Aquesta Setmana Cultural aprofitem també per recomanar-vos unes sèries i pel·lícules que us poden acompanyar si sou cinèfils i us ve de gust gaudir d’una narrativa a les pantalles durant les vacances del mes d’agost. Edicions de noves temporades que han aparegut a les plataformes, que tracten temes d’actualitat o els projectes premiats i amb més repercussió mediàtica durant aquest darrer curs.

Borgen (sèrie)

Borgen torna gairebé deu anys després de la seva “última” temporada 3 a Netflix. Aquesta quarta temporada tracta alguns dels temes polítics més importants del nostre temps; la rellevància del regne danès en el món modern, la batalla de les superpotències pel control per l’Àrtic i la crisi climàtica.

Una sèrie política, la història principal se centra en la lluita pel poder i l’efecte que aquest provoca sobre la gent, tant en l’àmbit professional com personal. La lluita per tenir el poder, o per retenir-lo, desafia i canvia als personatges i Birgitte Nyborg es veurà obligada a reconèixer que el seu desig de “control” corre perill de corrompre-la i negar-li la seva humanitat.

El Tauró (pel·lícula)

No es tracta d’una pel·lícula nova, per descomptat, però el que sí és novetat és que es tracta del primer doblatge en català a Netflix fet per TV3. Aquest clàssic del cinema dirigit per Steven Spielberg ja es pot veure a la plataforma com a resultat del pacte signat amb el Departament de Cultura de la Generalitat.

Cada any, haurien d’arribar a Netflix 70 títols en català, sigui amb el doblatge o amb els subtítols. Això suposarà un total de 200 hores de pel·lícules i sèries subtitulades i unes 20 de contingut doblat.

Altres pel·lícules que ja han començat a arribar són la infantil “El monstre marí” i “Salt” (2019), protagonitzada per Angelina Jolie.

Alcarràs (pel·lícula)

Si encara no l’has vista, aprofita l’estiu per gaudir del film que es va endur el major reconeixement “L’Ós d’Or” a la Berlinale 2022, dirigit per la cineasta catalana Carla Simón.

Com cada calorós estiu a Alcarràs, el poble destaca per la gran collita de préssecs que aconsegueixen els seus habitants. Per la família Solé, no obstant això, les coses han canviat enguany. Un dia, els integrants d’aquesta família es desperten per descobrir que alguns tractors estan arrencant els seus arbres. Després de la partida del patriarca de la família, l’acord que tenia amb l’antic propietari de la terra podria estar desactualitzat.

Llibertat (pel·lícula)

Premiada als Gaudí, “Llibertat” narra la història de la família Vidal, que passa a la seva casa d’estiu les últimes vacances de l’àvia Àngela, que pateix un Alzheimer avançat. Per primera vegada en la seva vida, la Nora, de 14 anys, sent que no troba el seu lloc. Els jocs de nens li semblen ridículs i les converses dels adults encara li van grans.

Tot canvia amb l’arribada de la Llibertat, de 15 anys i filla de Rosana, la dona colombiana que cuida a l’Àngela. Rebel i magnètica, “Llibertat” es converteix en la porta d’entrada a un estiu diferent per a la Nora i les dues noies ràpidament forgen una amistat intensa i desigual. Juntes surten de la bombolla de protecció i confort que suposa la casa familiar, descobrint un món nou en el qual la Nora se sent més lliure que mai.

Sis dies corrents (mini-sèrie)

També premiada als Gaudí, protagonitzada per en Valero, en Moha i en Pep, treballadors d’una petita empresa de lampisteria i electricitat dels afores de Barcelona. Formada per sis capítols que narren les situacions que sorgeixen quan els protagonistes s’enfronten a una reparació. Cada capítol correspon a un dia de la seva setmana laboral i es construeix al voltant de la relació que s’estableix entre els protagonistes i els clients que han sol·licitat els seus serveis.

