L’estiu és sinònim de vacances i, per tant, de ganes de sortir del niu i explorar nous indrets. Alhora, però, és moment d’habitar els espais naturals i culturals i d’aglomeracions turístiques que tenen un efecte perjudicial pel medi ambient i l’entorn social i cultural.
És possible un turisme sostenible que faci valdre els territoris sense perjudicar l’entorn i la vida dels residents dels espais que visitem? Et portem algunes recomanacions per aconseguir-ho, però abans farem un repàs de les qüestions que es deriven de la sobredimensió del turisme, recollit pel Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya:
- Augment de la contaminació
- Desaparició dels espais i biodiversitat
- Precarietat laboral
- Intrusisme laboral amagat en forma d’economia col·laborativa
- Desaparició del comerç local
- Massificació d’espais
- Disminució de la qualitat turística
- Problemes de convivència entre turistes i veïns
- Augment dels preus de l’habitatge en zones massificades
- Pèrdua d’identitat cultural
En definitiva, es produeix pèrdua de valor del patrimoni i dels atractius turístics que converteixen el turisme en una activitat beneficiosa només per a uns quants.
Com pots evitar-ho?
Tria bé el transport
Contempla quin mitjà farà servir per a desplaçar-te al teu destí i també aquells per a moure’t durant la teva estada. Opta per transports de conducció eficient que estalviïn energia o amb reduïdes o nul·les emissions contaminants (elèctrics). Intenta usar el transport públic, i, quan sigui viable, moure’t amb bicicleta o caminant.
Allotja’t en establiments sostenibles
Fes nit a establiments responsables amb el medi ambient en funció del seu enclavament, dels materials amb els quals estan construïts o del tipus i ús de les energies.
Utilitza dispositius electrònics
Són una manera de reduir el consum de paper i evitar generar residus de més. Intenta tenir sempre les reserves, bitllets, mapes, guies o factures en format digital en el teu telèfon intel·ligent o tauleta.
No malbaratis recursos
Quan ens allotgem en un hotel o lloguem un apartament ens solem despreocupar de la despesa d’aigua o electricitat amb l’excusa que ja tenim tot pagat. Qui no s’ha deixat alguna vegada la targeta posada a l’habitació i l’aire condicionat ha estat funcionant durant hores? A més dels comptes del negoci, amb aquest balafiament energètic estem perjudicant el territori al qual hem viatjat i al planeta en general.
Contribueix a l’economia local
Consumeix productes i serveis propis de la zona i que dinamitzin la seva economia, és a dir, que impliquin altres persones i empreses del territori. Per exemple, menjar en restaurants que ofereixin menjars típics elaborats amb productes autòctons, buscar un souvenir d’artesania, gaudir de les festes i tradicions, o allotjar-te en establiments gestionats per la comunitat local.
Sigues considerat amb la població local
Viatjar implica relacionar-se amb les gents del lloc que visites i per a això és necessari conèixer, comprendre i intentar adaptar-se al seu caràcter, hàbits, normes i costums. Cal evitar imposar el nostre estil de vida allà on viatgem. Exemples? Informar-se sobre usos a l’hora de pagar com el regateig o les propines, conèixer les maneres de saludar o els horaris per a menjar, respectar la vestimenta en llocs de culte…
Minimitza la generació de residus
És cert que quan estem de viatge, ens costa carregar amb elements dels quals podem prescindir i recorrem en usar “ i tirar”. Per a no generar escombraries de més, és bo que, com en el nostre dia a dia, utilitzem bosses o ampolles reutilitzables i evitem les vaixelles i coberts de plàstic. A més, fixa’t en com es recicla a la ciutat o en el teu propi allotjament perquè cada residu estigui en el contenidor que li correspon.
Per més consells per un estiu més sostenible, consulteu l’article del nostre col·laborador, biòleg i guia de muntanya, Àngel Bistué:
FOTO: Càmping | Pexels