De nou aquest any l’Associació Messies Participatiu portarà l’Oratori de Handel, el Messies, a l’Auditori de Girona (divendres, 16 de desembre) i a l’Auditori de Barcelona (divendres, 23 de desembre). Com ja s’ha fet tradició, el director del concert d’un any, proposa un director per l’any següent. La Mireia Barrera, directora dels Messies del 2021, va suggerir per aquest any a en Manuel Valdivieso. És una oportunitat pel públic i per a tots els cantants i músics, gaudir cada any d’una sensibilitat interpretativa diferent amb matisos diversos.

Més de quatre-cents cantaires (alguns de Bellaterra), solistes i músics, cada any esperem redescobrir el Messies de la mà d’un nou director. Un Messies nou. És sorprenent, un miracle, però així és. Quantes facetes i meravelles ens ofereix aquest oratori que coneixem tant bé i que estimem tant.

Dels vint-i-sis oratoris que va escriure Handel, el Messies és el més representat i el que més èxit ha obtingut des de la seva estrena. El Messies ens conta l’esperança d’un redemptor, el seu sacrifici fins a la mort i la seva resurrecció. Handel ens ho transmet amb les dues-centes-cinquanta mil notes que formen part d’àries, recitatius-airosos i expressions corals plenes d’emoció i sentiment. Però amb això no n’hi ha prou.

Ens cal algú que ens transmeti, per exemple, perquè els quatre “hallelujahs” del final de la segona part, tenint les mateixes notes, han de sonar de manera diferent, han de tenir un “caràcter” distint. En aquesta part, el poble expressa la seva alegria de manera diversa i contagiosa. I així ho fa sentir en Manuel Valdivieso, director del Messies Participatiu d’enguany, en cadascuna de les parts d’aquest magnífic oratori. 

La seva força expressiva és aclaparadora i del seu cor i de la seva batuta surten, dinàmiques, matisos, i colors increïbles. Segur que en Handel se sentirà definitivament expressat pel mestre Valdivieso. Delectem-nos doncs amb una sensibilitat interpretativa diferent que ens diu: Som-hi! Deixeu-nos portar i gaudim! 

No us ho perdeu!

Maria Teresa Portis i Jordi Félez

Podeu veure el vídeo de l’any 2019 aquí, comprar les entrades en aquest enllaç i veure més informació a la seva web.