El poder del perro (pel·lícula)

La cinta de la cineasta Jane Campion va liderar amb 12 candidatures les nominacions als Óscar 2022 fins endur-se, entre molts altres, l’Oscar a la “Millor Direcció”. Per darrere d’aquest drama van quedar “Dune”, amb 10 nominacions, “Belfast” i “*West *Side *Story”, amb 7 cadascuna, i “El mètode Williams”, amb 6 candidatures.

La història està basada en la novel·la homònima de Thomas Savage de 1967. Els protagonistes són dos germans socis, propietaris conjunts del ranxo més gran de Montana. Phil és el germà fort, cruel, un lector voraç, narrador eloqüent i sagaç jugador d’escacs. George, en canvi, és el silenciós, el que aprèn lentament i es dedica al negoci. Una germanor que trontollarà amb el matrimoni de George amb la viuda del poble (Kirsten Dunst) i l’aparició del seu fill, massa sensible en el marc de western de l’època, a més de la relació que comencen a mantenir amb Phil.

CODA (pel·lícula)

CODA va ser la guanyadora de “Millor pel·lícula” als premis Oscar 2022. De fet, CODA és l’acrònim en anglès de “Child of Deaf Adults”, és a dir, filla d’adults sords. I aquesta és la història de Ruby, una nena que no és sorda, però filla de pares sords, l’única que pot sentir de la seva família. Quan el negoci de pesca de la família es veu amenaçat, Ruby es troba dividida entre el seu amor per la música i la seva por d’abandonar als seus pares.

Madres paralelas (pel·lícula)

Mares paral·leles és una pel·lícula espanyola escrita i dirigida per Pedro Almodóvar, protagonitzada per Penélope Cruz, Milena Smit, Israel Elejalde i la participació especial d’Aitana Sánchez-Gijón i Rossy de Palma. Dues dones coincideixen en una habitació d’hospital on donaran a llum. Ambdues estan solteres i es van quedar embarassades per accident. Janis, de mitjana edat, no es penedeix i està exultant. L’altra, Ana, una adolescent, està espantada, penedida i traumatitzada. Janis intenta animar-la mentre passegen pels passadissos de l’hospital. Les poques paraules que intercanviïn en aquestes hores crearan un vincle molt estret entre les dues, que per casualitat es desenvolupa i es complica, afectant les seves vides de manera decisiva.

El limpiaparabrisas (curtmetratge) (no apte per a tots els públics)

A l’interior d’un cafè, després de l’esmorzar i mentre fuma un paquet sencer de cigarrets, un home de mitjana edat es fa a si mateix i al públic una pregunta ambiciosa: què és l’amor? Una col·lecció de vinyetes i situacions conduirà a l’home a la conclusió desitjada mentre l’espectador viatja per quinze minuts animats per les productores Leo *Sanchez *Studio i Pinkman.tv. Pots veure-ho en YouTube amb restricció d’edat.

Farrucas (curtmetratge)

La Hadoum, la Fatema, la Sheima i la Sokayna són quatre adolescents del Puche, un barri perifèric d’Almeria, orgulloses de les seves arrels marroquines i espanyoles. Juntes s’enfronten a les seves primeres experiències en instituts fora del barri que, tot i que fan evidents les mancances del seu entorn, no aconsegueixen que disminueixi la intensitat dels seus desitjos i anhels. Curtmetratge del director de Granada Ian de la Rosa.

Chavalas (pel·lícula)

En la mateixa línia que l’anterior, Chavalas tracta també d’un grup de noies: La Marta, la Desi, la Soraya i la Bea que es retroben al barri que les va veure créixer per reviure l’amistat que les va unir, compartir noves aventures juntes i fer front als dilemes que les envolten. Aquest retrobament les fa enfrontar-se al seu passat i a les dones que volen ser per, gairebé sense adonar-se’n i, malgrat el pas del temps i les seves diferències, ajudar-se mútuament a prendre decisions importants que canviaran les seves vides.

Dirigida per la catalana Carol Rodríguez Colás, “Chavalas” compta amb actrius vallesanes.

