L’acte institucional d’inauguració del curs acadèmic de la UAB tindrà lloc el 27 de setembre, a les 12.30 h, a la sala d’actes del Rectorat. El periodista i escriptor Màrius Serra pronunciarà la conferència «Català, a l’atac en l’era del lingüicinisme», amb la qual la UAB donarà el tret de sortida al curs 2022-2023, dedicat al tema de la llengua amb una sèrie d’activitats organitzades sota el lema «No em toquis la llengua». El rector de la UAB i bellaterrenc, Javier Lafuente, presidirà l’acte, que es podrà seguir en directe a través del canal de YouTube de la UAB i a Twitter amb l’etiqueta #noucursUAB2223.

Serra és escriptor i les seves creacions giren al voltant de la literatura, la llengua i el joc. És llicenciat en Filologia Anglesa i membre de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans. La seva obra literària ha estat guardonada amb premis com el Ciutat de Barcelona de narrativa (La vida normal, Proa, 1998), Serra d’Or i Lletra d’Or (Verbàlia, Empúries, 2000), Ramon Llull de novel·la (Farsa, Planeta, 2006) o Sant Jordi (Plans de futur, Proa, 2012). Comprèn també altres obres tan diverses com D’on trec el temps (2017), sis relats infantils il·lustrats per Roser Calafell que formen la sèrie «Les aventures de la Napeu» (Estrella Polar), tres novel·les ludocriminals protagonitzades per l’expert en jocs Oriol Comas que formen la sèrie «Comas i Coma» (Amsterdam i Empúries), la versió completa en català actual de Tirant lo Blanc (Proa, 2020) o Quiet (Empúries, 2008), un llibre en el qual retrata la vida al costat del seu fill discapacitat. És autor també, amb Oriol Comas, de la capsa de jocs reunits Verbàlia, el joc (Devir, 2008) i del joc Enigmàrius (2012).

Les seves obres han estat traduïdes al castellà, l’italià, el romanès, el polonès, el coreà, l’alemany i l’anglès, i ell ha traduït al català obres d’Edmund White, Tom Sharpe, Groucho Marx, Jayne Anne Philips, Matthew Kneale, Joe Brainard, Tom Stoppard o Henry Miller. Va rebre el XVI Premi de la Crítica Teatral de Barcelona 2006-2007 per la seva traducció d’Arcàdia, de Tom Stoppard, representada al TNC. Serra, a més, és col·laborador habitual als mitjans de comunicació. Des de 1990 és columnista i responsable dels mots encreuats en català de La Vanguardia i, des de 2006, presenta la secció «L’enigmàrius» a El matí de Catalunya Ràdio.

Foto: Ana Portnoy