Estiu és sinònim de vacances, però també d’exploració i relaxació. Així doncs, què us semblaria explorar unes quantes propostes musicals amb nosaltres? Des de BellaterraDiari us portem per aquesta Setmana Cultural un recull de música catalana produïda aquest any. Temes de diferents estils i bandes que us permetran gaudir i estar a l’última de totes les novetats.

Les cançons de l’estiu d’Estrella Damm

El panorama musical estiuenc ja no seria el mateix sense l’espot d’estiu i música de la marca catalana Estrella Damm, que ja s’ha convertit en un dels habituals de l’estiu. Enguany, la narrativa de la cervesera crida a “viure el moment” després d’una pandèmia donada per acabada. La cançó ha estat composada per la celebrada Rigoberta Bandini – cantant catalana i finalista al concurs Eurovisió – i la seva parella, Esteban Navarro, qui ja es van fer càrrec de l’anunci d’Estrella l’estiu del 2021 amb el tema “Aviam què passa”.

Aquest any la marca ha comptat amb Santi Balmes i Clara Viñals (Renaldo & Clara) per posar veu al missatge d’“Aquí, ara i així”.

D’altra banda, l’any 2020 Estrella va comptar amb la cantant bellaterrenca Magalí Sare i Joan Dausà, qui van mostrar el seu compromís amb trobar “una altra manera de viure”.

“Això ja està”, de Pau Vallvé

“Això ja està” és tota una declaració de principis després de la pandèmia. El barceloní Pau Vallvé ha publicat aquest any “Això ja està”, el primer avançament del disc que publicarà el pròxim mes d’octubre. Es dirà : ) i, en paraules seves “és el disc més positiu, rítmic i de bon rollo que he fet mai”. Ho comprovem escoltant aquesta cançó.

En els últims anys, Pau Vallvé no ha parat de publicar nova música i el seu projecte no ha parat de créixer, culminant amb èxit del seu anterior disc “La vida ara” (2020), sense cap dubte un dels més eclèctics de la seva trajectòria i un excel·lent pas previ per a entendre el que el barceloní ens oferirà en aquestes noves cançons.

“Ulls d’avellana”, de Ginestà

‘Ulls d’avellana’ és el tema més exitós del nou disc que ha publicat Ginestà. La banda encapçalada pels germans Júlia i Pau Serrasolsas que ha presentat aquest any amb el seu nou àlbum, “Suposo que l’amor és això” (Kasba Music, 2022). Es tracta del tercer disc del grup, després d’una gira de més de 80 concerts els dos darrers anys.

“Suposo que l’amor és això” és un disc conceptual, que al llarg de les seves deu cançons, pretén exposar diferents perspectives de l’amor.

“Honestament” dels Catarres

Produït per productors audiovisuals bellaterrencs, també data del 2022 aquest “Honestament” que ens presenten Els Catarres. Es tracta de la segona cançó que van deixar conèixer del seu àlbum publicat el mes de febrer, Diamants. La formació d’Aiguafreda i Centelles tornen després de tres anys silenci amb el que serà el seu cinquè disc. Fa uns dies ja van publicar el single de presentació amb molt bona acollida per part dels fans, Diamants.

“Esponja” de Magalí Sare

Al nostre recull musical no hi podia faltar el nou i segon àlbum de la cantant bellaterrenca Magalí Sare. La compositora va presentar el seu disc el mes de maig del 2022 al Festival Strenes i des de llavors l’ha portat per nombroses sales, certamens i mitjans de comunicació especialitzats.

Entre la trajectòria de Sare destaca el fet d’haver format part del “Quartet Mèlt”, el quartet de veus a capela que va participar al concurs televisiu “Oh Happy Day”, haver estat la cantant del disc “Estómac” de Clara Peya o haver estat la veu de l’anunci d’Estrella Damm en 2020. En 2018, l’artista va publicar “Cançons d’amor i dimonis”, el seu primer disc en solitari, el 2020, el duet ” A boy and a girl”, amb el guitarrista Sebastià Gris, i “Fang i núvols”, amb el contrabaixista Manel Fortià.

En el seu últim treball, Esponja, la músic reflexiona sobre la creació de la pròpia personalitat i posa èmfasi en les etapes de la vida que més defineixen el nostre caràcter. Segons l’artista, aquestes són la infància i l’adolescència, èpoques tendres, convulses i plenes de canvis. La principal inspiració per a la composició d’aquest disc han estat les dones de la seva família: la seva mare, la seva germana, la seva neboda i ella mateixa. L’àlbum, que va ser gravat entre Banyoles, Centelles, Cornellà del Terri i Barcelona, també inclou una cançó del seu germà.

Una mica de Rock Català

SAU és una de les bandes que més repercussió van tenir a finals dels 90. Amb l’estimadíssim i recordat Carles Sabater i Pep Sala van fer algunes de les cançons més emblemàtiques de l’anomenat Rock Català.

Ara, 24 anys més tard, s’han ajuntat sota el nom de SAU30 per treure un nou disc. Pep Sala lidera aquest projecte com a compositor i lletrista i canta amb la nova veu del grup, Jonathan Argüelles, acompanyats de la banda original de SAU.

“Llums de mitjanit”, la cançó de l’estiu de TV3

L’estiu a TV3 i Catalunya Ràdio ja té banda sonora. Els artistes Miki Núñez (Música Global / Universal) i Mariona Escoda, el presentador i la guanyadora d'”Eufòria”, són els qui posen la veu a la cançó “Llums de mitjanit“, que està disponible des de la mitjanit del 23 de juny a les principals plataformes digitals, i que ja es pot escoltar als diferents mitjans de CCMA.

Després de dos anys de pandèmia, la campanya d’estiu convida a despertar, sorprendre i trencar la monotonia amb un missatge 100% inspirador, carregat d’energia i optimisme: una reivindicació de la creativitat i la imaginació que tothom té a dins, i que a l’estiu brilla amb una intensitat especial i única.

La cançó “Llums de mitjanit“, de Miki Núñez, es va estrenar al final de l’última gala d'”Eufòria”, i és una mostra de com TV3 i Catalunya Ràdio continuen apostant per cantants de l’escena musical catalana.

Els últims anys, han protagonitzat la campanya d’estiu Els Amics de les Arts (2021), Suu (2020), Lildami (2019), Koers (2018), Pau Guillamet “Guillamino” (2017), La Soul Machine (2016), Projecte Mut (2015), Pepet i Marieta (2014), Els Catarres (2013), The Pinker Tones (2012) i The Pepper Pots (2011).

“Supermercat” de Lildami

Aquest 2022 ha estat un gran any pels músics catalans. Si ens fixem encara una mica més amb el fenomen del concurs televisiu “Eufòria” de TV3, veurem com un dels membres del jurat, el Lildami, cantant de trap barceloní, presentava la seva cançó “Supermercat” amb concursants, presentadors i jurat, també presents al seu videoclip.

Festival Jordi Savall de música antiga

I canviant totalment de registre, no podem oblidar la música del bellaterrenc Jordi Savall, qui aquest any protagonitza – per segon any consecutiu – un festival amb el seu propi nom “Festival Jordi Savall”, que està tenint lloc en diferents espais de Montblanc, Poblet i Santes Creus i es podrà veure fins el 15 d’agost. El reconegut intèrpret bellaterrenc, referent en música antiga, dirigeix el festival amb un programa de concerts dels diversos conjunts musicals dirigits pel mestre. Encara es poden comprar entrades aquí

“A poc a poc” de Doctor Prats

Retorn per la porta gran dels Doctor Prats amb el disc “Pel cantó bo” amb temes interessants i molt eclèctics i amb ‘A poc a poc’ com a primer i estiuenc senzill.

La gira d’estiu de Joan Dausà

Joan Dausà dóna el tret de sortida a la seva gira estiuenca “Queda’t així” estrenant la cançó que li dóna nom i que ha estat produïda per Alizzz, el nom del reputat músic català Cristian Quirante, que l’hem vist crear i produir per artistes com Rosalía, Aitana o C. Tangana, amb el qual va aconseguir un Grammy Llatí pel disc “El madrileño”.

La cançó arriba després de l’edició de “Ho tenim tot” el treball que Dausà va publicar fa uns mesos i que ja l’ha portat a actuar a un bon grapat d’escenaris d’arreu del país, on ha protagonitzat moments tan comentats com el salt des de l’escenari cap al públic, que li va deixar un bon grapat de blaus. Tot i això, ja va explicar que ho seguirà fent.

“Un dia especial”, d’Àlex Pérez

Si repassem la llista de la banda sonora d’aquest estiu, en un bon grapat de cançons hi trobarem en els crèdits a l’Àlex Pérez, i és que tothom té ganes de treballar amb ell. A part de productor és també creador de joies com aquest ‘Un dia especial’.

“Mira on som”, de Sense Sal

Sense Sal s’acomiaden aquest 2022 i ja els trobem a faltar. Abans de dir adéu oferiran una gira per tot el país, on faran sonar el seu últim senzill ‘Mira on som’. 

“Hey Mama” de Tropiko ft Cookah & Boom Boom Fighters and Gemms

Una petita joia trobem amagada en aquesta cançó de Tropiko, una mescla d’idiomes, una barreja de ritmes i estils que ens captiven i ens conviden a la festa.

Oques Grasses – De bonesh

Un estiu sense Oques Grasses? Impossible. A més, aquest any estan celebrant el seu desè aniversari i per tant continuen tenint presència a les nostres vides, ja sigui amb els pocs concerts que oferiran o amb el disc “A tope amb la vida”, amb joies com aquest ‘De bonesh’.

Stay Homas

Els aclamats Stay Homas durant 2020 i 2021 es mantenen traient nous èxits el 2022. Escolteu el d’aquest any a continuació:

Sopa de Cabra, Ginestà, Buhos i The Tyets – Mai trobaràs

La versió 30 anys del clàssic de Sopa de Cabra ‘Mai trobaràs’ també es farà un lloc als nostres cors i a les nostres orelles, durant aquests propers mesos i és que s’hi ajuntes a totes aquestes bandes només pots aconseguir alguna cosa bona.

i finalment… una referència a l’exbellaterrenca Shakira, qui també ha estat protagonista de l’actualitat aquest 2022. Que en gaudiu i bon estiu a tothom!

FOTO: Equip de música | Pexels