Mediterráneo (pel·lícula basada en fets reals)

“Mediterráneo” és una pel·lícula dirigida per Marcel Barrena i protagonitzada per Eduard Fernández, Dani Rovira, Anna Castillo, Sergi López i Àlex Monner. La pel·lícula està basada en fets reals, la història del socorrista i activista badaloní Oscar Camps als inicis de la seva lluita contra la crisi de refugiats a l’est d’Europa. El 2015 va viatjar amb Gerard Canals a l’illa grega de Lesbos on milers de persones intentaven cada dia creuar el mar des de la costa de Turquia amb embarcacions precàries per fugir de conflictes armats, arriscant la seva vida i sense que ningú fes tasques de rescat.

El retorn: la vida després de l’ISIS (Documental)

Com perdonar les persones que van ser manipulades per ISIS? La dura realitat d’un grup de dones atrapades pel seu passat ens fa fer-nos preguntes difícils.

Shamima Begum (Regne Unit) i Hoda Muthana (EUA) van marxar dels seus països manipulades per la propaganda terrorista i l’odi de les xarxes socials. Van ser demonitzades pels mitjans de comunicació i ara ningú no en vol saber res. El penediment sincer mereix una segona oportunitat? Es pot justificar que els països occidentals acceptin el retorn dels fills però rebutgin que les mares puguin tornar? La directora catalana Alba Sotorra s’esforça per comprendre els matisos d’una situació complexa i delicada.

El seguiment durant dos anys de la vida de la Shamima, la Hoda, la Hafida, la Nawal i la Kimberly ens posa en un lloc incòmode, però el seu testimoni ens fa entendre la crueltat, l’abús i la misogínia que han viscut. La sensibilitat de Sotorra per observar sense prejudicis posa en evidència la necessitat urgent d’establir un diàleg honest i empàtic entre cultures, religions, gèneres i cosmovisions diferents.

Myanmar Diaries (Diarios de Myanmar) (Documental)

“Diaris de Myanmar” és un documental dirigit per The Myanmar Film Collective. Un poderós crit de denúncia col·lectiva contra les atrocitats del general Min Aung Hlaing a Myanmar. El cinema com a arma de defensa de l’horror dictatorial.

Una obra impactant guanyadora del millor documental en la Berlinale 2022. El col·lectiu signa sota l’anonimat aquests poderosos diaris cinematogràfics per denunciar les atrocitats comeses pel general des del cop d’estat de 2021. Aquest jove col·lectiu de cineastes anònims es juga la vida per a demostrar la crua realitat del seu país. Barrejant el documental i la ficció construeixen un monument cinematogràfic que transmet l’asfíxia de viure en un malson amb vulneracions flagrants dels drets humans.


Mironins (sèrie d’animació infantil)

“Mironins” és una sèrie d’animació protagonitzada per tres gotetes de pintura – Ro, Blu i Low – que s’han escapat d’una de les pintures de Joan Miró. Ara que han aconseguit sortir del magatzem fosc i avorrit en el que es trobaven, poden anar-se’n a viure al costat de les altres obres al museu.

Cada tarda, quan el museu tanca les portes, els Mironins intenten instal·lar-se a l’interior d’alguna de les obres d’art en exposició. En el procés, Ro, Blu i Low viuran un munt d’aventures divertides i trepidants i hauran de sortejar dificultats inesperades i superar obstacles causats per elements externs imprevisibles (i pels embolics en què es fiquen ells solets).

Encanto (pel·lícula d’animació)

Una creació de Disney i guanyadora de l’Oscar de la Millor Pel·lícula d’Animació. “Encanto” tracta d’una familía, la família Madrigal que, a causa d’un conflicte armat, la jove Alma Madrigal, el seu marit Pedro i els seus trigèmins: Julieta, Pepa i Bruno, es veuen obligats a deixar casa seva. Per “miracle” la seva espelma adquireix qualitats màgiques i crea una casa, la “Casita”, per tal de que la família Madrigal hi pugui viure, juntament amb un poble màgic amagat i rodejat de muntanyes: un “encanto”. Cinquanta anys més tard, l’espelma continua encesa i aquesta dona habilitats super humanes a cada un dels nens de la família; aquestes habilitats les utilitzen per ajudar a la gent del poble. Tot i així, la família parla malament de Bruno ja que pot veure el futur i va desaparèixer 10 anys abans dels esdeveniments de la pel·lícula. Mirabel, la filla jove de Julieta, és tractada diferent ja que misteriosament, no va rebre cap habilitat.

