Endesa ha anunciat la finalització d’unes obres de millora a la xarxa elèctrica de Bellaterra amb una inversió de 466.000 euros. Aquestes actuacions han consistit en la reforma de dos centres de transformació els quals, a més, s’han unit a través d’una anella elèctrica, a un sistema que garanteix la continuïtat del subministrament elèctric mitjançant la interconnexió de línies.

Des de la companyia elèctrica indiquen que aquestes accions beneficiaran directament a la qualitat del servei de gairebé 600 veïns i veïnes. Uns treballs per dotar la xarxa elèctrica de les darreres millores per fer-la més “resilient, flexible i digital”. L’objectiu, apunten, és contribuir a l’electrificació de Bellaterra i preparar el municipi de Cerdanyola “pels usos energètics del futur”.

Les actuacions s’han fet als centres de transformació ubicats al carrer Pintor Utrillo, en l’encreuament amb el carrer Margenat, i al Camí Antic de Sant Cugat, a l’alçada del número 116. En ambdós casos, s’ha enderrocat l’obra civil externa i s’hi han posat unes casetes prefabricades. Això, però, és només l’aspecte exterior. Dins, s’hi ha instal·lat nova paramenta amb la substitució de cabines convencionals per unes de nova tecnologia. El nou sistema suposa una millora substancial en la seguretat de la infraestructura, ja que substitueix les cabines aèries per unes encapsulades amb un gas de característiques especialment aïllants. Aquests aparells, completament estancs, afirmen que tenen una major capacitat d’extinció en cas que es produís algun incident i són més segurs per als tècnics, quan han d’entrar al centre de transformació a fer treballs de manteniment i millora o a realitzar alguna maniobra.

A més, s’han interconnectat entre sí, així com a d’altres centres de transformació de la línia de mitjana tensió, creant el que tècnicament es coneix com a anella elèctrica. Aquest sistema possibilita que, en cas d’incidència o d’indisposició d’una de les línies, es pugui donar servei als clients afectats per una via alternativa (tot recuperant més ràpidament potència i clients), la qual cosa repercuteix no només en una reducció del temps de reposició, sinó també en el fet que no hi ha interrupció del servei en casos de treballs programats o manteniment de la xarxa. Per fer-ho possible, ha calgut l’estesa de més de 800 metres de nou cablejat soterrani.

Aquesta reforma, que pertany al pla d’inversions de la companyia al Vallès Occidental, suposa, segons afirmen, un pas més per dotar la xarxa dels darrers avenços tecnològics “amb l’objectiu de donar una resposta adequada a les especificitats del territori i a les necessitats del seu mercat”.

FOTO: Centre de transformació reformat a Pintor Utrillo (Cedida)