El personal amb jornada completa del Sincrotró ALBA treballarà 37,5 hores setmanals i no les 40 que treballava fins ara. Aquest canvi s’aplicarà, segons es compromet Caterina Biscari, directora de la infraestructura científica, a partir de l’1 de març. A més, el consorci, participat pel Ministeri de Ciència i Tecnologia i el Departament d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació de la Generalitat, es reuneix amb el comitè d’empresa per acordar la compensació de les hores treballades de més des del 2020, contemplat per la sentència amb dues opcions: vacances o pagament amb un interès de demora del 10%.

Gabriel Jover, santcugatenc i membre del comitè d’empresa per la CGT, explica que arran d’una resolució del 2019 de la Secretaria d’Estat de Funció Pública, en què es dictaven les instruccions sobre la jornada i els horaris de treball dels treballadors de l’Estat i dels seus organismes públics, van demanar a ALBA la revisió dels seus horaris. Davant de la negativa del consorci van iniciar el recorregut judicial de la mà del Col·lectiu Ronda.

La resolució a primera instància, el gener del 2022, va donar la raó al sindicat però el consorci, defensat per l’advocacia de l’Estat, va presentar un recurs que es va resoldre amb una nova sentència, en aquest cas del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Va ser l’octubre passat tot i que ha transcendit a la llum actualment, quan ALBA ha confirmat que no presentarà un nou recurs per elevar l’afer al Tribunal Suprem.

Jover explica que ALBA no tenia la capacitat legal de mantenir la pugna judicial perquè no hi ha cap sentència en sentit contrari emesa per un Tribunal Superior de Justícia. Biscari, per la seva banda, assegura que no han iniciat un nou recurs després de constatar que no tindria recorregut pel sentit de les sentències desfavorables.

Mentre esperen que a partir del primer de març se’ls apliquin les noves condicions, la CGT treballa per organitzar els treballadors i demanar-ne l’execució individualitzada. Això és el que preveu la sentència pel que fa a la compensació d’hores. Jover calcula que aproximadament cada treballador acumula unes 330 hores treballades de més. El consorci confia que la negociació serveixi per fer una reorganització que eviti aturar l’activitat ja que la instal·lació funciona 24 hores diàries. Biscari descarta fer contractacions de cop tot i que, diu, es preveia ampliar la plantilla, una ampliació que s’haurà de fer seguint els nous criteris.

Amb tot, Jover defensa que la sentència no només té efecte sobre la jornada. Com que reconeix que els treballadors del consorci són part d’un organisme depenent de l’Estat, la plantilla s’hauria de beneficiar dels altres canvis recollits a la resolució del 2019. Això hauria de permetre el reconeixement de dies d’assumptes propis i la possibilitat d’accedir a jornades reduïdes al conveni col·lectiu. La CGT, explica el representant sindical, recopila dades i prepara les negociacions per modificar el conveni.

Un precedent que pot marcar jurisprudència

La resolució judicial encara no marca jurisprudència perquè no hi ha altres sentències en el mateix sentit però, tot i això, explica Jover, és un antecedent important que pot marcar el sentit de futures resolucions. La CGT explica que els treballadors de la Pataforma Oceánica de Canarias, un consorci amb la participació del Ministeri d’Educació i Ciència i la Comunitat Autònoma de Canàries, han aconseguit ajustar la seva jornada a 37,5 hores setmanals sense necessitar arribar als tribunals gràcies a la sentència del Sincrotró.

El Sincrotró ALBA és un centre d’excel·lència en llum per a aplicacions científiques i industrials que atreu investigadors de tot l’Estat i d’arreu del món. La seva missió és fer projectes de recerca i desenvolupament basats en la llum del sincrotró, un accelerador de partícules circular que permet generar radiació electromagnètica d’ample espectre per fer experiments científics. Ubicada al Centre Direccional de Cerdanyola i ben a prop de Bellaterra és una de les instal·lacions científiques més importants de Catalunya.

FOTO: Interior de la instal·lació científica | Jordi Pascual Mollá