Don’t look up (No mires arriba) (pel·lícula)

“Don’t Look Up” és una pel·lícula estatunidenca de 2021, de ciència-ficció satírica, escrita, produïda, i dirigida per Adam McKay. Està protagonitzada per Leonardo DiCaprio i Jennifer Lawrence com a dos astrònoms de baix nivell que intenten advertir a la humanitat, mitjançant una gira mediàtica, sobre un cometa que s’acosta i que destruirà la Terra

Licorice Pizza (pel·lícula)

Licorice Pizza és una comèdia romàntica escrita i dirigida per Paul Thomas Anderson, qui també exerceix com un dels productors i directors de fotografia. La pel·lícula està protagonitzada per Alana Haim, Cooper Hoffman i Siguin Penn, entre altres, i es va estrenar als Estats Units el 26 de novembre de 2021, mentre que àmpliament ho va fer el 25 de desembre de 2021. La pel·lícula va ser aclamada per la crítica i va rebre tres nominacions en la 94a edició dels Premis Óscar: Millor pel·lícula, Millor director, i Millor guió original.

Una història d’amor ambientada l’any 1973 a la Vall de San Fernando. Un noi de 15 anys, Gary (Cooper Hoffman), coneix una dona de 25, Alana (Alana Haim) que treballa com a ajudant d’un fotògraf fent fotos per a l’anuari de l’institut. Ella està a parts iguals divertida, intrigada i deprimida quan s’adona que d’alguna manera està interessada en ell.

Atlanta (sèrie) – Disney+

Torna amb la sèrie d’autor de Donald Glover, en què explora què vol dir ser negre als Estats Units actualment. A través del seu protagonista, que és un noi que vol fer carrera com a mànager musical representant el seu cosí, que és raper, la sèrie fa un retrat de la vida de qualsevol afroamericà.

Aborda, per descomptat, temes com el racisme, amb episodis en què s’aparta de la història principal per explicar microhistòries dins la sèrie.

Stranger Things (quarta temporada) (sèrie) – Netflix

Passa poques vegades que la quarta temporada d’una sèrie aconsegueixi d’eclipsar totes les anteriors i que fins i tot tingui més audiència que la primera, però enguany ha passat amb Stranger things. El retorn a Hawkins i el retrobament amb els protagonistes, que fa anys que van deixar enrere la infantesa amb la qual els vam conèixer i es van endinsar de ple en l’adolescència, no ha pogut ser més satisfactori. Així com els protagonistes, la sèrie ha madurat i s’ha acostat sense por al gènere del terror, capaç de travar una trama amb tres línies argumentals en paral·lel que recompensaven els espectadors més fidels.

Paper Girls (sèrie) – Amazon Prime

Es tracta de l’adaptació d’un còmic sobre quatre noies adolescents que als anys 80 treballen repartint diaris en bicicleta i acaben viatjant al futur. Amb cert aroma d’Strangers Things, descobriran un conflicte entre dues faccions de viatgers en el temps i coneixeran les seves versions futures, cosa que afectarà uns personatges que justament estan entrant a la vida adulta.

La llista final (The Terminal List) (sèrie) – Prime Video

Prime Video, la plataforma d’Amazon, ha estrenat La llista final, la seva primera sèrie de producció pròpia doblada i subtitulada en català. Tenim davant una sèrie d’acció protagonitzada per Chris Pratt, en la pell d’un comandant dels SEAL, la força d’operacions especials de la Marina dels Estats Units. Després d’una missió fatídica en la qual es moren tots els seus companys, torna a casa i comença a rememorar-ho, però s’adona que hi ha coses que no encaixen.

