El 24 de febrer esclatava el conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna, que va comportar l’arribada d’un gran nombre de refugiats ucraïnesos. Alguns d’ells van trobar a Bellaterra un espai de refugi i acollida, on diverses famílies voluntàries, acompanyades d’altres bellaterrencs col·laboradors, van donar llar i caliu a aquestes famílies, sota la nova entitat de Bellaterra Solidària

Set mesos després, alguns d’ells han marxat a altres pobles propers o països europeus, alguns segueixen a Bellaterra amb la seva família d’acollida, o d’altres, fins i tot, han trobat a Catalunya, un espai on desenvolupar les seves aptituds i activitats professionals. Actualment, són aproximadament 14 les persones que segueixen vivint a Bellaterra, acollits per set famílies bellaterrenques

16 persones a casa d’una família bellaterrenca 

La Malu i en Martin van ser els primers a prestar-se voluntaris per acollir persones ucraïneses. Des d’aleshores fins al dia d’avui, 25 persones ucraïneses han passat per casa seva: “Hi havia un moment en què hi havia 16 persones vivint a casa meva!” explica la Malu. “Ha estat una experiència increïble”, afirma, tot i que recalca l’esgotament “físic, mental i econòmic” que els ha suposat. 

Ara bé, els darrers mesos, amb qui han compartit llar ha estat amb un grup de tres noies d’una vintena d’anys. Totes elles ja estan treballant a Catalunya, i dues d’elles ja s’han mudat a una habitació que els presten a Barcelona i la tercera preveu marxar a principis d’octubre: “S’han integrat molt bé tenint en compte que venen d’una situació anormal i trista”. Detalla que la seva intenció no és tornar al seu país d’origen, ans al contrari, han trobat a Catalunya  “un estil de vida que els agrada i una càlida benvinguda arreu”. 

Cantants ucraïnesos i infants a la Festa Major de Bellaterra | Aina Sanllehí

Critiquen la falta d’ajudes econòmiques 

Tot i això, la Malu lamenta la falta d’ajudes econòmiques del govern: “A banda de l’ajuda residencial, no hi ha hagut cap ajuda econòmica i això fa que els costi molt independitzar-se”.

Un fet que explica que la majoria d’ucraïnesos que han acollit a casa seva durant aquests set mesos hagin fet via cap a països com Alemanya – majoritàriament-, Polònia o els  Estats Units, on assegura que “hi ha millors condicions de suport residencial i els paguen una petita pensió”.  En canvi, a Catalunya i Espanya, tenint en compte la falta de recursos econòmics, considera que ha estat fonamental l’ajuda del veïnat.

“Por de tornar a Ucraïna”

Per la seva banda, la família de la Blanca, ja fa un mes que es va acomiadar de la Natàlia i els seus fills, en Yuri i en Víctor. Han marxat cap a La Garriga, on en contacte amb un grup d’ucraïnesos, van trobar a la població vallesana una residència de monges on acollien mares i fills ucraïnesos: “ Tot i que la seva ciutat no ha estat bombardejada allà hi tenen casa seva, ella encara té por de tornar cap a Ucraïna”.  La Blanca ens explica que segueixen en contacte i agraeix el que considera una “molt bona experiència. “En guardem un molt bon record”, ens explica. 

“Ells també tenen molt a oferir”

En aquesta acollida no només han participat les famílies que han posat el sostre d’una llar, sinó altres col·laboradors, com ara en Roger Pallàs, informàtic i veí de Bellaterra, creador de la pàgina web de Bellaterra Solidària, que va estar involucrat fins a inicis d’estiu en l’acollida. 

Ens explica el cas de la Svetlana, actualment ofereix a l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD)  classes de salsa i bachata: “Va ser una persona que des del minut zero es va voler integrar, parlar en català, en castellà, treballar. I ella i la seva filla ho van donar tot per integrar-se a Bellaterra.”. Remarca com era d’important per la seva integració que “enlloc que els ucraïnesos només participessin en les activitats, que fossin ells els que les oferien (…), que sentissin que ells també tenien per oferir”. 

La Svetlana, a diferència d’altres ucraïnesos que vivien amb famílies d’acollida, formava part d’un grup de 50 persones allotjades a l’Hotel Exe. L’establiment havia pactat amb la Creu Roja una estada que s’allargaria fins al 30 de juny, coincidint amb l’inici de la temporada d’estiu. Tot i que en un inici la destinaven a Bilbao, va fer mans i mànigues per demostrar la seva integració a Bellaterra, i vam aconseguir que fos destinada a un pis a Sabadell i continuar impartint les seves classes de ball. 

“Una demostració del que pot arribar a fer un poble”

“Ha estat un semestre molt intens”, reconeix en Roger, que remarca que “tota aquesta feina ha estat una demostració del que pot arribar a fer un poble” i fa un èmfasi especial en les famílies d’acollida: “per mi són els grans herois perquè ells han estat al peu del canó cada dia, modificant el seu dia a dia, d’intimitat per tal de proporcionar un sostre d’aquells que venien amb una maleta creuant tot Europa en cotxe”. 

Membres de Bellaterra Solidària en una de les reunions per coordinar totes les seves accions | Laia TR

FOTO: Sessió d’arteràpia per a famílies ucraïneses al Club Bellaterra | Aina Sanllehí