El jutjat contenciós número 6 de Barcelona ha donat la raó a la ComissióBellaterra és Sant Cugat” perquè l’Ajuntament de Cerdanyola tramiti l’expedient que se li va presentar el maig del 2019, és a dir, no desestimi les signatures que se li van entregar llavors i elabori un document donant la seva opinió, demanant la de l’Ajuntament de Sant Cugat i elevant la petició a la Generalitat, que és qui decidiria finalment si Bellaterra pot fer aquest moviment de deixar de pertànyer a Cerdanyola i passar a annexionar-se a Sant Cugat.

Amb tot, es tracta d’una iniciativa fomentada pel govern bellaterrenc, amb el partit de Gent per Bellaterra al capdavant, i no secundada per cap partit al consistori de Cerdanyola, a excepció del Partit Popular (PP), qui actualment té 1 regidor sobre 24.

Ara, tres anys després de la creació de la Comissió, la Recollida de Signatures, la firma del Conveni entre la comissió i l’EMD per sufragar despeses i lentrega del plec amb 1.230 signatures – de les quals l’Ajuntament n’ha validat 1.133 – el consistori cerdanyolenc haurà de decidir si presenta un recurs a la decisió judicial o bé inicia el tràmit. En aquest cas, el primer pas seria portar-lo al ple i disposaria de dos mesos per fer-ho.

Pel que fa el nombre de signatures recollides, l’Ajuntament n’ha validat 1.133, 97 menys de les presentades. Tot i així, superarien el 50 % que marca la llei sota la qual s’empara l’associació que demana un mínim de 1.025 firmes segons el cens bellaterrenc – decret 244/2017. Per tant, d’un total de 2.050 electors i després d’una campanya de recollida de signatures que va durar 3 mesos i va ser itinerant, l’associació hauria sobrepassat el mínim de signatures mínimes per 108 signatures de més. Per tant, hauria recollit el suport del 55,3 % del veïnat.

Actualment i des del seu principi la Comissió de Veïns està liderada per l’exvocal a govern de Gent per Bellaterra, Miquel Vázquez, i la veïna i després també vocal independent dins de Gent per Bellaterra, Chus Cornellana, qui van liderar tant la roda de premsa com la campanya de recollida de signatures que va començar el 17 de desembre del 2018 i va durar fins l’1 de febrer a les oficines de l’EMD. Al dia següent i fins el 2 de març de 2019, la campanya de recollida de signatures es va convertir en itinerant i va recórrer els diferents barris de Bellaterra, instal·lant una carpa als diferents carrers i trucant porta a porta per preguntar als veïns si volien signar. Un procés que en total hauria durat 96 dies.

Entre els motius per signar, els membre de la comissió argumenten la desconnexió tan física, com ideològica i social amb Cerdanyola. En canvi, els grups municipals de Cerdanyola, entre altres veus, l’han titllat de maniobra electoralista davant la proximitat de les passades eleccions del 25 maig del 2019 i les properes eleccions de maig del 2023.

Amb la recent resolució judicial, el col·lectiu veïnal reclama que s’iniciï el procés “sense més dilació” perquè la Generalitat prengui una decisió sobre la proposta de segregació de Bellaterra del municipi de Cerdanyola i la seva annexió al de Sant Cugat.

Les principals dates del procés

Tot seguit podeu veure les principals dates del projecte d’annexió des que va iniciar-se, el novembre del 2018, fins que va deixar-se’n de parlar l’octubre del 2019, tot just ara farà 3 anys.

 1. 28 de novembre 2018: Dimiteixen els dos vocals a govern de Gent per Bellaterra, Miquel Vázquez i Helena Figuerola. Vázquez serà el president de la Comissió Veïnal
 2. 29 de novembre 2018: Ramon Andreu informa al ple de Cerdanyola del projecte d’annexió
 3. 3 de desembre 2018: Roda de premsa del projecte
 4. 17 de desembre 2018: Inici de la recollida de signatures
 5. 21 de gener 2019: S’aprova el conveni entre la Comissió i l’EMD
 6. 23 de gener 2019: Ple tens on des del públic el president de la Comissió demana posicionament explícit a ERC i Convergents
 7. 4 febrer: La campanya de recollida de signatures es comença a moure per Bellaterra
 8. 25 de febrer: La Comissió anuncia que ha arribat al 50% de les signatures
 9. 22 de març: Finalitza la recollida de signatures després de 96 dies
 10. 16 de maig 2019: La plataforma per l’annexió a Sant Cugat demana compromís als polítics en campanya
 11. 26 de maig: Gent per Bellaterra revalida la majoria a les eleccions
 12. 11 de juny 2019: Entregades les signatures per l’annexió de Bellaterra a Sant Cugat
 13. 17 de juny 2019: Pressa de possessió de Ramon Andreu com a president de l’EMD de Bellaterra després de les eleccions: “El president apunta com a màxim repte de mandat l’annexió a Sant Cugat”
 14. 7 octubre 2019: La Comissió interposa un contenciós contra l’Ajuntament de Cerdanyola

A continuació podeu veure el vídeo de Cerdanyola.info sobre el moment de presentació de la iniciativa que fa el president de l’EMD, Ramon Andreu, al ple cerdanyolenc, el 28 de novembre del 2019:

Finalment, un recull de totes les notícies en ordre cronològic que vam fer de seguiment de tot plegat:

FOTO PORTADA: La secretària i jurista de l’EMD, Beatriz Ripoll, amb diferents veïns de Bellaterra de la Comissió Bellaterra és Sant Cugat durant la recollida de signatures, el febrer del 2019 | Cedida