D’entre els cims més emblemàtics de Catalunya, en destaquen diversos que formen part de la nostra zona, situats al Vallès Oriental i Occidental, que recollim en aquesta llista de recomanacions per aquesta setmana mediambiental. Si teniu ganes d’enfilar-vos muntanya amunt sense fer llargues quilometrades, tasteu aquestes propostes! 

Ei, i si el que busqueu són sortides guiades de la mà d’un guia de muntanya, feu un cop d’ull a les rutes que ofereix el biòleg i col·laborador de BellaterraDiari, Àngel Bistué.

Castellsapera

El Castellsapera és una muntanya de 939 metres que es troba entre els municipis de Terrassa i de Vacarisses. Des de lluny, veureu que el turó destaca pel seu aspecte de monòlit conglomeràtic de morfologia allargassada, de grans dimensions. De fet, està catalogat com un punt d’interès geològic! 

La Mola de Sant Llorenç de Munt

La Mola, del massís de Sant Llorenç del Munt, situada a la Serralada Prelitoral, compta amb 1.103,25 metres d’altitud i això la converteix en el punt més elevat del massís i sostre comarcal del Vallès Occidental!

Al cim hi trobareu el monestir de Sant Llorenç del Munt, d’estil romànic, documentat per primera vegada l’any 947 i inclòs a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya com a Bé Cultural d’Interès Nacional el 1931.

Les Agudes

Les Agudes, amb 1.705 metres forma part del massís del Montseny. Se situa a cavall dels municipis d’Arbúcies, a la comarca de la Selva, i de Fogars de Montclús i de Montseny, a la comarca del Vallès Oriental.

Montcau

Amb 1.056,7 metres d’altitud, és el segon cim del massís de Sant Llorenç del Munt i del Vallès Occidental. Des de dalt, gaudireu d’àmplies panoràmiques sobre el Bages i els Pirineus. A més compta amb una taula d’orientació per tal de facilitar-ne el reconeixement! 

Pic del Vent

El pic del Vent també conegut com el Farell de 815 metres es troba al municipi de Caldes de Montbui. Al cim hi havia un antic vèrtex geodèsic, punts per calcular les coordenades geodèsiques. Actualment, només en queda la base i és inutilitzable, perquè l’avenç tècnic ha fet que aquest tipus de vèrtex geodèsic hagi deixat de tenir utilitat.

Puig de la Creu

El Puig de la Creu, amb 668 metres se situa a cavall dels municipis de Castellar del Vallès i de Sentmenat. Al cim hi ha també un vèrtex geodèsic i un castell edificat entre els segles XVI i XVII protegit com a bé cultural d’interès nacional, a més d’una església romànica, la de Santa Maria del Puig de la Creu.

Tagamanent 

El Turó de Tagamanent arriba als 1.056 metres, situat al municipi de Tagamanent. Al seu cim s’hi troba el Castell de Tagamanent, ja esmentat l’any 945. El castell estava sota el domini dels comtes de Barcelona. Actualment, hi ha l’església de Santa Maria, un edifici romànic del segle XII amb moltes modificacions posteriors.

FOTO: Cim del Tagamanent | Cedida