Quina és la situació de l’EMD de Valldoreix en comparació amb Bellaterra?

by | set. 21, 2022 | Política

Aquesta darrera setmana l’Entitat Municipal Descentralitzada més propera a Bellaterra, l‘EMD de Valldoreix va viure un episodi de dures crítiques entre el govern i l’oposició valldoreixenca, integrada pel PSC, ERC i la CUP. El president de l’administració de Junts per Valldoreix, Josep Puig, denunciava que el govern de l’administració se sentia “maltractat” per les “contínues queixes i acusacions” dels tres partits a l’oposició.

Unes declaracions que demostren fins a quin punt les relacions es troben deteriorades gairebé a final de mandat. A Bellaterra les crítiques per opacitat, decisions i funcionament del govern també són habituals. Tot i així i malgrat compartir una estructura comuna, ni el pressupost, ni les competències ni la correlació de forces són iguals.

A Catalunya existeixen actualment 58 Entitats Municipals Descentralitzades (EMDs) en localitats distribuïdes per tot el territori, que suposen un 6% respecte del total de municipis catalans (946). La majoria d’elles es concentren a les comarques de Lleida, però en el nostre cas, la comarca del Vallès Occidental, acull les dues EMDque formen part de la província barcelonina: Bellaterra i Valldoreix.

Valldoreix, que pertany a l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, lidera l‘agrupació d’EMDs catalanes des de l’any 1993, quan va néixer el col·lectiu. Té una estructura molt semblant a l’administració bellaterrenca, formada per un president i vuit vocals de sis formacions polítiques diferents: Junts per Sant Cugat-Valldoreix té la presidència i els altres vocals són de Junts per Sant Cugat-Valldoreix, ERC-MES, CUP-PC, Ciutadans i PSC.

Per contra, l‘EMD de Bellaterra, a més del president de Gent per Bellaterra, compta amb només tres vocals de la mateixa formació, dos vocals d’Esquerra i un de Convergents.

Diverses qüestions generen debat a Bellaterra

En el cas de Bellaterra, les principals confrontacions entre govern i oposició solen posar-se de manifest cada ple. Concretament, a les darreres sessions s’ha debatut al voltant de qüestions com la limitació de la velocitat de la carretera BV-1414 i la pacificació del Camí Antic la participació dels joves a la festa major.

El darrer pressupost del 2021 també va ser aprovat sense el suport de l’oposició, que criticava la proporció que es destinava a personal, la falta de comunicació amb l’oposició a l’hora d’elaborar els pressupostos.

Així mateix, s’ha posat sobre la taula en diversos plens la possible millora de la comunicació institucional de l’administració o s’ha criticat amb duresa la seva transparència. L’oposició bellaterrenca denunciava les dificultats de la ciutadania per conèixer la situació econòmica, despeses i contractacions de l’EMD de Bellaterra.

Una qüestió relacionada amb les queixes de l’administració de Valldoreix, a qui se li retreu també reiteradament una falta de “transparència“. No obstant això, a Valldoreix parlen directament de “possible prevaricació“, que es va accentuar fins al punt en què el vocal de la CUP, Ferran Margineda, va portar l’EMD de Valldoreix a l’Oficina Antifrau per “presumptes irregularitats”. Una situació que a Bellaterra, de moment, no s’ha donat.

FOTO: EMDs de Bellaterra i Valldoreix | BellaterraDiari

Vols llegir més…?

Aprovat amb desacord el pressupost de l’EMD de Bellaterra per aquest any 2022

Aprovat amb desacord el pressupost de l’EMD de Bellaterra per aquest any 2022

A data 3 d’octubre de 2022 va quedar aprovat el pressupost de l’EMD de Bellaterra per aquest mateix any 2022. Es tracta d’un model simplificat de comptabilitat que han d’aplicar els municipis que no superen els 3 milions d’euros a gestionar. En el cas de l’EMD de Bellaterra, el pressupost a gestionar aquest any sumarà la xifra de 875.818 euros.

Ple extraordinari i presencial per aprovar els comptes de l’EMD 2021 i 2022

Ple extraordinari i presencial per aprovar els comptes de l’EMD 2021 i 2022

El president de l’EMD de Bellaterra, Ramon Andreu Atik, ha convocat per aquest dilluns 3 d’octubre a les 20 hores, un ple extraordinari de l’entitat bellaterrenca. Els objectius, aprovar els comptes de l’any 2021, renovar la línia de crèdit fins el 2023 i aprovar el pressupost de l’EMD de Bellaterra per aquest 2022 que estem a punt d’acabar.

0 Comentaris

0 Comments

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Rep les notícies de BellaterraDiari al teu correu

Gràcies per subscriure't al butlletí de BellaterraDiari!

%d bloggers like this: