Els sectors sanitari i educatiu han començat dos dies de vaga aquest dimecres, 25 de gener. El col·lectiu de professors i personal sanitari reivindica millores laborals i més inversió de la Generalitat, després d’anys de retalldes i dificultats pels treballadors.

Vaga de mestres

El personal docent de les escoles i instituts de Catalunya està cridat a la vaga els dies 25 i 26 de gener. El sindicat USTEC va convocar la vaga fa un mes i s’hi han afegit COS, CCOO, UGT, Intersindical-CSC, CGT i Professors de Secundària. Una mobilització que arriba després de diverses aturades durant el 2022. Tot i que al setembre es va arribar a un acord amb el Departament d’Ensenyament, la comunitat educativa torna al carrer per reivindicar més millores. 

Entre les demandes, destaca la petició d’invertir més diners en educació per tal de revertir les retallades. Destinar el 6% del PIB a educació, la derogació del decret de plantilles, l’augment del personal laboral, la recuperació del poder adquisitiu o l’escola inclusiva són algunes de les reivindicacions.

El Departament de Treball ha fixat uns serveis mínims d’un docent per cada tres aules d’nfantil a secundària per la vaga convocada aquest dimecres i dijous. Segons l’ordre dictada per la conselleria, hi ha d’haver també una persona de l’equip directiu per centre i el 50% de la plantilla en els centres d’educació especial, les llars d’infants i pel que fa al personal de monitoratge de menjador, servei de cuina, d’acollida, extraescolars i atenció a l’alumnat amb necessitats educatives específiques. Segons el document, han registrat diversos avisos de vaga els sindicats USTEC-STEsCOSCCOOUGTIntersindicalCSCCGT i Professors de Secundària.

Més info: Arrenquen dos dies de vaga del professorat a Infantil, Primària i Secundària

Vaga de personal sanitari

La vaga a l’ensenyament coincideix amb la vaga del sector sanitari, impulsada per Metges de Catalunya. Així, el sindicat vol posar remei a la “davallada sense fre” en què es troba el sistema català de salut. L’aturada, a la qual estan cridats a adherir-se els 25.000 facultatius que treballen al Sistema Sanitari Integral d’Utilització Pública, arriba després dels diferents crits d’alerta llançats per l’organització sobre la “degradació” de la sanitat pública que “no han tingut una resposta decidida i concreta” per part l’Administració. La vaga està convocada per als dies 25 i 26 de gener, i també tres dies més la pròxima setmana.

Els serveis mínims fixats per la Generalitat contemplen mantenir la normalitat a urgències i les unitats especials, un 25% de la plantilla dels centres d’assistència no hospitalària durant el primer dia i d’un 33% els dies següents, i mantenir el 50% del servei a la resta de serveis.

Taxistes

Per la seva banda, els taxistes donen «treva» i només faran vaga durant el Mobile i no pel Saló de l’Audiovisual com havien dit anteriorment. Tot i així, aquest dimecres estan fent una marxa lenta amb més de 2.000 vehicles pel centre de Barcelona i no es tornaran a mobilitzar fins a finals de febrer. L’origen de la protesta és la que anomenen “competència deslleial” que fan empreses com Free Now, Cabify o Uber.

De fet, els taxistes acusen aquestes empreses de voler despenjar-se del sistema tarifari regulat per tenir més flexibilitat per imposar els seus preus. I, com a mesura preventiva, el sector manté les mobilitzacions per als dies del Mobile, amb la intenció de pressionar el Govern perquè actuï al més aviat possible. Així i tot, els taxistes celebraran una nova assemblea abans del MWC per valorar què ha fet el Govern i decidir si es convoquen noves aturades i bloquejos.

FOTO: Manifestació de taxistes a la Gran Via de Barcelona | Laia TR

Jutjats

Finalment els lletrats de l’Administració de Justícia (LAJ) van fer ahir dimarts el primer dia d’una aturada que vol ser “indefinida”. En el cas dels jutjats de Cerdanyola, la totalitat de Lletrats de l’Administració de Justícia han secundat la vaga – un total de 8 persones – i, des d’ahir, s’estan duent a terme els serveis mínims: servei de guàrdia, actuacions del Jutjat de Violència de Gènere, etc.

El seguiment arreu del país va ser ahir del 28,23 % en tot l’Estat i el 25 % a Catalunya, un total de 4.300 i 641 professionals, respectivament, segons el Ministeri i la conselleria de Justícia. Això ha provocat algunes suspensions de judicis, però ha estat molt variable segons el lloc. Així, per exemple, a l’Audiència de Barcelona s’ha notat poc, mentre que a la de Girona l’afectació ha estat gairebé total. El comitè de vaga, format per les tres associacions de LAJ, xifra el seguiment en més del 80 %.

FOTO: Lletrats dels Jutjats de Cerdanyola | ALJ

A l’entrada d’algunes sales de vistes hi havia cartells que recollien les reivindicacions dels lletrats de l’Administració de justícia: “Per dignitat, per justícia, per igualtat, el Ministeri de Justícia ha de complir els acords pactats”.

Als jutjats de Barcelona, dels 460 funcionaris han secundat la vaga 127, mentre 88 han realitzat serveis mínims, segons dades del Departament de Justícia.

Fonts de l’àmbit judicial han explicat a l’ACN que a tot l’estat 711 lletrats de l’Administració han demanat vacances o permisos, sense fer vaga, cosa que els permet cobrar i no treballar, però alhora paralitza el seu jutjat.

Després de dues aturades al novembre i desembre, els lletrats han decidit anar a la vaga indefinida per denunciar que el Ministeri de Justícia no ha mogut fitxa per atendre les seves reivindicacions, entre les quals hi ha que progressivament han assumit més càrrega de feina però no han millorat les condicions salarials i volen que se’ls equipari amb jutges i fiscals. Si no es desconvoca la vaga, es preveu una gran afectació a les agendes judicials, de per si al límit a molts òrgans judicials, perquè durant els dies d’aturada només es mantindrien els assenyalaments considerats essencials i seguint el decret de serveis mínims. 

FOTO PORTADA: Manifestació del sector sanitari aquest dimarts a Barcelona | ACN