S’acaba la setmana de recomanacions culturals, en què hem pogut fer un petit tastet de llibres, sèries, pel·lícules i novetats musicals en català, però amb ella no voldríem passar per alt, el panorama mediàtic català i els nous continguts que s’hi fan periòdicament. És per això que farem una petita repassada a la varietat de podcasts i creadors de contingut en català que s’aproximen des de fa poc al món radiofònic i mediàtic

Us parlarem de podcasts, sèries episòdiques d’arxius d’àudio que podem escoltar en línia, o bé que formen part de la programació d’una emissora de ràdio. 

A les portes de Troia

Pels apassionats de la història, us portem un programa conduït per Sergio Rodríguez amb els historiadors Alberto Reche i Oliver Vergés, i amb la col·laboració d’Albert S. Carmona que forma part de la Xarxa de Comunicació Local gravat des dels estudis de Ràdio Castellar. Cada capítol t’aportarà pinzellades sobre diferents moments rellevants de la història de la humanitat. 

Paraula de mestra

Aquest podcast no és només per al món educatiu, sinó també per a pares i mares. La mestra Mariona Molina va començar a gravar-lo poc abans que esclatés la crisi del coronavirus amb la intenció d’explicar el dia a dia a la seva escola, experiències divertides i anècdotes amb les quals persones de dins i de fora dels centres educatius es poguessin sentir identificades. En ple confinament, Molina ha continuat publicant podcasts, cadascun d’una allargada diferent i perseguint la intenció de fer petites píndoles divertides i útils. A l’episodi 3, per exemple, dona consells a les famílies per conviure amb els fills dins de casa totes les hores del dia. Una proposta que cal veure com evoluciona.

Fans de l’Alcover- Moll

El programa de Radio Primavera Sound, encapçalat pel poeta i traductor Martí Sales es capbussa dins la lletra de diverses cançons amb l’ànim d’entendre la veritable finalitat de l’autor, “la veritable ànima de les cançons”.”Amb l’ajuda de lletraferits insignes buscarem les pessigolles a les cançons d’ahir, d’avui i de sempre per esbombar-ne les metàfores i treure’n tot el suc i l’entrellat”, descriu ell mateix. 

L’avió a Lisboa

El conductor del podcast Víctor Puig sempre ha viscut la política de forma intensa i implicada. També és consumidor de programes sobre afers internacionals en anglès. Per això ha decidit fer el mateix en català. En aquest podcast de política internacional en català toca temes a fons amb analistes experts.

Llepafils

El primer podcast de moda en català. I de km 0! Com podem fer que el nostre armari sigui més sostenible? Quines modes vam seguir i ara ens provoquen vergonya aliena? Reich Roca (youtuber sobre moda i costura al Canal Malaia) i Núria Torralba trenquen tòpics sobre la moda i ens ensenyen com aquesta disciplina no té res de superficial. A més, entrevisten persones conegudes pel seu estil, com Marc Giró, o professionals de l’estilisme com Marta Pontnou

Crims

Sí, abans de la sèrie a TV3, hi havia els podcasts! De fet, hi ha qui es resisteix a la pantalla i prefereix que el suspens de les històries dels crims catalans els arribin només a través de la veu de Carles Porta. Tot i que no és estrictament un podcast – és un programa de Catalunya Ràdio –, té una capacitat enorme de mantenir els oients enganxats durant hores i és atemporal.

Parlem també de creadors de contingut!

Però no podríem parlar de nous projectes mediàtics, sense esmentar els nous creadors de contingut, persones que a través de les xarxes socials difonen recomanacions, reflexions o divulgacions sobre diversos temes en llengua catalana. 

Llibreria Ona – Juliana Canet 

Parlem, per exemple, del Canal de Youtube de la Llibreria Ona, presentat per Juliana Canet, que recomana de forma distesa i amena, diverses lectures. Us deixem, en aquesta ocasió, una petita píndola amb recomanacions de llibres per a l’estiu: 

Ana Polo

La periodista i humorista Ana Polo, comparteix a les seves xarxes un seguit de píndoles opinatives i reivindicatives, des de l’humor i la sàtira. Amb el feminisme com a punt de mira, repassa diverses qüestions que trobem actualment a l’ordre del dia, com ara la violència obstètrica, la gestació subrogada o el llenguatge inclusiu. 

Daily Catalan

Per als nouvinguts, la Júlia, influencer catalana, resol dubtes sobre la llengua, la cultura i la gastronomia catalanes al seu perfil d’Instagram, a Daily Catalan internacionalitza els principals trets catalans amb una bona dosi d’humor.

Sou més de revistes?

Ep, però si el que preferiu és el mitjà escrit us portem una sèrie de recomanacions de revistes que podeu adquirir en format digital o en paper i conèixer en profunditat tendències de pensament, moments històrics o reportatges i entrevistes a personatges destacats

La Maleta de Portbou

La Maleta de Portbou és una revista d’Humanitats i Economia que ofereix diferents vies d’accés a la cultura. Algun dels seus propòsits són contribuir al debat sobre el món actual i el seu sentit, afrontar les fractures tecnològiques, culturals, socials i geopolítiques i fomentar una mirada cosmopolita des d’una perspectiva europea, incorporant els punts de vista considerats minoritaris i mirades perifèriques. Treuen 6 números a l’any de 100 pàgines i està dirigida per Josep Ramoneda i editada per Galaxia Gutenberg. Podeu comprar números dispersos o bé subscriure-us per rebre-la a casa a través del seu web www.lamaletadeportbou.com

El Món d’Ahir

Entre la història, la literatura i el periodisme hi ha una intersecció difícil de delimitar, i encara més difícil de batejar. Però tots sabem que és un espai real, carregat de talent narratiu, de curiositat pel passat. Un àmbit creatiu que té la voluntat de posar cares i veus a un material que és massa humà, massa proper a tots nosaltres, per conformar-se amb la freda etiqueta de ciència social. Es tracta del nou projecte del director de televisió i historiador Toni Soler i editat per Minoria Absoluta i el Grup Som. De moment tenen 23 dossiers publicats i els podeu adquirir també de forma separada o a través de subscripció mensual o anual per a que us arribin a casa.

La Mira Magazín

LA MIRA explica històries de no-actualitat que passen al voltant nostre, però que no veiem. LA MIRA té continguts, a fons, sobre política, societat, cultura, economia. Mirades profundes al voltant de Catalunya. LA MIRA és un periodisme per llegir, escoltar, veure. Històries treballades, penetrants, intenses, amb una mirada diferent i amb diversos formats. Un projecte periodístic al qual et pots subscriure per 60 o 120 euros a l’any i rebre promocions de llibres o fotografies signades pel fotoperiodista i Cap de Fotografia del projecte, Jordi Borràs, entre altres.

Valors

Sora el subtítol “filosofia de l’actualitat” aquesta revista publica 11 números a l’any. El preu de la de la subscripció anual és de 42€ (35€ en format electrònic, via PDF/ 45€ estranger) i llavors reps la revista a casa cada mes. Edita L’Associació Cultural Valors, amb seu a Mataró, que, a la vegada, fa un programa radiofònic a Mataró Ràdio anomenat “Valors a l’alça” des de 2012. La revista Valors, igual que el programa de ràdio, són dos espais de reflexió entorn els valors humans i l’actualitat des d’aquest prisma. El primer número de Valors va veure la llum el 24 de desembre de 2003 i forma part de l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC).

Arrels

​​Arrels, el món que torna és un projecte col·lectiu que consisteix en una revista en paper i en un entorn digital que inclou aquest web, una ràdio que emet per internet i el mercat virtual de productes de proximitat www.mercatarrels.cat.

 Arrels és una plataforma de divulgació d’informació i coneixements d’un estil de vida basat en els valors de la natura i el món rural per a totes les persones que el senten com a propi, i també un espai que posa en contacte directe els consumidors amb els pagesos productors d’aliments de proximitat del nostre país. Editat per Abacus Cooperativa, ara ofereixen un mes gratuït

Deriva

I finalment, una revista digital editada per un col·lectiu de periodistes, fotògrafes, documentalistes, comunicadores i docents que impulsen de forma independent i horitzontal el projecte. També imparteixen cursos i desenvolupen projectes d’intervenció social. Una revista digital sobre identitats, poder i treball. Podeu accedir a totes les webs clicant sobre les imatges:

FOTO: Un telèfon mòbil i uns auriculars per escoltar podcasts, per exemple | Pexels