Unes 6.500 persones, segons la Guàrdia Urbana, i 30.000, segons les entitats convocants, van protestar en la trobada Sánchez-Macron perla cimera hispanofrancesa amb l’objectiu de demostrar que el procés “no s’ha acabat”, el passat 19 de gener a Barcelona. Un autocar de l‘ANC de Bellaterra també s’hi va desplaçar.

“Vam viure de ben a prop que el procés té el seu sentit, el d’anar fent camí” deien des de la secció de l’assemblea nacional catalana de Bellaterra. “L’única normalitat democràtica als Països Catalans és la mobilització contínua d’una societat decidida a defensar les seves llibertats nacionals, a exercir els seus drets civils i polítics i a viure en una República catalana, independent, justa i lliure per a tothom”, apuntava el manifest conjunt que es va llegir a la concentració.

La manifestació va ser a les Quatre Columnes de Puig i Cadafalch, als peus de Montjuïc i s’hi van desplegar pancartes, a més de fer una sonora xiulada que es va allargar mitja hora, coincidint amb la rebuda oficial del president Aragonès als mandataris espanyol i francès. Per la seva banda, Macron i Sánchez eren ben lluny de la concentració, protegits per un gran dispositiu policial.

Qui també es va endur xiulades va ser el president d’Esquerra, Oriol Junqueras, qui va defensar que la seva presència a la protesta eracompatible amb el fet que Pere Aragonès fos a la trobada, cosa que criticaven altres sectors independentistes.

“Volem deixar ben clar al govern espanyol que l’independentisme és ben viu“. I, a més de treure pit per la reforma del Codi Penal que ha permès derogar la sedició i reformular la malversació, va afirmar que “el conflicte segueix” i “no s’acabarà fins que el conjunt de la ciutadania de Catalunya pugui votar”. Junqueras va abandonar la concentració després de rebre escridassades i xiulets d’alguns dels manifestants. “Traïdor” o “botifler” són algunes de les consignes que li van cridar. En una roda de premsa posterior a la cimera, Aragonès va treure rellevància a la xiulada. “L’independentisme ha sortit al carrer de forma majoritària i amb actitud positiva. Cal valorar això, i no expressions minoritàries”, va remarcar.

Totes les persones van ser convocades pel Consell de la República, l’ANC i Òmnium, juntament amb una trentena d’entitats més i el suport d’ERC, Junts i la CUP.

FOTOS: ANC Bellaterra