Des de fa quatre anys, el veïnat de Bellaterra compta amb un punt de trobada virtual: un grup de Whatsapp – traslladat posteriorment a Telegram i recentment tornat a Whatsapp – que agrupa prop de 200 bellaterrencs i bellaterrenques, on es debaten i discuteixen de qüestions que afecten el dia a dia del veïnat.

Una iniciativa del jove bellaterrenc Oriol Oromí, que viu a Bellaterra des de fa 22 anys, qui va idear el grup virtual amb el nom “Temes de Bellaterra” i del qual ell n’és actualment l’administrador. Parlem amb ell sobre espais de trobada i participació veïnal i política a Bellaterra.

Com neix el grup de Whatsapp que actualment agrupa prop de 200 bellaterrencs? 

Tot va començar arran de les queixes del soroll de l’autopista. La meva tieta, que també viu a Bellaterra, em va incorporar dins d’un grup de seguretat, que va crear l’Andrés Rueda i el Xavier Ustrell. Ells també havien creat un grup de protecció en veure que a Bellaterra hi faltava seguretat, arran d’un robatori amb violència que van viure, i poc a poc van anar sumant-se veïns. 

Inicialment ja existien aquests dos grups: un Grup d’Emergències, per quan cau un arbre, hi ha talls de llum o hi ha un robatori i, en segon lloc, un Grup de Seguretat, on es donen avisos de qualsevol cosa sospitosa. 

Em van incorporar en aquest grup i vaig veure que hi havia molta altra gent amb ganes de comentar altres temes, com el tema del soroll de l’autopista, les voreres, la incorporació de pilones… Després que els creadors dels altres grups es queixessin que no era el lloc per parlar d’això, vaig pensar a crear un grup per parlar sobre altres qüestions: el grup de Temes de Bellaterra. 

“Quan hi ha robatoris, molta més gent s’incorpora al grup”

I cada vegada s’hi han anat afegint més veïns, però tu ets de les poques persones joves actives.

Sí, la veritat és que s’hi ha sumat qui més estona passa a Bellaterra i qui té més temps per parlar, que no solen ser els joves. 

Un temps més tard, amb l’Andrés i el Xavi, vam decidir traslladar els grups de Whatsapp a Telegram, perquè WhatsApp només permetia 258 persones i, en augmentar els robatoris a Bellaterra, molta més gent es volia incorporar a aquests grups.

 

Creus que el fet que aquests grups veïnals siguin tan actius es deu a la falta d’espais de trobada veïnal a Bellaterra?

Hi ha una frase que he sentit molt que és que a Bellaterra cadascú s’amaga a les seves piscines. Si tu mires Google Maps veus que tot és ple de taques blaves de piscines. Ara bé,  en grups virtuals com el de gossos i mascotes, en el de protecció o emergències, veus que la gent es recolza molt i dona suport i suposo que això ens uneix més.

D’altra banda, als plens de Bellaterra, per exemple, sí que hi pots anar com a espectador, però si es fan en horaris en què la gent, com jo treballem o estudiem, no hi podem assistir. Aleshores, sempre és més fàcil queixar-se via Whatsapp. Sempre hi ha algú que està més informat i et pot ajudar.

Hi hauria d’haver més punts de trobada entre veïns, però també oportunitats per poder dir la nostra i poder reclamar, perquè moltes vegades no sabem què hem de fer per queixar-nos. Algunes vegades, persones que formen part del govern de Cerdanyola ens diuen com fer-ho, si és una qüestió de l’EMD o de l’Ajuntament, però hi ha vegades que carreguen contra les administracions i tiren pilotes fora.

“Sempre és molt més fàcil queixar-se via Whatsapp…”

Quins creus que són els temes que més preocupen al veïnat?

Al principi de tot vam començar parlant del soroll que senten els veïns que viuen prop de les dues sortides de Bellaterra a l’autopista i després vam començar a parlar de les pilones. Realment, al grup de Temes de Bellaterra hi parlem sobre moltes qüestions. 

A més, els del grup de protecció ara s’estan movent per posar cartells als carrers i convidar a la gent a unir-se a aquest grup de seguretat, que està vinculat amb Mossos d’Esquadra per dissuadir també una mica el qui vulgui venir a robar.

“Són espais justament creats per ajudar-nos”

I com és la dinàmica del grup? Utilitzeu normes per tal d’evitar molts missatges, faltes de respecte o confrontacions?

Amb alguns temes, com és el cas de les pilones, s’han creat discussions entre veïns, o entre persones que militen a algun partit. Justament la gent es queixava que s’estigués fent política en aquest tipus d’espais creats per ajudar-nos entre nosaltres, no per discutir. 

Tot i que des que vam traslladar-nos al Telegram, molta gent en fem molt menys ús, i per això ara tornarem a utilitzar Whatsapp, però sempre hi ha temes que beneficien a uns, però perjudiquen altres. 

“Quan no veus la cara de l’altre, pots deixar anar qualsevol comentari i quedar-te tan ample”

Sí que, com a administrador, potser hauria d’estar una mica més a sobre perquè hi hagi bones dinàmiques, perquè sí que és cert que en grups com aquests en què un no es pot veure cara a cara amb l’altre, pots deixar anar qualsevol comentari i quedar-te tan ample. Hi ha molta gent que ho fa sense pensar que hi ha algú darrere que rep aquest missatge.

“Com administrador del grup potser hauria d’estar més atent a que hi hagi bones dinàmiques (…) de vegades penso que m’agradaria que alguna persona de bona fe també m’ajudés”

Jo sé que a Bellaterra hi ha gent molt potent que pot ajudar moltíssim i, com que no hi ha altres espais, no ho pot fer més que movent les masses des d’un grup de Whatsapp. Jo no soc un líder de masses, però sí que m’agrada que hi hagi bon moviment. De vegades penso que m’agradaria que alguna persona de bona fe també m’ajudés una mica.

Els temes que parleu es traslladen a l’administració?

Sí, la gent es mou. Quan hi va haver el problema de les escombraries, allà ens vam moure molt i vam arribar a una solució, en part perquè hi havia gent de l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) dins del grup. 

I quina vinculació hi té l’EMD amb el grup? Els seus membres hi són dins i participen activament?

En un principi, el president de l’EMD, en Ramon Andreu, sí que era dins del grup i, al veure que jo era una persona activa, recordo que un dia em va proposar de treballar conjuntament amb l’EMD, però amb l’arribada de la pandèmia això va quedar tallat. El que passa és que després es va començar a atacar molt l’EMD i el Ramon Andreu des del grup, rebent missatges agressius, va decidir marxar-ne. 

“Al principi el president de l’EMD sí que estava dins el grup, pero al veure que s’atacava molt l’EMD i rebia missatges agressius, va decidir marxar-ne”

Sí que hi ha gent de l’EMD que està dins del grup i hi ha gent que assisteix als plens de l’EMD i Ajuntament i, de fet, hi ha veïns que es queixen i demanen que no es permetin discussions de gent que està posada en política, però ells també són veïns. 

En part gràcies al grup s’ha aconseguit moure als veïns per organitzar, per exemple, quedades de Recollida de Brossa als boscos de Bellaterra, que va impulsar un jove de la meva edat més o menys, l’Albert Pantaleoni. Per altra banda, també es va parlar d’organitzar una setmana on es deixessin els cotxes al Camí Antic de Sant Cugat, com a acte de protesta per la velocitat a la qual es circula en aquella via i evitar que es convertís, així, en una autopista de pas per a tothom, etc.

FOTO: Imatge de l’Oriol | Cedida