Just durant el seu naixement als anys 30, Bellaterra, o com l’anomenaven anteriorment “Bella-Terra“, va viure un gran moment d’eclosió i promoció per aconseguir la venda de finques i parcel·les. Va ser la campanya publicitària que va posar en marxa Fomento de la Vivienda Popular per difondre el seu projecte de Bellaterra. A part de fulletons, van tenir l’encert d’encarregar al dibuixant Valentí Castanys i Borràs, aleshores il·lustrador molt reconegut, una auca dedicada a Bellaterra.

L’Auca era una eina publicitària molt estesa a principi del segle XIX, i la van batejar amb el nom d’‘Auca de Bellaterra”, on farien sortir petites il·lustracions d’una hipotètica família anomenada Grau i Serra que, provinents de Barcelona, comprarien el seu terreny a la nova urbanització en creixement, per fer-se la seva caseta a “Bella-Terra”.

Als dibuixos se’ls hi presentava la zona, l’estació amb el seu “excel·lent servei de trens” que feia que passés cada mitja hora un tren, l’església, la Font de la Bonaigua i totes les virtuts d’un “indret verd i florit”, amb “sol, aire, llum i aigua”. “Tots són jardins i xalets, vegetació i bells indrets”, deia un dels textos que acompanyaven cada vinyeta.

I finalment, la família Grau i Serra es decidia per adquirir el seu terreny a Bellaterra! “República? Monarquia? Bella-Terra cada dia!” reblava un dels escrits finals. Per acabar, l’auca desafiava a qui no s’ho vulgui creure, “que agafi el tren i vingui a veure-ho”.

Segons Ignasi Roda, cronista i autor del llibre “Bellaterra 1930-2005: Crònica de 75 anys”, durant molt temps, aquesta auca va mantenir-se viva en el record dels bellaterrencs i fins i tot uns quants d’ells encara la recordaven de memòria quan Roda els va entrevistar.

Podeu veure l’auca completa a continuació