Aquesta darrera setmana l’Entitat Municipal Descentralitzada més propera a Bellaterra, l‘EMD de Valldoreix va viure un episodi de dures crítiques entre el govern i l’oposició valldoreixenca, integrada pel PSC, ERC i la CUP. El president de l’administració de Junts per Valldoreix, Josep Puig, denunciava que el govern de l’administració se sentia “maltractat” per les “contínues queixes i acusacions” dels tres partits a l’oposició.

Unes declaracions que demostren fins a quin punt les relacions es troben deteriorades gairebé a final de mandat. A Bellaterra les crítiques per opacitat, decisions i funcionament del govern també són habituals. Tot i així i malgrat compartir una estructura comuna, ni el pressupost, ni les competències ni la correlació de forces són iguals.

A Catalunya existeixen actualment 58 Entitats Municipals Descentralitzades (EMDs) en localitats distribuïdes per tot el territori, que suposen un 6% respecte del total de municipis catalans (946). La majoria d’elles es concentren a les comarques de Lleida, però en el nostre cas, la comarca del Vallès Occidental, acull les dues EMDque formen part de la província barcelonina: Bellaterra i Valldoreix.

Valldoreix, que pertany a l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, lidera l‘agrupació d’EMDs catalanes des de l’any 1993, quan va néixer el col·lectiu. Té una estructura molt semblant a l’administració bellaterrenca, formada per un president i vuit vocals de sis formacions polítiques diferents: Junts per Sant Cugat-Valldoreix té la presidència i els altres vocals són de Junts per Sant Cugat-Valldoreix, ERC-MES, CUP-PC, Ciutadans i PSC.

Per contra, l‘EMD de Bellaterra, a més del president de Gent per Bellaterra, compta amb només tres vocals de la mateixa formació, dos vocals d’Esquerra i un de Convergents.

Diverses qüestions generen debat a Bellaterra

En el cas de Bellaterra, les principals confrontacions entre govern i oposició solen posar-se de manifest cada ple. Concretament, a les darreres sessions s’ha debatut al voltant de qüestions com la limitació de la velocitat de la carretera BV-1414 i la pacificació del Camí Antic la participació dels joves a la festa major.

El darrer pressupost del 2021 també va ser aprovat sense el suport de l’oposició, que criticava la proporció que es destinava a personal, la falta de comunicació amb l’oposició a l’hora d’elaborar els pressupostos.

Així mateix, s’ha posat sobre la taula en diversos plens la possible millora de la comunicació institucional de l’administració o s’ha criticat amb duresa la seva transparència. L’oposició bellaterrenca denunciava les dificultats de la ciutadania per conèixer la situació econòmica, despeses i contractacions de l’EMD de Bellaterra.

Una qüestió relacionada amb les queixes de l’administració de Valldoreix, a qui se li retreu també reiteradament una falta de “transparència“. No obstant això, a Valldoreix parlen directament de “possible prevaricació“, que es va accentuar fins al punt en què el vocal de la CUP, Ferran Margineda, va portar l’EMD de Valldoreix a l’Oficina Antifrau per “presumptes irregularitats”. Una situació que a Bellaterra, de moment, no s’ha donat.

FOTO: EMDs de Bellaterra i Valldoreix | BellaterraDiari