La UAB conclou que reduir el consum de sucre ajudaria a assolir els objectius climàtics i de sostenibilitat

by | jul. 29, 2022 | Mediambient

Conreu de canya de sucre | Cropaia

Reduir el consum de sucre tindria beneficis importants en la lluita contra el canvi climàtic, així com en la recuperació de les crisis sanitària i econòmica associades a la pandèmia de coronavirus. Així es desprèn d’un estudi de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) que analitza els possibles beneficis col·laterals per al clima i la sostenibilitat de la reducció del consum de sucre mitjançant la reorientació de les terres de conreu existents per a usos alternatius.

L’estudi, publicat aquesta setmana a la revista científica Nature Sustainability, destaca que les polítiques d’imposició d’impostos al sucre permetrien assolir objectius contraposats de sostenibilitat ambiental, salut pública i recuperació econòmica, ja que el sucre és possiblement un dels pitjors aliments per a la salut, però té un gran potencial per a la producció de biocombustibles.

La recerca, duta a terme pels investigadors de l’ICTA-UAB Lewis King i Jeroen Van Den Bergh, avalua la reorientació de les terres de conreu existents per a usos alternatius. Els autors examinen tres escenaris, és a dir, la reforestació per part de la Unió Europea (UE) de les seves actuals terres de conreu de sucre, el canvi dels conreus de remolatxa sucrera de la UE per la producció d’etanol, i l’exportació per part de la UE del seu excedent de producció de sucre alhora que el Brasil canvia els seus conreus de canya de sucre per la producció d’etanol.

Els resultats indiquen que les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle es podrien reduir entre 20,9 i 54,3 MtCO2e a l’any en el primer escenari. Aquest estalvi seria el doble que en el segon escenari, i unes quatre vegades més gran que en el tercer.

L’estudi conclou que un acord entre la UE i el Brasil, en què la UE se centrés en la producció de sucre a partir de la remolatxa i el Brasil produís etanol a partir de la canya de sucre, proporcionaria els majors beneficis mediambientals a la societat. La producció d’etanol de canya de sucre ja ha demostrat que és una alternativa econòmicament viable al sucre al Brasil. Per tant, l’impacte econòmic als agricultors de la UE i del Brasil seria mínim, cosa que donaria lloc a una especialització equitativa entre els països que proporciona més benestar a través de la reducció de les externalitats negatives. “Es tracta d’un clar exemple de com una àmplia col·laboració pot ajudar a dirigir la societat en una direcció més sostenible”, explica Jeroen van den Bergh, professor de recerca ICREA a l’ICTA-UAB.

Per aconseguir aquesta reducció del consum de sucre és probable que s’apliqui un enfocament similar al que ha ajudat la UE a reduir considerablement el consum de tabac en les últimes dècades: educació i polítiques orientades al canvi d’hàbits, amb un paper important dels impostos. Els impostos sobre el sucre han demostrat que són eficaços i políticament populars a països com el Regne Unit, per la qual cosa constitueixen un instrument polític prometedor per contribuir indirectament a la consecució dels objectius del canvi climàtic. Els impostos sobre el sucre no només afectaran l’ús final, sinó que també reduiran l’ús de sucre als sectors de producció, com el de les begudes.

“Perquè les polítiques de sostenibilitat siguin eficients i efectives, cal tenir en compte l’impacte total als tres pilars (mediambiental, social i econòmic). Canviar l’ús dels conreus de sucre presenta una estratègia atractiva des d’aquesta perspectiva, ja que el sucre és possiblement el conreu menys eficient per ser utilitzat com a aliment i, a més dels impactes negatius sobre la salut, és també el conreu més eficient per al biocombustible des d’una perspectiva d’energia neta”, indica Lewis King, investigador de l´ICTA-UAB i primer autor de l’estudi.

FOTO PORTADA: Un conreu de canya de sucre | Cropaia

Vols llegir més…?

Recomanacions d’hàbits saludables i sostenibles per aquest estiu 2022

Recomanacions d’hàbits saludables i sostenibles per aquest estiu 2022

L’estiu és sinònim de vacances i, per tant, de ganes de sortir del niu i explorar nous indrets. Alhora, però, és moment d’habitar els espais naturals i culturals i d’aglomeracions turístiques que tenen un efecte perjudicial pel medi ambient i l’entorn social i cultural.

Recomanacions de cims propers per pujar aquest estiu 2022

Recomanacions de cims propers per pujar aquest estiu 2022

D’entre els cims més emblemàtics de Catalunya, en destaquen diversos que formen part de la nostra zona, situats al Vallès Oriental i Occidental, que recollim en aquesta llista de recomanacions per aquesta setmana mediambiental. Si teniu ganes d’enfilar-vos muntanya amunt sense fer llargues quilometrades, tasteu aquestes propostes! 

0 Comentaris

0 Comments

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Rep les notícies de BellaterraDiari al teu correu

Gràcies per subscriure't al butlletí de BellaterraDiari!

%d bloggers like this: