Cada 24 d’octubre se celebra el Dia Internacional de les Biblioteques, una data que recorda la importància d’aquest tipus d’edificacions per la història humana com a resguard de la seva cultura.

Les biblioteques són arreu un espai de registre cultural, un espai des d’on obtenir coneixement i des d’on divulgar-lo. A Bellaterra, ens trobem envoltats de municipis amb diverses biblioteques públiques i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) que compta amb una xarxa de sis biblioteques, vinculades a les corresponents facultats en què compta. Tot i això, no disposem de cap espai que faci aquesta funció. 

El més proper a una biblioteca seria el punt d’intercanvi de llibres que trobem al Club Bellaterra o l’espai dedicat a llibres del Turó de Sant Pau, que va estar en més actiu quan el centre cívic disposava de servei de bar. Davant la falta d’aquest equipament cultural, ha reclamat mai Bellaterra tenir una biblioteca o alguna alternativa similar? 

Des de BellaterraDiari, recopilarem les propostes que hi ha hagut per part de diferents actors polítics i de la població, analitzem les propostes culturals que hi ha actualment a Bellaterra i els equipaments culturals que l’envolten. 

Quines són les biblioteques més properes a Bellaterra?

Sant Cugat, Cerdanyola i Sabadell són les poblacions més properes i freqüentades pels bellaterrencs, a banda de la ciutat de Barcelona. Cadascun d’aquests municipis compten amb diverses biblioteques, excepte Cerdanyola del Vallès, on la seva activitat literària es concentra a la Biblioteca Central

Per la seva proximitat, però, qui destaca és la Universitat Autònoma, que disposa de sis biblioteques dins del campus, a més de la Biblioteca Universitària de Sabadell, la Cartoteca General i el Centre de Documentació Europea. Les trobareu totes recopilades en aquest mapa:

El punt d’intercanvi de llibres del Club Bellaterra es manté actiu

A Bellaterra, la necessitat de promoure la cultura i literatura es fa palès en iniciatives com el punt d’intercanvi de llibres del Club Bellaterra, que va engegar fa més de 5 anys una de les sòcies del club, Pilar Viladomiu. Un espai que el seu director, Iñaki Jorquera, ens assegura que “és ben viu” i que funciona d’una manera similar als tòtems d’arbres amb llibres que trobem en alguns espais naturals. 

“Havíem d’anar tant si com no a Cerdanyola o Sant Cugat per buscar una novel·la per llegir una estona”, expressa la Pilar, que va prendre la iniciativa de crear aquest punt d’intercanvi i, tot i que ens explica que darrerament no l’ha freqüentat gaire, se n’ha fet càrrec al llarg dels anys, quan s’encarregava de mantenir-ho en ordre, enretirar els llibres desgastats i reomplir les prestatgeries nous llibres: “Les deixalleries estan plenes de llibres nous”. 

És per això que convida als bellaterrencs a deixar els llibres que ja no vulguin al punt d’intercanvi, en lloc de llençar-los quan ja no els volen. 

Tot i que reconeix que sovint és complicat fer entendre el funcionament del punt, per exemple, en el cas dels llibres infantils, perquè “moltes vegades agafen els llibres i els trenquen”, també hi ha molts veïns i “molta gent anònima que manté la biblioteca viva”. 

Punt d’intercanvi de llibres del Club Bellaterra | Laia Tardós

El Turó de Sant Pau acollia una iniciativa semblant

Una altra iniciativa similar propera a Bellaterra havia estat l’espai d’intercanvi del Turó de Sant Pau, en funcionament mentre estava actiu del bar del centre cívic. Un espai on el veïnat deixava i agafava llibres, tot i que la presidenta de l’Associació de Veïns del Turó de Sant Pau, Puri Ribelles, reconeix que “no s’ha promocionat gaire”, però espera que amb la reobertura del restaurant i del centre cívic es torni a activar. Però, a banda d’aquestes iniciatives, ha reclamat Bellaterra una biblioteca o un espai similar?

Biblioteca bellaterrenca, una demanda real

L’artterapeuta bellaterrenca i promotora del club de lectura que es va organitzar a bellaterra fins a l’arribada de la pandèmia, Rosa Férez és una de les persones que ha reivindicat la necessitat de gaudir d’aquest tipus d’equipament:  “Des de fa 4 o 5 anys que porto fent accions per demanar una biblioteca a Bellaterra”, deia. Ha mantingut diverses reunions amb l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Bellaterra i fins i tot amb la regidoria de cultura de Cerdanyola del Vallès, fins al punt de fer una recollida de signatures per Sant Jordi i entregar-la a l’EMD de Bellaterra. La resposta? “Que no és una prioritat per Bellaterra”, assegurava la Rosa.

En aquest sentit, critica tant la falta de polítiques culturals, com d’equipaments culturals, on es puguin fer activitats i insisteix a dir com de necessari seria sobretot “per qui no es pot desplaçar fins a les biblioteques de la UAB”, com ara “gent jove que necessita un espai per estudiar o fer activitats en grup”. 

Inicialment, es preveia pel centre cívic aquest tipus d’activitats

Recorda que inicialment part del Centre Cívic de Bellaterra s’havia concebut com un espai cultural “on estava previst que hi hagués una petita biblioteca”, però finalment el va ocupar el govern de l’EMD. També es queixa que “ara resulta que és encara més complicat que abans fer-hi activitats perquè hi ha exposicions”. 

Apel·la, sobretot, “més que a la necessitat de tenir llibres, a la necessitat de compartir” i demana al veïnat “que acostuma a tenir-ho tot a casa seva” a “pensar una mica més en qualitat de comunitat”. “No tenim ni equipaments culturals, ni esportius, ni sanitaris, però tampoc ho aconseguirem si la gent del poble fa la seva. Si volem fer un poble, els necessitem”, afegia.

 

ERC feia una proposta en un dels seus programes electorals

En una línia similar feia propostes el partit d’Esquerra Republicana a Cerdanyola a Bellaterra en el seu programa electoral per les eleccions del maig del 2019, que suggeria la creació d’un sistema de prèstec via online amb un transport setmanal i que el servei de recollida i de retorn fos a l’EMD de Bellaterra

També promovien la visita d’un bibliobús a Bellaterra, igual que existeix a poblacions com Sant Cugat del Vallès o un conveni amb la UAB per tal que els i les bellaterrenques puguin fer ús de les seves instal·lacions. “No crec que calgui una biblioteca, però sí que estaria bé tenir un espai per poder estudiar, amb algun llibre de consulta i poder arribar a convenis amb les biblioteques properes”, expressava el vocal d’ERC a Bellaterra, Quim Oltra. 

En definitiva, tot i que Bellaterra compta amb múltiples i diverses biblioteques als municipis i campus que l’envolta, el veïnat no compta amb un equipament cultural d’aquest tipus. En tot cas, l’interès per la lectura i l’intercanvi de llibres que queda palès en les diferents peticions i iniciatives veïnals com els clubs de lectura o els punts d’intercanvi de llibres situats al Club Bellaterra i al Centre Cívic del Turó de Sant Pau.

FOTOS: Prestatgeries carregades de llibres | Pexels