És possible – ves a saber per quins camins ens porta la ment –  que jo em posés a fumar en pipa per imitar en Josep M Espinàs. Una pipa de cànula recta, és clar, tot i que en algunes fotografies se’l veu fumant amb pipa corba, però la icona que perdurarà serà la de fumant amb pipa de cànula recta. Pels anys 60 i principis dels 70 del segle passat l’Espinàs em va ser molt proper per l’amistat que tenia amb el meu pare. Rarament se l’anomenava Josep Maria perquè aleshores el costum estès era mencionar les persones pel seu cognom: l’Espinàs, el Passola, en Triadú, en Roda, l’Oliver, l’Espriu, en Sarsanedes, etc. El cognom passava a ser com el nom de pila. Se’n diu així perquè fa referència al nom posat a la pila baptismal. L’Espinàs, doncs, venia de tant en tant a casa, a Bellaterra, i en certa ocasió acompanyant a una jove promesa de La Nova Cançó, l’Ovidi Montllor.

A finals dels 60 dos dels meus germans, el Frederic i l’Àlvar i jo mateix vàrem fer un grup de cançó i en Joan Oliver va tenir l’encert de batejar-nos amb el nom El Tricicle. Com no! 3 Roda fan un tricicle. Qualsevol que es dedica a la cançó, abans i ara, té l’incipent anhel de gravar un disc (ara en diuen CD). Per això l’Espinàs i en Passola van decidir crear el segell Concèntric. Semblava lògic que nosaltres acabaríem lligats a Concèntric, però la cosa tardava i vàrem trucar a la porta d’Edigsa, l’altre segell que editava en català, a més de fer-ho en castellà. Això va suposar un cert daltabaix i després d’un petit alliçonament, varem tornar a la cleda per editar els nostres dos sínguels amb Concèntric. Ara em ve el record de la Roser Domingo, la secretària, que ens va acollir com si fóssim els seus fills.

L’Espinàs també va ser la porta d’entrada a Catalunya del cantant George Brassens que, per cert, també fumava en pipa. Encara canto “La Marineta” Quan vaig corre a cantar-li una cançó a la Marineta / la noia, la traïdora havia anat cap al Liceu. / I jo amb la meva cançó semblava un liró, ai mare! / I jo amb la meva cançó semblava un liró.  I la cançó segueix amb la bona intenció del cantat de fer la cort a aquesta Marineta dissoluta, fins i tot a la tomba: Quan trist me’n vaig anar a l’enterrament de la Marineta / la noia, la traïdora havia ja ressuscitat / I jo amb la meva corona semblava un liró, ai mare! / I jo amb la meva corona semblava un liró.

 Aquell Espinàs cantant i promotor de la cançó catalana, cofundador dels Setze Jutges: (Miquel Porter, Josep Maria Espinàs, Remei Margarit (fundadors), Delfí Abella, Francesc Pi de la Serra, Enric Barbat, Xavier Elies, Guillermina Motta, Maria del Carme Girau, Martí Llauradó, Joan Ramon Bonet, Maria Amèlia Pedrerol, Joan Manuel Serrat, Maria del Mar Bonet, Rafael Subirachs i Lluís Llach) ferm convençut de que calia defensar la nostra llengua, i d’això ja fa més de 50 anys i encara com estem!, també ho va fer des del terreny de les lletres, escrivint als diaris i publicant llibres de dojo.

El setembre de l’any passat publicava un article sobre les inundacions del 1962 i recordava la seva figura pel fet que aquella nit infausta se celebrava un recital de cançó al Club Bellaterra on ell actuava i de com s’havia retardat el recital per les dificultats que va tenir per arribar a la cita. “Aquestes coses queden enregistrades a la sang per sempre” com diu Miquel Martí i Pol en el seu poema “La Lionor”. També em quedarà a la memòria el darrer cop que el vaig veure i saludar, un Sant Jordi, tot passejant per la Rambla de Catalunya.

Josep M Espinàs, l’Espinàs va ser un lluitador de la cultura i una persona tendre, un Gentlemen o, el que és el mateix, un “senyor amable” que va saber trametre la seva passió i el seu exemple a tota una generació de persones que van lluitar des de diferents parcel·les contra la dictadura i que ho va seguir fent amb la democràcia restaurada, perquè mai s’ha de baixar la guàrdia i cal defensar amb carn i ungles la nostra llengua, la nostra cultura. Gràcies, Espinàs, pel llegat que ens deixes, pel teu exemple de compromís i “Aimador de la gentilesa”.

Ignasi Roda   

FOTO:  Imatge d’Espinàs | Europa Press