El 12 d’octubre és el Dia de l’Hispanitat, un dels dies marcats en vermell en el calendari a Espanya, però també a diferents països d’Amèrica Llatina. És festiu a tot Espanya i es commemora el Dia de la Hispanitat, una data que també coincideix amb les festes de la Mare de Déu del Pilar.

La data recorda l’efemèride de l’anomenat “descobriment d’Amèrica” per part de Cristòfor Colom l’any 1492. El 12 d’octubre és també el dia oficial de la llengua espanyola i de les festes de la Mare de Déu del Pilar i la Mare de Déu de Guadalupe. A més del dia de les Forces Armades espanyoles

En bona part dels països d’Hispanoamèrica, la festa rep altres noms com Dia de la RaçaDia del Respecte a la Diversitat Cultural o Dia de la Resistència Indígena.

Els orígens de la festivitat es remunten al regnat d’Alfons XIII, quan l’any 1918 es va institucionalitzar inspirant-se en les celebracions del Dia de la Raça als països hispanoamericans. Amb més o menys entusiasme, la festivitat es va consolidar a Espanya l’any 1935 sota el règim de Franco. A partir d’aquell moment el 12 d’octubre va passar a ser festiu a tot el país.

El Dia de la Hispanitat va continuar celebrant-se fins a la Transició i a la dècada dels 80 va quedar ratificada en un reial decret al BOE. La Llei 18/1987 (BOE 241/1897) va establir-la de nou com a Dia de la Festa Nacional d’Espanya. Aquesta jornada té com a finalitat “recordar solemnement els diversos moments de la història col·lectiva que formen part del patrimoni històric, cultural i social comú“, segons recull la mateixa llei.

Amb els anys, diversos col·lectius i forces polítiques qüestionen la commemoració perquè consideren que té connotacions colonialistes i militaristes. De fet a Catalunya diversos partits independentistes, entitats i fins i tot la mateixa alcaldessa de Barcelona han fet servir el lema “Res a celebrar” fent referència al 12 d’octubre. De fet, hi ha entitats i ciutadans que critiquen la celebració d’aquesta fita perquè va ser un “genocidi”. 

A Barcelona, per commemorar el Dia de la Hispanitat el dia 12 d’octubre, hi ha convocades diverses concentracions i manifestacions tant al passeig de Gràcia com a la plaça d’Espanya.

Ofrena floral a Colom pel Dia de la Hispanitat 

Els actes del Dia de la Hispanitat arrenquen amb l’ofrena floral al monument de Colom. L’entitat contrària a la independència de Catalunya Somatemps ha convocat un acte d’homenatge a partir de les 10.30 h a l’estàtua situada al Portal de la Pau.

Manifestació al passeig de Gràcia pel 12 d’octubre 

Catalunya Suma ha convocat una manifestació al centre de Barcelona amb motiu del 12 d’octubre. La protesta arrencarà a les 11.30 h a la confluència del passeig de Gràcia amb el carrer de Provença (a tocar de La Pedrera) i es dirigirà a la plaça de Catalunya, on es faran els parlaments i hi haurà una fira d’entitats cíviques. 

Durant el recorregut de la marxa, està prevista la participació de 2.000 ballarins hispanoamericans que faran balls tradicionals.

Democracia Nacional es concentra a Montjuïc

El partit d’extrema dreta Democracia Nacional ha convocat una concentració a Montjuïc. Amb el mateix lema que l’any passat, la concentració amb motiu del 12 d’octubre es farà a la plaça de Sant Jordi partir de les 12 h. El 2021, la mobilització d’ultradreta va acabar amb la crema d’estelades.

D’aquest acte, podeu veure el vídeo que en va fer Betevé l’any passat.

Desfilada Militar a Madrid

Per commemorar la jornada, a Madrid es farà l’habitual Desfilada Militar de les Forces Armades. Enguany el Ministeri de Defensa duplicarà el nombre de militars a 4.000 durant l’acte nacional.

La desfilada eecorrerà, com cada any, el Passeig de la Castellana i estarà presidida pels Reis Felip i Leticia, acompanyats pels presidents del Congrés i el Senat, ministres i autoritats nacionals, autonòmiques i locals. La celebració també comptarà amb la participació dels efectius de les Forces Armades i Forces de Seguretat de l’Estat.

En motiu de la celebració, aquesta setmana la ciutat madrilenya es va omplir d’activitats i concerts hispans. Una vegada desenvolupada tota la desfilada, l’acte tindrà la seva fi amb el comiat dels Reis i l’Acte d’Arriat de la Bandera Nacional mentre sona l’himne nacional.

El cost total de la desfilada l’any 2021 va ser de 636.612,76 euros, un 30 per cent menys que en 2019, l’últim any en què va tenir lloc una parada militar similar amb motiu del festiu nacional. Aquesta xifra inclou tots els assajos previs i el desplaçament dels 2.656 militars, 68 aeronaus i 115 vehicles, del 2019.

El 2019 la despesa va créixer fins als 900.000 euros a causa del trasllat a Espanya de militars estrangers procedents de Líban, el Senegal, Mauritània i Mali com a convidats a la desfilada. Al llarg dels últims anys, els diners que ha invertit el Govern en aquesta celebració ha rondat quanties similars a les de l’any passat, obviant el del 2020, quan va ser suprimit a conseqüència de la pandèmia i substituït per un acte militar reduït i estàtic al pati d’armes del Palau Real. El cost que pot suposar enguany encara no és públic però aquestes són les despeses de la desfilada d’anys anteriors

  • 2018: 624.000 euros
  • 2017: 621.000 euros
  • 2016: 452.930 euros
  • 2015: 604.566 euros

La Patrulla Àguila s’encarregarà de pintar al cel els colors de la bandera, que va suposar una polèmica en l’edició de l’any passat, quan alguns dels assistents van advertir que el fum que va desprendre un dels avions per a pintar la bandera espanyola era molt fosc, arribant semblar-se a la bandera republicana. Altres fets destacables van ser el xoc del paracaigudista contra un fanal en l’edició del 2019.

FOTO PORTADA: Les anomenades caravel·les de Colom que van desplaçar-se i conquerir bona part d’Amèrica | Blog xtec