Encetem una nova setmana del mes d’agost que des de BellaterraDiari dedicarem al medi ambient i l’entorn natural! És per això que durant aquests dies els nostres articles aniran carregats de propostes de senderisme i recomanacions de visites i excursions a entorns naturals propers, a més de propostes per millorar la nostra sostenibilitat.

Donem el tret d’inici a aquesta setmana mediambiental amb un seguit de propostes de rutes senzilles i properes a Bellaterra, de distància i durada diverses, complementades amb la informació del Consell comarcal del Vallès, que detallarà cadascun dels itineraris.  Passejades que travessen el massís de Sant Llorenç del Munt i l’Obac o les ribes del riu Ripoll acompanyades d’un patrimoni històric únic!

El Turó de les Pedritxes, a Terrassa 

El turó de les Pedritxes i l’itinerari que seguirem per arribar al seu punt més alt ens permetran gaudir d’unes excepcionals perspectives de tots els punts cardinals, oferint-nos unes magnífiques vistes sobre Sant llorenç del Munt, Montserrat i la plana del Vallès. Es tracta doncs d’uns itinerari de gran bellesa que per la seva longitud i els camins còmodes per on transcorre és a l’abast de tothom.

Aquí trobaràs més informació sobre la ruta

El camí Romeu – ermita de Sant Muç 

El camí Romeu que va de Barcelona a Montserrat va ser molt utilitzat per les colles dels Xatos quan es dirigien, en romeria, a l’ermita de Sant Muç. Durant les festes de la Pasqua de Resurrecció, armats amb ganivets, forquilles, culleres i graelles gegantines, sortien de l’església de l’Hospital de la Santa Creu, al Raval de Barcelona, on hi havia una capella dedicada al sant i venien a l’ermita a celebrar l’aplec. La gent de Rubí s’afegia a la processó i a l’arrossada que tenia lloc davant l’ermita de Sant Muç, i per la tarda es feia un ball a la plaça del poble.

Aquí trobaràs més informació sobre la ruta

Els parcs de Ripollet

Aquest itinerari ens permet descobrir, en pocs quilòmetres, moltes de les realitats de la comarca. Caminarem vora els horts plantats a les fèrtils ribes del riu Ripoll, recorrerem pels parcs i pulmons de la vila, vorejarem els sectors més industrials i passejarem pels carrers més cèntrics de Ripollet.

Aquí trobaràs més informació sobre la ruta

El castell de Barberà

El riu Ripoll ha motllurat l’entorn de Barberà del Vallès formant-hi talussos, cornises i terrasses i ha conformat un paisatge irregular i bell. El riu ha marcat la història de la vila i ha ofert les seves fèrtils terrasses al·luvials als horts i als cultius, la força de les seves aigües han alimentat durant molts anys molins i turbines i sobre les seves cingleres s’han alçat torres i castells.

Aquí trobaràs més informació sobre la ruta

Font de Bou i saltant de Guanta

Als peus de les suaus ondulacions de la serra Cavallera s’amaga un indret meravellós on la riera de Sentmenat salta i s’embassa. La frondositat del bosc, espès i salvatge, s’obre al visitant per mostrar-li el seu tresor més valuós, l’aigua fresca i cristal·lina de la font de Bou, que brolla sota els cingles de Guanta.

Aquí trobaràs més informació sobre la ruta

L’Obac i la font de la Portella

Itinerari parcialment adaptat per a persones amb mobilitat reduïda (tram d’uns 700 metres, des de la Casa Nova de l’Obac fins a l’Obac Vell) que permet conèixer la història d’una de les sagues de més tradició a la serra de l’Obac, la família Ubach, i que ens recorda la intensa ocupació humana del massís.

Destaquen en aquest itinerari les restes que ens ajuden a conèixer la vida dels nostres avantpassats i a entendre el paisatge resultant de la seva relació amb el medi (pou de glaç, l’Obac Vell …).

Aquí trobaràs més informació sobre la ruta

Pedra Seca

Aquesta tranquil·la passejada pel massís de Sant Llorenç del Munt i l’Obac ens permet descobrir el passat vitícola de Rellinars a partir del patrimoni arquitectònic i paisatgístic que les anteriors generacions ens han deixat.

Aquí trobaràs més informació sobre la ruta

Les masies de Polinyà

Fins a la segona meitat del segle XX Polinyà era un poble essencialment agrícola, on es cultivaven cereals, la vinya i els horts. Són coneguts per la seva qualitat els melons, petits i grocs, les patates i les mongetes del ganxet. Tot i la industrialització que afectà el Vallès en la segona meitat del segle, al terme de Polinyà encara es conserven masos i cases pairals típicament catalanes, i en algunes encara s’hi fa vida de pagès.

Aquí trobaràs més informació sobre la ruta

El Pi d’en Xandri

El Pi d’en Xandri és un dels pins més vells de Catalunya i tot un símbol ecològic, cultural i històric de Sant Cugat. Es calcula que va néixer per allà l’any 1774, a l’època de Mozart, Kant i Napoleó Bonaparte, ara fa ja uns 234 anys.

Es tracta d’un pi pinyoner (pinus pinea) i està situat al parc rural de la Torre Negra. Té una alçada considerable -23 metres- i un tronc de 3,20 metres de diàmetre. La seva capçada fa 21 metres d’ample i té una forma peculiar, com de para-sol, amb una branca díscola mig nua. El Pi d’en Xandri va perdre part del seu brancam a causa de la neu que s’hi va acumular la nit de Nadal de l’any 62, quan una formidable nevada encatifà Catalunya de blanc. L’any 1997 uns vàndals intentaren serrar-lo i calar-li foc. Va ser necessari empeltar-li un tros de tronc viu per que la sàvia tornés a circular i va ser subjectat amb els troncs que avui l’envolten per facilitar la seva curació.

Aquí trobaràs més informació sobre la ruta

El torrent de Can Domènec

Aquest itinerari ens mostra molts dels elements naturals que antigament caracteritzaven els ecosistemes de la plana vallesana. A la primera part del recorregut caminarem entre els camps de conreus i fruiterars en desús que envolten les runes d’una antiga masia mostrant-nos el passat agrícola d’aquest territori. Posteriorment ens endinsarem en un magnífic bosc de pi i alzina i descobrirem el magnífic bosc de ribera del torrent de Can Domènec.

Aquí trobaràs més informació sobre la ruta

FOTO: Senderisme | Pexels