Una de les coses importants que es fan a Bellaterra i promoguda en els seus inicis per Santi Llorenç – assistent també als tallers de pintura que segueixen un grup de veïnes i veïns que volen aprendre i entendre el dibuix i pintura amb el mestratge d’Adolf Priante – són les exposicions que es porten a terme en l’espai del Centre Cívic, ocupat per l’EMD.


Ara en Santi exposa, no per les seves pintures i dibuixos, sinó pel fet de ser “artesà del gravat”, tècnica que molts desconeixem però d’una importància i suport per artistes de molta talla. Cal veure el seu treball, és una exquisida feina. Agafa diferents obres d’artistes reconeguts com Da Vinci, Picasso, Goya i altres propostes xineses, japoneses i fotogràfiques fetes d’ell mateix, fent la còpia corresponent, i es poden veure exposades a la sala, fent del gravat una destresa molt especial.


És allò de “Què és Art?”. Els qui tenen per objecte l’expressió de la bellesa, del color, la forma, el so, el llenguatge i el moviment… i potser també per la seva dimensió comercial! Què és Artesania? En aquest cas quan l’artesà transmet de l’original de l’artista al gravat, per fer-ne una edició limitada de còpies i que, potser la seva feina estaria per sobre, (com ofici) del mateix objectiu de l’Art.


El dilema està servit, però cal i recomano anar a veure l’exposició, per entendre de què va l’ofici de gravador que ens proposa “l’artesà bellaterrenc” Santi Llorenç i Bosch.

Àlvar Roda

FOTO: Santi Llorens, a la dreta, i Ramon Andreu, president de l’EMD de Bellaterra durant l’acte d’inauguració de la Sala d’Exposicions al Centre Cívic | BellaterraTV