Torna la recollida física del Gran Recapte d’Aliments impulsada pels quatre Bancs dels Aliments de Catalunya. Una 14a edició que se celebrarà arreu de Catalunya des del 25 de novembre fins el 6 de desembre, amb voluntaris presents a 1.800 supermercats, entre ells, Bellaterra que esdevindrà un punt de recollida. L’organització ja ha començat a buscar voluntaris – en calen 18.000 – que es poden registrar a la web www.granrecapte.com. La fira solidària tindrà, a més, un espai digital per recollir donacions monetàries, tot amb l’objectiu de poder garantir una distribució regular i sostinguda en el temps de productes bàsics per a totes les llars necessitades.

Els 3,6 milions d’euros aconseguits durant la passada edició van permetre adquirir aliments com oli, llet i conserves, però també aliments d’alt valor nutritiu com peix, carn i ous.


La previsió del voluntariat se situa per províncies d’aquesta manera: Barcelona 14.000 Girona 2.000 Tarragona 700 Lleida 1.300. Sense els voluntaris i les voluntàries el Gran Recapte no seria factible, és per això que des dels quatre Bancs dels Aliments catalans es torna a fer una crida a la ciutadania per a que col·labori de nou i faci possible aquesta fita. La plana web http://www.granrecapte.com ja està operativa i les persones interessades ja poden registrar-se com per a fer tasques de voluntariat i coordinació.


L’ACTUAL CONTEXT D’INFLACIÓ:
En la mateixa setmana en què se celebra el Dia Mundial de l’Alimentació (16 octubre), Dia Internacional per a l’Eradicació de la Pobresa (17 octubre) els Bancs dels Aliments estan passant per un moment molt complicat, a causa de l’actual context d’inflació. Des del passat mes d’abril s’ha reduït en un 12% la quantitat d’aliments distribuïts per persona i mes. I des de l’inici d’aquest 2022 torna a repuntar el nombre de persones ateses, que havia començat a davallar un cop passat el pitjor de la pandèmia. A més, el preu dels aliments s’ha incrementat, de mitjana, un 14,4%, però la pujada de determinats aliments com l’oli de llavors s’enfila fins a un 67% i la llet i els ous vora un 20% (INE). D’altra banda l’informe dut a terme per la European AntiI Poverty Network, situa Espanya com el quart país europeu amb major risc de pobresa i amb una taxa de pobresa material severa que ja supera el 10% de la població.


LA CAMPANYA, AJUDAR OMPLE
La campanya de comunicació del Gran Recapte d’enguany ha estat ideada amb l’objectiu de fer saber a la ciutadania que torna el voluntariat i la recollida física d’aliments. De la mà de l’agència VMLY&R, que la ha creat de forma desinteressada, s’ha aconseguit que sigui motivadora, amb un eslògan rodó, AJUDAR OMPLE, que evoca la solidaritat: ajudar, no només omple el rebost de qui ho necessita, sinó que t’omple com a persona.


A la col·laboració de VMLY&R, amb Jordina Carbó al capdavant de l’equip creatiu i Alexandra Garrote com a cap de comptes, s’hi suma la participació d’intèrprets i músics molt coneguts, a qui també han volgut mostrar el seu agraïment: Miqui Núñez, Mariona
Escoda i Marc Riera i Ramon Figueras de la banda Doctor Prats, els quals, a més, han cedit la música de l’espot.


FORMES DE PARTICIPACIÓ:
– Per fer voluntariat del Gran Recapte cal registrar-se, de manera molt senzilla, al web http://www.granrecapte.com.
– Per a fer donacions:

 • WEB: granrecapte.com del 25 de novembre fins al 25 de desembre
 • SUPERMERCATS: Els dies 25 i 26 de novembre es durà a terme la recollida física d’aliments amb presència de voluntariat en alguns punts de recollida. Des del 25 de novembre fins al 6 de desembre es podran fer donacions monetàries a les línies de caixa.
 • MERCATS I COMERÇ DE PROXIMITAT: Els mercats i el petit comerç d’arreu del territori se sumaran al Gran Recapte amb recollides d’aliments o amb una campanya de donacions que es vehicularan a través de l’app desenvolupada l’any passat o de l’adquisició de tiquets que es convertiran en aliments bàsics.
 • BIZUM 33596
 • Les webs de les diferents cadenes de distribució d’aliments on es podran fer donacions quan els clients facin la compra online.
 • Més informació
  Banc dels Aliments de Barcelona: 933 464 404 / granrecapte@bancdelsaliments.org
  Banc dels Aliments de les comarques de Girona: 972 223 463 / info@bancdelsalimentsgirona.org
  Banc dels Aliments de les comarques de Tarragona: 977 757 444 / campanyes@bancalimentstarragona.org
  Banc dels Aliments de Lleida: 973 257 612 / info@bancalimentslleida.cat