L’estiu és sinònim de vacances i, per tant, de ganes de sortir del niu i explorar nous indrets. Alhora, però, és moment d’habitar els espais naturals i culturals i d’aglomeracions turístiques que tenen un efecte perjudicial pel medi ambient i l’entorn social i cultural.

És possible un turisme sostenible que faci valdre els territoris sense perjudicar l’entorn i la vida dels residents dels espais que visitem? Et portem algunes recomanacions per aconseguir-ho, però abans farem un repàs de les qüestions que es deriven de la sobredimensió del turisme, recollit pel Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya:

  1. Augment de la contaminació
  2. Desaparició dels espais i biodiversitat
  3. Precarietat laboral
  4. Intrusisme laboral amagat en forma d’economia col·laborativa
  5. Desaparició del comerç local
  6. Massificació d’espais
  7. Disminució de la qualitat turística
  8. Problemes de convivència entre turistes i veïns
  9. Augment dels preus de l’habitatge en zones massificades
  10. Pèrdua d’identitat cultural

En definitiva, es produeix pèrdua de valor del patrimoni i dels atractius turístics que converteixen el turisme en una activitat beneficiosa només per a uns quants.

Com pots evitar-ho?

Tria bé el transport

Contempla quin mitjà farà servir per a desplaçar-te al teu destí i també aquells per a moure’t durant la teva estada. Opta per transports de conducció eficient que estalviïn energia o amb reduïdes o nul·les emissions contaminants (elèctrics). Intenta usar el transport públic, i, quan sigui viable, moure’t amb bicicleta o caminant.

Allotja’t en establiments sostenibles

Fes nit a establiments responsables amb el medi ambient en funció del seu enclavament, dels materials amb els quals estan construïts o del tipus i ús de les energies.

Utilitza dispositius electrònics

Són una manera de reduir el consum de paper i evitar generar residus de més. Intenta tenir sempre les reserves, bitllets, mapes, guies o factures en format digital en el teu telèfon intel·ligent o tauleta.

No malbaratis recursos


Quan ens allotgem en un hotel o lloguem un apartament ens solem despreocupar de la despesa d’aigua o electricitat amb l’excusa que ja tenim tot pagat. Qui no s’ha deixat alguna vegada la targeta posada a l’habitació i l’aire condicionat ha estat funcionant durant hores? A més dels comptes del negoci, amb aquest balafiament energètic estem perjudicant el territori al qual hem viatjat i al planeta en general.

Contribueix a l’economia local


Consumeix productes i serveis propis de la zona i que dinamitzin la seva economia, és a dir, que impliquin altres persones i empreses del territori. Per exemple, menjar en restaurants que ofereixin menjars típics elaborats amb productes autòctons, buscar un souvenir d’artesania, gaudir de les festes i tradicions, o allotjar-te en establiments gestionats per la comunitat local.

Sigues considerat amb la població local

Viatjar implica relacionar-se amb les gents del lloc que visites i per a això és necessari conèixer, comprendre i intentar adaptar-se al seu caràcter, hàbits, normes i costums. Cal evitar imposar el nostre estil de vida allà on viatgem. Exemples? Informar-se sobre usos a l’hora de pagar com el regateig o les propines, conèixer les maneres de saludar o els horaris per a menjar, respectar la vestimenta en llocs de culte…

Minimitza la generació de residus


És cert que quan estem de viatge, ens costa carregar amb elements dels quals podem prescindir i recorrem en usar “ i tirar”. Per a no generar escombraries de més, és bo que, com en el nostre dia a dia, utilitzem bosses o ampolles reutilitzables i evitem les vaixelles i coberts de plàstic. A més, fixa’t en com es recicla a la ciutat o en el teu propi allotjament perquè cada residu estigui en el contenidor que li correspon.

Per més consells per un estiu més sostenible, consulteu l’article del nostre col·laborador, biòleg i guia de muntanya, Àngel Bistué:

FOTO: Càmping | Pexels