A tots els pobles, la Festa Major sol ser un dels esdeveniments més assenyalats de l’any. La millor ocasió per sortir al carrer, saludar els veïns que no veiem gaire i compartir una bona estona, aprofitant els actes que s’hi celebren.

Si això és així per pràcticament tots els pobles, barris i ciutats de Catalunya, en el cas de Bellaterra ho és encara més. La nostra urbanització neix l’any 1930 i creix gràcies a l’impuls dels seus primers propietaris i veïns. Ells varen lluitar de valent per poder anar disposant de les infraestructures bàsiques (carrers, voreres, enllumenat) i els serveis mínims (aigua, llum, telèfon). Amb molt poca ajuda econòmica de les institucions locals i governs de l’època.

Per aquells primers veïns, estava clar que Bellaterra havia d’esdevenir un municipi. S’estava fent a si mateixa. Moltes vegades els veïns posaven directament els diners per tal de tenir els mínims necessaris.  La concepció de la urbanització com a “ciutat jardí”i les necessitats tan diferents dels seus habitants en relació a les ciutats del voltant, reclamaven aquesta autonomia municipal. Però la realitat no ha confirmat aquesta evidencia i encara avui, Bellaterra és administrativament un barri de Cerdanyola del Vallés, amb una EMD des del 2011. Una EMD amb molt poques competències, entre les quals hi ha la cultura i per tant el pressupost per la Festa Major.

La considerada primera Festa Major de Bellaterra es va dur a terme els dies 23, 24 i 25 de setembre de l’any 1983. L’any vinent farà 40 anys. Sempre l’havia organitzat la Unió de Veïns de Bellaterra, fins que l’EMD, l’any 2012, amb el 1r govern de GxB  i el SR. Ramon Andreu com a president, es va voler apropiar l’organització de la Festa Major de Bellaterra, apartant el grup de joves que ho co-organitzava amb la Unió de Veïns, i deixant per a l’Associació veïnal només algunes activitats del programa.

Això va suposar un xoc inicial fort, que va comportar el distanciament d’aquest grup de joves i de la mateixa UvB. Va ser de fet una ferida que encara no s’ha tancat. Bellaterra ha continuat tenint Festa Major, però aquell caliu i aquell gran ambient veïnal que hi havia es va veure molt minvat. Es va produir un refredament de la Festa Major, que encara perdura.

La meva opinió és que s’ha de revisar el paper de l’EMD a la Festa Major, reduint el seu pes en la programació i distribució detallada del pressupost, per tornar-lo a l’associació veïnal i a les entitats del poble.

Aquesta any 2022 s’ha produït un darrer episodi lamentable. S’ha apartat la Unió de Veïns del sopar estrella de la Festa Major, el de la nit de dissabte. Quelcom que no havia passat mai en els quasi 40 anys d’existència de la Festa Major de Bellaterra.

De tota manera, des de la Unió de Veïns seguim donant suport a la FM, organitzant algunes de les activitats històriques com la Baixada de Carros, les Curses de Patinets i el Concurs de Paelles i Fideuàs. Esperem que a la llarga, es recuperi aquella Festa Major que era capaç d’atraure tots els veïns i que era admirada arreu pel to d’amistat i bon veïnatge que s’hi respirava.

Josep Maria Riba<br>
Josep Maria Riba

President de la Unió de Veïns de Bellaterra