El Govern de la Generalitat declararà aquest dimarts l’alerta per sequera a l’àmbit del Ter-Llobregat, el més poblat de Catalunya. Bellaterra forma part de la conca del Ter-Llobregat i, per tant, patirà les limitacions. Tot plegat és conseqüència de l’escassetat de pluges registrades en els últims mesos a Catalunya. Una situació de sequera viscuda a l’estiu i que no s’ha resolt durant la tardor, on a Cerdanyola ha plogut amb comptagotes.

La declaració implicarà restriccions de l’ús de l’aigua, però que no afectaran el consum quotidià de la ciutadania. Sí que hi haurà afectació per als usos agrícoles, ramaders, industrials i recreatius. En declaracions a Catalunya Ràdio, la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha explicat que amb l’entrada en alerta d’aquests dos nous àmbits, ara ja hi haurà 26 comarques en alerta i 550 municipis, amb un total de població afectada de 6,7 milions de persones. 

“El consum d’aigua de boca està garantit per a tota la ciutadania. L’alerta no afecta al consum domèstic. Les restriccions són per a usos agrícoles, industrials, i alguns usos urbans com ara el reg de parcs i jardins, i els usos lúdics”, ha assenyalat Jordà, que ha argumentat: “Portem més de dos anys en sequera i les reserves d’aigua continuen en descens. Ara estem entorn al 34%. Per això demà declararem l’alerta a la conca de la Muga i a la del Ter-Llobregat”.

Quines limitacions hi haurà?

La declaració d’alerta implica la reducció de l’ús de l’aigua per a reg agrícola (25%), per a usos ramaders (10%), per als industrials (5%), per a usos recreatius que impliquin reg (30%) i per a altres usos recreatius com camps de golf (5%). Les restriccions no seran efectives fins a la publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya de la resolució que hauria d’aprovar aquest dimarts el govern.

En el cas dels usos urbans, hi ha limitacions en el reg de jardins i zones verdes, que només es pot fer de nit; es prohibeix omplir fonts ornamentals i hi ha limitacions a l’hora d’omplir piscines o netejar els carrers o els vehicles, entre d’altres. La limitació que s’estableix és un consum màxim de 250 litres per habitant i dia.