La cantant ucraïnesa Larysa Pereyra, actualment refugiada a Bellaterra, posarà veu a la versió en audiollibre del conte “Un cel blau”, recentment editat per l’editorial sabadellenca Poblet Edicions.

Es tracta d’un conte bilingüe escrit per la també refugiada Olesia Kotelevska i que busca explicar, amb ulls d’infant, les vivències d’una família que ha d’abandonar la seva llar fugint de la guerra. L’objectiu, explicar la seva pròpia història de superació i facilitar la comunicació entre famílies acollidores i acollits, a més d’integració d’aquests nous alumnes a l’aula i comprensió per part de tots els seus companys i professorat. El relat gràfic és obra de l’estudi de disseny i comunicació de Castellar Little Mamut.

Kotelevska i la seva família van aterrar a Catalunya després d’un llarg periple, un cop van sortir de Zaporíjia el 24 de febrer per l’atac rus. Durant unes setmanes van ser acollits per una família de Sant Llorenç Savall. Allà van topar amb el responsable de l’empresa castellarenca, Pere Roca, i aquest la va posar en contacte amb l’editora Berta Rubio, neboda de la bellaterrenca Txell Faus.

La voluntat, tal com ha indicat Rubio, és que l’obra “sigui útil tant als infants catalans com als seus nous companys d’Ucraïna” i especialment, tractant-se “d’una història gens fàcil d’explicar”. A la vegada sigui una eina pedagògica perquè “s’entengui la importància de saber acollir amb els braços, i el cor, ben oberts”.

A més, té una vessant solidària, perquè els diners que es recullin per la venda del llibre es destinaran a l’Associació Catalana per la Pau. “Un petit gra de sorra enmig de totes les accions que es fan a Catalunya”, ha explicat Rubio. Per la seva banda, l’associació “Bellaterra Solidària” regalarà aquest llibre a tots els infants ucraïnesos que encara són a Bellaterra.

Esperant des d’un hotel de Valladolid

La història de Kotelevska encara no ha acabat. Actualment es troba, amb la seva família, en un hotel de Valladolid, a l’espera de tenir un destí i pugui “construir una llar provisional i pròpia, mentre esperen poder tornar a casa seva”.

Fa més de sis mesos de la invasió russa d’Ucraïna i, tot i la tornada de molts davant la sobtada fugida, encara hi ha molts refugiats. Segons l’Alt Comissionat de Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) hi ha almenys sis milions.

El llibre es pot trobar a la botiga en línia de l’editorial o encarregar a qualsevol llibreria. I si voleu conèixer la feina de l’Olesia Kotelevska, la podreu trobar a: https://lesartbiz.myportfolio.com
o a Instagram: @alesya_designer

FOTO: Poblet Edicions i Little Mamut