia a les eleccions municipal de 2019. A més, va formar part de la llista de Ciutadans per Barcelona a les eleccions al Parlament de Catalunya de 2021. Encara no es coneix el nom de la persona que la substituirà. 

Pel que fa al contracte del servei de neteja, el ple va donar llum verda, amb crítiques de l’oposició, a prorrogar el contracte de gestió del servei públic de neteja de l’espai públic i de recollida de residus municipals, adjudicats a l’empresa Prezero. La regidora d’Espai Públic, Eulàlia Mimó, ha explicat que actualment es treballa amb l’AMB en un estudi per determinar quin model de recollida és més adient per a Cerdanyola. El contracte es prorroga per un màxim de dos anys, però si l’Ajuntament té el nou contracte abans d’aquest límit, el final del contracte actual s’avançaria. 

El primer contracte es va atorgar per concessió l’any 2010 amb una durada de 10 anys, quan l’empresa tenia el nom de Cespa. Quan s’apropava la finalització del contracte a l’any 2020, el Ple va aprovar prorrogar el contracte dos anys més. Ara, el contracte torna a finalitzar i el govern del PSC proposarà prorrogar-lo dos anys més a partir de l’1 de gener de 2023. En la mateixa sessió s’ha aprovat una revisió dels preus.

PSC, Ciutadans, i PP han votat a favor de la pròrroga, Junts per Cerdanyola (JxC) s’ha abstingut, mentre Esquerra Republicana (ERC), Guanyem Cerdanyola i En Comú Podem (ECP) han votat en contra. Les crítiques de l’oposició han anat dirigides a la tardança en aplicar un nou format de recollida dels residus. ERC i Guanyem han acusat el govern de no voler aprovar-ho per evitar conflictes amb la ciutadania abans de les eleccions municipals de 2023. 

La regidora d’ERC, Helena Solà, ha considerat que dos anys i mig és temps suficient per definir un nou model, acusant de “desidia i irresponsabilitat” al govern del PSC. En una línia similar, el regidor de Guanyem, Ivan González, creu que existeix una manca de voluntat del govern per demostrar que es vol tenir el nou contracte el més aviat possible. També Cecilia Collado, regidora d’ECP, ha assenyalat que pensaven que dos anys seria temps suficient, i ha afegit que “no cal anar lluny per veure ajuntament que ho estant fent i pagant un cost polític”. 

Per la seva banda, la regidora de Ciutadans (Cs), Sonia Rodríguez, ha demanat al govern que afronti el canvi de model i ha donat suport a la pròrroga explicant que el govern es va comprometre amb Cs de formar una taula per treballar el nou sistema de recollida de residus que tingui en compte ciutadania, partits polítics, tècnics de l’Ajuntament i persones implicades.

El Ple també ha aprovat tres modificacions de pressupost. La primera, per efectuar obres relacionades amb la millora d’edificis, intervencions al Museu d’Art de Cerdanyola, i treballs al clavegueram del carrer de Santa Marcel·lina, per un valor total de 719.236,17 euros. PSC, ERC, Ciutadans i Guanyem han votat a favor, mentre Junts i PP s’hi han abstingut i ECP ha votat en contra. 

Per una altra banda, s’ha aprovat que l’Ajuntament participi amb 14.000 euros en el finançament d’un reportatge audiovisual sobre la fàbrica Uralita i els efectes del fibrociment sobre la població de Cerdanyola i Ripollet. El documental compta també amb el finançament de TV3, l’Ajuntament de Ripollet, l’Agència Catalana de Residus, el Col·lectiu Ronda i una productora alemanya. En aquest punt, tots els grups municipals han votat a favor excepte el PP, que s’hi ha abstingut. 

En tercer lloc, s’ha donat el vistiplau a destinar 185.000 euros per a sistemes de climatització a centres educatius de la ciutat i per a altres inversions a les escoles. PSC, ERC, Ciutadans, ECP i Junts han votat a favor, i Guanyem i PP han decidit abstenir-se. 

Sanció per l’agressió de dos gossos a Bellaterra

En aquest Ple s’ha aprovat per unanimitat sancionar a la propietària dels dos gossos de raça considerada perillossa que van atacar i matar un altre gos a Bellaterra, el febrer de 2022. El govern planteja tres sancions que en total sumen 18.000 euros per no comptar amb la llicència per tenir gossos d’aquesta raça, per no haver-los inscrit al registre i per no complir amb les mesures de seguretat establertes per a instal·lacions on s’allotgin gossos potencialment perillosos. 

Mocions sobre habitatge i Melilla

En l’apartat de les mocions, el ple ha rebutjat la proposta d’ERCGuanyem Cerdanyola i Junts per Cerdanyola de condemna als fets succeits a la tanca de Melilla, en la frontera d’Espanya amb el Marroc, i defensar els drets humans. Els partits proposant i ECP han votat a favor, mentre PSC, Cs i PP han votat en contra.

També ERC i Guanyem han presentat una moció per garantir l’accés a un habitatge digne que s’ha aprovat amb els vots a favor d’ERC, Cs, Guanyem, ECP i JxC, i les abstencions de PSC i PP. Per últim, s’ha acceptat la proposta ERC i JxC perquè se celebri un ple extraordinari anual sobre l’estat de la ciutat. Tots els partits han votat a favor excepte el PSC, que s’hi ha abstingut.