House of Dragon (sèrie) – HBO Max

Amb estrena el 22 d’agost, el primer spin-off de “Joc de Trons” que està situat molts anys abans de la sèrie original i té com a protagonistes els Targaryen. El tema central de l’spin-off és l’accés de la dona al poder, ja que es basa en un conflicte de successió en el que el rei Viserys nomena la seva filla Rhaenyra com a successora.

Per tant, ha de ser la primera reina regnant del món de Ponent, i això no agrada gens a gran part de les cases del regne que donen suport a Aegon II, fill del rei amb la seva segona esposa. Quan arriba el moment esclata una guerra civil que té tots els ingredients de “Joc de Trons”: lluites pel poder, personatges ambiciosos i, a més, en aquest cas, molts més dracs.

Under the banner of heaven (sèrie) – Disney+

Andrew Garfield i Daisy Edgar-Jones són els protagonistes d’Under the banner of heaven, un drama criminal que ja ha estat comparat amb l’extraordinària True detective. Està basada en la novel·la homònima que segueix la història d’un detectiu ultracristià, seguidor de l’Església de Jesucrist dels Sants dels Últims Dies, a qui la investigació d’un brutal assassinat suposadament pel mandat de Déu farà qüestionar-se la fe. Als Estats Units, es va estrenar al canal FX de Hulu i a Europa acaba d’arribar el 27 de juliol a Disney+.

In my skin (sèrie) – Filmin

Un dels darrers èxits de la BBC britànica s’ha estrenat enguany a Filmin, que ja ens té acostumats a oferir petites joies europees. In my skin –nominada al premi BAFTA a la millor sèrie de l’any– narra la història trista d’una adolescent de setze anys que fa malabars amb una doble vida. A casa té la llosa de ser la responsable i fer-se càrrec d’un pare alcohòlic i malcarat i una mare amb trastorn bipolar, però a l’institut ho amaga i menteix perquè ningú no sàpiga com de desestructurada és la seva família. Però les mentides no s’aguanten sempre i sovint es troba amb dificultats per justificar als amics, professors i relacions amoroses les seves absències. Es pot mirar en anglès amb subtítols en català.

Better Call Saul (serie) – Movistar+

Ja sabeu que “Better Call Saul” és un spin-off i alhora preqüel·la de “Breaking Bad” i a l’últim episodi totes dues sèrie s’uniran. Serà un dels grans moments de l’estiu i resoldran moltes incògnites.

Andor (sèrie) – Disney+

Amb estrena el 31 d’agost, per rematar l’estiu us proposem la nova sèrie, “Andor”, que està situada uns anys abans de la pel·lícula “Rogue One” i que explica com es forma l’Aliança Rebel en oposició a l’Imperi d’Star Wars. Un dels personatges que s’unirà a la rebel·lií és un lladre cínic anomenat Cassian Andor i que interpreta Diego Luna.

Entre l’equip de guionistes destaca Beau Willimon, principal responsable de la “House of Cards” nord-americana que entra al món Star Wars.

Heartstopper (sèrie) – Netflix

Heartsopper és la sèrie que tot homosexual adult hauria volgut mirar quan era adolescent. Fresca, tendra i emotiva, és la típica sèrie romàntica d’institut amb l’única novetat que és entre dos nois. Una recepta que a priori pot semblar molt senzilla, però que el fenomen que va suscitar demostra el buit que hi havia d’històries entranyables en les quals els personatges LGBT siguin protagonistes i les coses els surtin bé.

Tot allò que estimes (sèrie) – Filmin

Seríeu capaços d’estimar d’algú que és encantador, però que és un neonazi? La sèrie noruega Tot allò que estimes ens presenta un debat complex amagat sota una sèrie romàntica juvenil. Tot comença quan la Sara es retroba amb un antic company d’universitat, en Jonas, i se n’enamora cegament. La relació és perfecta, però en Jonas viu una crisi existencial que com més va més l’acosta a tesis d’extrema dreta que troba a internet. Què ha de fer la Sara, contra això? Continua al seu costat i mira d’allunyar-lo d’aquestes idees o trenca la relació? La sèrie es pot mirar a Filmin amb subtítols en català.

FOTO: Una sala de cinema | Pexels