Víctor Borràs Gasch ha guanyat el premi Frederic Roda de teatre amb l’obra “Els ossos de l’irlandès“. El guardó porta el nom del director, crític teatral i promotor cultural bellaterrenc Frederic Roda Pérez i està dotat amb 8.000 euros, organitzat per la Diputació de Barcelona i l’Agrupació Dramàtica de Barcelona (ADB).

Els ossos de l’irlandès explica la història de l’amistat trencada de tres amics que, passats vint anys, veuen com torna a la superfície tot el que voldrien que seguís enterrat. Segons el jurat es tracta d’una obra “molt original, ben ambientada i que manté el suspens, donant un gir inesperat al final”. De l’obra n’han destacat l’humor negre i les escenes d’acció, que la fan una peça interessant per atraure el públic jove al teatre.

Què és el premi Frederic Roda?

El Premi Frederic Roda es va crear l’any 2014 en memòria del bellaterrenc Frederic Roda, una de les personalitats més influents en la vida teatral catalana, cofundador de l’Agrupació Dramàtica de Barcelona, sotsdirector de l’Institut del Teatre, actor, director, pedagog, dinamitzador i crític teatral.

L’any 2018 la Diputació de Barcelona va donar un nou impuls a aquest certamen que s’ha consolidat com un dels referents de l’escena catalana, amb obres premiades que s’estrenen cada temporada.

L’any passat el premi va ser per a Lo cutrisme de Cecília Navarro, mentre que el 2020 el premi es va atorgar a Negatius de Sílvia Navarro Perramon, text que es va estrenar a la sala Flyhard els mesos de setembre i octubre de 2022 en coproducció amb el Festival Grec Barcelona i que actualment està en gira. 

Qui és Víctor Borràs?

Víctor Borràs Gasch és llicenciat en Art Dramàtic (1999) i postgraduat en Pedagogia Teatral (2010) a l’Institut del Teatre. Ha realitzat tota la seva carrera professional dins del col·lectiu Teatre Nu, primer com a actor i des del 2006 com a director, autor i dramaturg dels espectacles de la companyia. Destaquen Kàtia (2018), Premi Xarxa Alcover 2018; Teatre Arrossegat de Catalunya (2017); Maure el Dinosaure (2016); Mrs. Brownie (2015), Premi Públic Pom d’Or; Raspall de Pere Calders (2012), nominat als Premis Butaca com a millor espectacle familiar; Avi Ramon (2009); Somnis d’Alícia (2007) i La Lluna d’en Joan, de Carme Solé Vendrell (2006). És autor també de La lleugeresa i altres cançons, coescrita amb Ivan BenetNo ens tornarem a veure i La dona del tercer segona, estrenada al Festival Grec 2021.

FOTO PORTADA: Vicor Borràs Gasch / Cedida per la Diputació